AcasăSOCIALVești triste pentru români! Nu mai pot cumpăra vechime la pensie /...

Vești triste pentru români! Nu mai pot cumpăra vechime la pensie / Cât timp mai au la dispoziție

pensie

Legea pensiilor le permite doritorilor să cumpere vechime în muncă. Din păcate pentru cei interesați, termenul-limită până la care această acțiune este considerată legală se apropie cu pași repezi. Potrivit OUG 163/2020, legea se va modifica anul acesta.

Românii care nu au până la 15 ani vechime, mai au la dispoziție doar câteva luni până când nu vor mai putea cumpăra vechime la pensie. În prezent, vechimea necesară pentru a ieși la pensie este de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă, astfel că poate fi modificată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Din august, legea se modifică

Conform OUG 163/2020, românii mai au timp să își cumpere vechime în muncă doar până în luna august a acestui an.

În consecință, valoarea pensiei minime se va ridică la aproximativ 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani. Astfel, va putea ajunge pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut și pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Potrivit noii legi, termenul-limită al cumpărării vechimii la pensie este pe 1 septembrie 2023. „Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Conform legislației, persoanele interesate au posibilitatea de a plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.

author avatar
Andreea Vlad
450 afisari

3 COMENTARII

  1. Deja in anii1990 securistii care au facut crimele nepedepsite din decembrie1989 si mineriade aveau pensii speciale de peste 5000dolari….acum sunt multi securisti care primesc pensii de peste10000euro pentru ca au jefuit Romania si au facut trafic de arme si trafic de copii,prostitutie cu clanurile interlope.Asazisa „romania” nu mai exista de mult LASCIATE OGNI SPERANZA era scris la INFERNUL lui DANTE….dar poate o sa vedem niste decapitari spectaculoase exact cum vroia VADIM TUDOR…acum este exact timpul pentru asa ceva…TIC-TAC Icsarescu-Stolojinsci-Petrov-MirceaCosea si multi altii

  2. Ce insemna cumparare de vechime la pensie? si dl. Andrei Stefan a scris: Klaus Iohannis a promulgat legea: aceşti români vor avea pensii mai mari.
    Cei care au muncit din greu mai mult de 40 de ani au o pensie de mizerie si altii cumpara vechime?
    Curios, n-am auzit pana acum. Unde s-a ajuns.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger