AcasăSOCIALVești uriașe. Nu se mai cer autorizații pentru construcția bucătăriilor, toaletelor și...

Vești uriașe. Nu se mai cer autorizații pentru construcția bucătăriilor, toaletelor și garajelor

Românii scapă de povara obligativității autorizațiilor de construcție

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării, aduce vești bune pentru amărâți și vești proaste pentru dezvoltatorii imobiliari și nu numai. Pentru românii săraci, cea mai importantă facilitate este renunțarea la obligativitatea autorizației de construcție pentru bucătării de vară, grupuri sanitare și garaje, acestea putând fi ridicate pe baza unei simple notificări depuse la primărie.

Impunerea proiectelor costisitoare și obligativitatea obținerii autorizației pentru construirea toaletelor în prelungirea caselor a avut drept consecință imposibilitatea schimbării renumitului, deja, WC din fundul curții, prezent la un procent important din casele zonelor rurale. Autoritățile au decis, astfel, să relaxeze normele draconice și să permită amărâților să-și poată construi toalete fără să-și ia credite pe viață de la bănci.

Astfel, potrivit proiectului de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, elaborat de Ministerul Dezvoltării, va exista o serie de lucrări care se vor putea realiza fără autorizație de construcție, ci doar pe baza unei simple notificări adresate autorităților administrației publice locale. Astfel, cetățenii vor putea să ridice clădiri sau construcții noi exterioare locuințelor unifamiliale, cum sunt garajele, terasele acoperite, pergolele, bucătariile de vară, chioșcurile, piscinele, grupurile sanitare și altele asemenea, care nu depășesc 50 mp fiecare. Tot pe bază de notificare, românii vor putea efectua lucrări de construire de împrejmuiri noi prin desființarea celor existente numai în conformitate cu reglementările urbanistice aplicabile, de înlocuire a acoperișului existent în aceeași formă sau prin reconfigurare și înălțare cu maxim 0,50m și numai dacă înălțimea la streașină și coamă se încadrează în înălțimea maximum admisă prin regulamentul de urbanism aplicabil.

Mansarde și locuințe

Potrivit noului Cod de amenajare teritoriului, urbanismului și construcțiilor, fără a fi necesară autorizația de construcție se mai pot face lucrări de amenajare mansardă în poduri existente, inclusiv asigurarea circulațiilor verticale în locuințe unifamiliale, dacă nu se aduc modificări asupra volumetriei de ansamblu a clădirii și numai dacă nu sunt necesare măsuri de consolidare a clădirii. Totodată, doar pe bază de notificare se mai pot realiza renovarea și extinderea bucătăriei, renovarea și extinderea băii, închiderea în mod unitar a logiilor și balcoanelor în apartamente locuințe colective. Tot la categoria notificări a fost introdusă și construirea unei singure locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, parter, fără subsol și arie desfășurată totală de maximum 150 mp în mediul rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil în baza unor proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile publice centrale sau locale cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, cu respectarea specificului local, realizate în baza unor concursuri de soluții. În ce privește extinderea unor încăperi aparținând clădirilor existente în  vederea amenajării de grupuri sanitare sau camere tehnice, aceasta este permisă pe baza unei notificări dacă suprafața este de maximum 25 mp sau are un procent de maximum 20% față de autorizația de construire existentă.

Apare acordul vecinilor

În cazul dezvoltatorilor imobiliari, dar și al persoanelor fizice, noul Cod prevede că solicitantul autorizației de construire are obligația să obțină acordul vecinului sau vecinilor în cazul în care pentru realizarea lucrărilor de construire/amenajare/desființare propuse sunt necesare măsuri de intervenție pentru punerea în siguranță a construcțiilor existente identificate prin concluziile expertizei tehnice sau a raportului de expertiză tehnică preliminară privind influența asupra vecinătăților, după caz. Acordul vecinilor se va exprima prin act încheiat în formă autentică, iar aceștia au dreptul de a refuza în mod justificat emiterea acordului. Refuzul se consideră justificat atunci când realizarea lucrărilor de construire este contrară legii precum și atunci când executarea lucrărilor de construire afectează imobilul vecinului, fără a fi propuse soluții adecvate de remediere a situației cauzate imobilului vecinului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
215.908 afisari

57 COMENTARII

      • Zyklon B si-a demonstrat eficacitatea in al doilea razboi mondial. Apa de la dusuri era inlocuita cu acest gaz minunat, impotriva prizonierilor rusi, a detinutilor politici, etc.

        • Ciclon B si-a demonstrat eficacitatea impotriva paduchilor. Detinutii au murit ca si nemtii de foamea cauzata de blocada aliatilor. Ca sa fie eficient pe oameni ar trebui ca acele camere in care se foloseste sa fie inchise etans.

    • Felicitări, pentru cei care conduc lumea esti omul pe care și-l doresc! Cu astfel de oameni vom ajunge sigur cipați, multiplu vaccinati, conduși de oligofreni, fără proprietăți, intr-un cuvânt, viețuitoare fără nici o reacție, simplii sclavi.

