AcasăSOCIALVeşti proaste pentru şoferi: se scumpeşte rovinieta! Cum se va calcula taxa...

Veşti proaste pentru şoferi: se scumpeşte rovinieta! Cum se va calcula taxa de drum

soferVeşti proaste pentru şoferi: se scumpeşte rovinieta! Cum se va calcula taxa de drum

Autorităţile le-au mai pregătit o surpriză şoferilor. Una neplăcută, desigur. Ministerul Transporturilor vrea să crească valoarea rovinietei. Prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată peste trei ani.

O nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035 – 66%. Aceste tarife sunt valabile pentru mașinile Euro 6. Cine poluează mai mult va plăti suplimentar.

Noile tarife vor intra din 2026

Ţara noastră nu a mai schimbat din anul 2010 cuantumul rovinietei, fiind obligată ca până la începutul verii să transpună în legislația națională Directiva europeană care instituie taxa de drum în funcție de poluare, dar și în funcție de distanța parcursă, nu ca acum pe perioadei de timp. Noile tarife ar urma să fie aplicate din anul 2026.

„Scenariul prezentat astăzi prevede taxări diferite, pe kilometru, deci în funcție de distanță, dar și în funcție de tipul de carburant – benzină, motorină, hibrid, electric sau GPL – pentru că nu poți taxa la fel o mașină pe motorină cu una electrică, chiar dacă parcurg aceeași distanță.

Repet, este doar un scenariu care a fost prezentat astăzi de consultant. Nu înseamnă că așa se va aplica. România are obligația de a transpune directiva europeană în legislația națională, așa cum și-a asumat prin PNRR, până la începutul verii din acest an”, conform unor surse.

La TIR-uri se calculează altfel

Pentru vehiculele de marfă, rovinieta se va plăti după alte reguli. Șoferii de TIR, de exemplu, vor achita în funcție de cât circulă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi a României, dar și în funcție de norma de poluare.

Va fi taxată circulația atât pe drumurile naționale, cât și pe autostrăzi, însă se propune ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi.

author avatar
Andrei Ștefan
478 afisari

2 COMENTARII

  1. „… se propune ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi.” Și cum se va face aceasta atunci când circuli 100 Km pe autostradă și 200 pe un drum național? Cum plătești dacă mergi la mare o parte din drum pe autostradă și o parte pe la Slobozia-Giurgeni-Hârșova?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger