AcasăSOCIALVești uriașe! Salariul minim ar putea crește la 2.000 de lei net

Vești uriașe! Salariul minim ar putea crește la 2.000 de lei net

România nu va putea ieși din sărăcie fără o creștere a salariilor minime

48% dintre români sunt plătiți cu salariul minim, care ajunge la aproape 1.400 de lei net. Deputații vor însă să schimbe sistemul de impozitare, astfel încât să se descurajeze salariile mici și să se stimuleze salariile nete de peste 2.000 de lei. 

Cel mai mic salariu din România ar putea ajunge la 2.000 de lei net. Deputații au decis să introducă impozitarea progresivă, care va determina dispariția salariilor brute de sub 3.000 de lei. ”Vrem să încurajăm ca salariile să treacă de 3.000 de lei. Astăzi, în România, 62,5% dintre angajați au salarii mai mici de 3.000 de lei, iar ca să depășim această ecuație a salariului minim și a salariilor mici în țara noastră trebuie să încurajăm fiscal aceste salarii să treacă de 3.000 de lei. Angajatorului o să-i convină să-i dea 3.100 sau 3.300 de lei, decât să-i dea 2.900 sau 2.500 de lei, pentru că va plăti mai puține taxe, salariatul va fi mai mulțumit pentru că va încasa mai mult și nu vom mai avea exodul de forță de muncă, pentru că cei mai mulți care pleacă, pleacă din cauza venitului mic. România nu va ieși niciodată din sărăcie dacă-i ții pe oameni în jurul salariului minim, în condițiile în care 48% dintre angajați au salariul minim. Impozitarea progresivă este un avantaj pentru firmă, un avantaj pentru salariat, iar statul își recuperează banii din consumul care va fi întreținut cu această masă monetară. Dacă vrem să scoatem România din sărăcie trebuie să facem această investiție în forța de muncă. Dacă nu, românii vor continua să plece în afara țării, iar noi ne vom plânge că nu avem cu cine lucra”, ne-a declarat deputatul Marius Bota.

Taxe mai mari pentru salariile mici

Potrivit proiectului de lege pentru creșterea venitului net al salariaților, inițiat de deputați, taxele și impozitele pentru salariile brute de sub 3.000 de lei vor fi de 35%. Pentru salariile între 3.001 și 4.000 de lei, acestea vor fi de 30%, iar pentru salariile cuprinse între 4.001 și 6.000 de lei, taxele și impozitele vor fi de 35%. Totodată, impozitul pe venit, CAS și CASS vor fi de 37,5% pentru salariile între 6.001 și 7.000 de lei și de 40% pentru salariile între 7.001 și 8.500 de lei. Salariile cuprinse între 8.501 și 12.500 de lei vor avea taxe și impozite de 45%, cât este acum procentul pentru toate salariile. Cele mai impozitate și taxate vor fi salariile de 12.501- 15.000 de lei, cu 47,5%, și salariile de peste 15.001 lei, cu 50%.

Măsura ar duce la creștere economică

Deputații susțin că impozitarea progresivă ar duce la o relansare a investițiilor private și la o creștere a economiei românești. ”Acest fenomen s-a înregistrat prin reducerea fiscalității în anii 2017 și 2018, ceea ce a condus la o creștere substanțială a PIB-ului. În acest fel, statul face o injecție de capital direct în economie, iar din calcule rezultă că, în comparație cu veniturile din acest moment, să se înregistreze un deficit în primul an de 1,3 miliarde de euro, care este perfect sustenabil pentru România, fără să luăm în calcul albirea veniturilor din forța de muncă și creșterea economică generată de această injecție de capital. Aplicarea acestei legi ar face ca deficitul anual să scadă din al doilea an și chiar să se transforme într-un plus în comparație cu încasările din acest moment. Totodată, implementarea cotei progresive de taxare va reduce disparitățile dintre oameni, urmărind reducerea incidenței taxelor pe care le suportă cetățenii cu venituri mici și foarte mici”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.