    • Și când îi vre să intabulezi, tăt primaru s-o dushi la OCPI? Fac pariu că nu. Bașca că ti-o putea demola oricând. Așa că tu construiește cât vrei, alții se vor c*ca pe banii tăi 🙂

      • N-o intabulezi imediat. Astepti vreo 4-5 ani si pe urma e fapt implinit – fait accompli. Sau zici ca o ai de la bunica si pe vremea aia nu se faceau acte doar hartii de mana de la sfatu’ popvlar.

        • Da, dar pe vremea bunicii nu prea existau materialele actuale, asa ca ar putea sa nu țină explicația…😉

      • Sida Florin, nu ar trebui să fie minciuni… Europa a dat ordine de dezvoltare, dacă nu iau autoritatile o serie de măsuri, asa moare Romania cu câcatoarea în curte…. Deci e necesar sa usureze constructia toaletelor, bucatariilor etc… Dar asta e doar o frecție la un picior de lemn, ar fi fost normal sa ofere si un plafon în bani pentru a usura cu adevarat construirea… Eu cred că UE, a dat cei 31 de miliarde pentru dezvoltare,in care cred că intra si ajutor bănesc, pentru dezvoltare…. Dar banii aștea se pierd în buzunarele primarilor și aleșilor noștri sub formă de salarii fabuloase, pentru ai scoate din foame (14/17 mii de Ron) iar pentru pensionari, cu 1000 ron pensie, nuse gasesc bani… La asta trebuie sa vă gândiți, NU LA UKRAINA, sau la RUSIA, de ei au grijă alții…. Vedeți-vă de saracia si de neamul vostru..

    • Cred ca nici tu nu intelegi ce ai vrut sa spui prin ce ai scris.Ai mai multe clase ca trenul?

  1. Comunicatii analfabetei de Claudia Marcu ca oamenii simpli de la tara ce vor sa-si faca o toaleta nu sunt „amărâți”, Lipsa totala de respect si consideratie pentru oamenii simpli.
    „…elaborat de Ministerul Dezvoltării, va exista o serie de lucrări…” Vor exista….bai analfabet-o. Cine dracu arunca cu banii in tine sa te plateasca ca esti varza.

    • Domnule, nu vă grăbiți cu aprecierile… Va exista o serie… Sau : Vor exista lucrări…

    • Înainte de a face analfabet pe cineva verificați -vă și pe dv.! Corect este Analfabeto/ analfabeților… Este un vocativ (adresare directă)…

    • Se scrie corect „comunicați-i”, analfabeții, dacă tot ești tu „deșteaptă” de nu mai poți!

  2. Unde s-au discutat acest proiect de lege. Până nu se da o lege sunt doar discuții în vânt.

  3. Imi place sa gatesc. Stai sa vezi ce bucatarie de 4-5 camere imi trag. Intr-o camera tin cutitele, Intr-alta furculitele si tot asa. Cred ca am nevoie si de un etaj.

  4. Fraților,,, 5 degete la o mana…. Și sunt Distincte… Dacă ar Dispărea Răutatea,,, și am fi mai uniți…. Nu am avea Preturile Astea… Șmecheria și Hoția,,,, a Distrus Romania

    • Asta aș vrea să știu și eu…eu deja am început actele pentru autorizație la un balcon la bloc.

    • 2022 primul trimestru… Trebuia sa fie functionantă deja, dar în România cala nimeni…

  5. Buna ziua…Eu dacă vreau sa imi modific gardul mai imi trebuie aviz de construcții…?

  6. Pentru racordarea la gaze naturale a unei scări de bloc,este necesară Autorizație de construcție,cînd aceasta se execută cu firmă autorizată ANRE cu proiect și Contract de execuție,avînd și acord de la Societatea de distribuție gaze naturale ? Am făcut această întrebare deoarece Primăria Constanța amendează și chiar amenință cu darea în judecată chiar dacă racordarea s-a făcut cu mai mult de 10 ani. Aștept un răspuns. Mulțumesc.

  7. Bună ziua.

    N-am găsit nicăieri proiectul de lege respectiv, nici știrea pe alte canale de știri.

    Puteți, vă rog, să-mi spuneți care este sursa informației? Motorul de căutare de pe portalul ministerului nu merge prea ok…

    Mulțumesc.

  8. Schimbarea sa facut pentru ca au fost chemați în judecata nu pentru ca au vrut sa facă ei un bine,
    Conform constituției toți suntem egali în fata statului poi un om de rand trebuie sa pună de oparte 100 lei 5 ani sa faca o autorizație de construcție un judecător într-o luna o faceaautorizatia.
    Curtea criminala mia dat voie sa ii omor pe judecători de aceea au schimbat
    Plătim taxa pe proprietate cineva sa facă asta

  9. VAX.Minoritatea colorata defavorizata și discriminata din România construiește unde vrea și când vrea fără a tine cont de legea 50/1991 și de prevederile Codului civil.Autoritatile din primărie se fac ca nu vad de asemenea și Inspectoratul în construcții.In România legile sunt valabile numai pentru fraieri.

    • Anomim si ce ai vrea sa vie statul sa ti facă si succesiunea? Da ti plătească si taxa la notar? Si ce mai vreti voi astea care comentati numai prostii aici???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger