AcasăSOCIALVești triste pentru toți proprietarii de case! Cu cât vor fi majorate...

Vești triste pentru toți proprietarii de case! Cu cât vor fi majorate impozitele pe locuințe

impozit

PNRR aduce 29 de miliarde de euro, dar mărește taxele și impozitele. Revizuirea principiilor de impozitare a proprietății, asumată de Guvern la Bruxelles, în Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), înseamnă, iată, și impozite majorate pentru locuințe.

Revizuirea principiilor privind impozitul pe proprietate, în special în ceea ce priveşte diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, în funcţie de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică), vizează abordarea potenţialului arbitraj între cele două sisteme de impozitare, aplicabile persoanelor fizice şi persoanelor juridice care obţin venituri din proprietăţile imobiliare, precum și stabilirea automatã a valorii impozabile a proprietăţilor supuse impozitelor locale. Obiectivul celei de-a doua măsuri este întreruperea practicii de folosire a unei baze impozabile care nu este legată de valoarea de piaţă, potrivit Ziarul Financiar.

Surse guvernamentale, citate de Antena 3, vorbesc despre o decuplare a primăriilor de bugetul central, având în vedere că ele acum sunt dependente de impozitul pe venit. Sistemul actual de impozitare a proprietății nu ține cont de obiectivele unei economii durabile, respectând în același timp principiile autonomiei locale din România, scrie profit.ro.

Reforma gândită la Palatul Victoria vizează proiectarea unor sisteme informatice de date în ceea ce privește impozitarea proprietăților din România deoarece, în prezent, autoritățile nu au acces la un astfel de instrument. Guvernul intenționează să trimită un proiect în Parlament pentru modificarea Codului fiscal până la finele lui 2022, iar printre modificările vizate se află și impozitul pe proprietate.

Crește impozitul pe proprietate

Președinții Asociațiilor locale susțin că nu au fost consultați de Guvern, dar sunt de acord cu majorarea impozitului pe proprietate, despre care spun că este la o cotă foarte joasă la nivelul UE.

Datele arată că în Transilvania gradul de impozitare pentru proprietate este mai ridicat. În Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cotele sunt mai reduse. Decizia aparține consiliilor locale. Impozitul pe proprietate în comune este de trei ori mai mic față de un oraș mic, de cinci ori mai mic decât un oraș mare și de opt mai mici față de municipiul București.

În ce priveşte Capitala, potrivit calculelor estimative, citate de g4media.ro, taxele locale pentru persoane fizice s-ar putea majora astfel:

  • 1-4 lei – garsonieră
  • 1-5 lei apartament cu 2 camere
  • 2-8 lei apartament cu 3 camere
  • 2-12 lei apartament cu 4 camere.
author avatar
Andrei Ștefan
981 afisari

1 COMENTARIU

  1. Parca guvernatii se laudau ca nu se vor mari taxele ! Articolul este pentru ” tatonare ” ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger