AcasăSOCIALVești proaste pentru polițiști. Guvernul a pus tunurile pe ei

Vești proaste pentru polițiști. Guvernul a pus tunurile pe ei

Polițiștii, fără sporuri, cu venituri tăiate și cu pensionări la vârste înaintate

Coaliția de guvernare i-a luat în vizor pe polițiști, pe care îi vor la pensie la vârste mai înaintate și cu venituri bazate pe contributivitate. PNL-ul și USR-PLUS insistă pe reducerea și plafonarea pensiilor celor din MAI, iar UDMR vrea ca polițiștii să nu iasă la pensie mai devreme de 60 de ani, considerând că stresul oamenilor legii este echivalent cu cel al profesorilor, medicilor și învățătorilor.

Din toate declarațiile oficialilor din ultima perioadă, un lucru este clar decis, reforma sistemului de pensii va avea loc. Și, pentru că nu se pot atinge de pensile special ale magistraților, politicienii s-au îndreptat către polițiști și militari, zugrăvindu-i în fața opiniei publice ca un soi de ”paraziți”, care nu contribuie la sistemul public și consumă, în schimb, foarte multe resurse. Mai mult, Kelemen Hunor a condamnat din nou practica polițiștilor care ies la pensie la 45 de ani, susținând că acest lucru nu mai poate continua. ”Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate, la fel și în cazul magistraţilor. Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă”, a afirmat vicepremierul Kelemen Hunor.

Pensii cu 30% mai mici

Dacă se va introduce contributivitatea în cazul polițiștilor și militarilor consecința directă va fi o scădere a pensiilor cu 30%, ne spune deputatul Dumitru Coarnă, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). ”Pe lângă declarația lui Kelemen Hunor despre vârsta de pensionare, a mai fost și cea a lui Iulian Bulai de la USR, care a spus că polițiștii și militarii vor fi trecuți pe contributivitate. Eu cred că este nevoie de o analiză tehnică, pentru că polițiștii și militarii nu sunt beneficiari de pensii speciale, ci de pensii de serviciu. În sistemul euroatlantic singurele categorii socio-profesionale care sunt beneficiare ale altor pensii decât cele bazate pe contributivitate sunt polițiștii și militarii. Iar teoria asta cu 45 de ani ieșit la pensie este greșită. Acea reglementare a fost abrogată prin Ordonanța 53 din 2018, iar din 2018 nu mai există posibilitatea ca polițistul să se pensioneze mai jos de 48 de ani. Și la 48 de ani se pot pensiona doar cei care au lucrat 26 de ani în condiții speciale, cei din zona operativă, crimă organizată, rutieră, ordine publică. Iar asta numai la cerere, însă, de regulă, oamenii rămân cam până la 55 de ani. Iar dacă se va introduce contributivitatea pentru polițiști asta înseamnă o reducere a pensiilor cu 30%.  Ei au luat în calcul doar aspectul financiar, nu și cel al principiilor și al respectului față de profesia de polițist și militar. Dacă vor face aceste reglementări vor afecta în mod direct tot ceea ce înseamnă siguranță și apărare. Deficitul de personal se va accentua și avem aceeași abordare extrem de periculoasă din partea ministrului Lucian Bode, care nu înțelege sistemul și pe care îl manageriază catastrofal”, ne-a declarat deputatul Dumitru Coarnă.

Speranță de viață redusă

Sindicaliștii de la SNPPC ne spun că este normal ca polițiștii să poată ieși mai devreme la pensie, ca și alte categorii profesionale, pentru că speranța de viață este foarte redusă. ”Îi recomand domnului Hunor să lucreze vreo 26 de ani în stradă, zi de zi, indiferent de condițiile meteo. Și în Legea pensiilor există o întreagă listă de categorii profesionale care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, tocmai din cauza condițiilor grele de muncă și a speranței reduse de viață. Dacă politicienii își imaginează că sistemul de apărare poate fi pus pe același plan și să-l compare în ceea ce privește condițiile de muncă cu cel al funcționarului public se înșeală. Și așa au plecat mii de polițiști din sistem, acum probabil că o să asistăm la alte mii de plecări, dar probabil că așa își doresc unii, să nu mai avem ordine și siguranță publică”, ne-a precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
36.337 afisari

73 COMENTARII

  1. Dl.Kelemente unguru sa isi vada lungul nasului si sa vada la cat ies la pensie politistii in Iungaria lui iubita si pe urma sa vorbeasca.Iar cu contributivitatea mai lasati-o ca politistii si militarii au pensii de serviciu in toata UE si SUA…aici nu ne aliniem la UE domnilor PNListi si neoa comunisti U S Risti.

      • Bai imbecilule, de reducerea varstei de pensionare beneficiaza multe alte categorii profesionale. Cauta informatii pe net retardatule neasistat

  2. Vine poliția și-mi ia toată marfaaaaa / Ascund dollarii și mărcileeee/ să nu-mi faca negre zileleeee!

  3. Cand o sa stea dl Hunor , dl Orban, dna Turcan si dl Bulai in strada macar 10 ani din care cam jumatate de noapte si sa i bata soarele in cap, viscolul, ploaia, frigul canicula, atunci sa puna politistul egal cu profesorul care sta la adapost. Am 19 ani de operativ, doua operatii pe coloana, o zi nu am muncit intr-un birou. Am muncit DOAR in strada, am mancat in masina sau pe capota, am stat in boscheti de parca imi sunt a doua casa. Am stat in ploaie, in frig, in soare etc. Nu ma plang de conditiile de munca, mi am asumat si o fac cu drag probabil la fel ca toate celelalte categorii profesionale. Dar nimeni nu intelege ca strada te mananca de viu si cei care apuca 70 ani sunt norocosi. Acesti politicieni habar nu au cat costa o paine, habar nu au in zi si ce varsta au, isi beau mintile prin birourile obscure ale Parlamentului si apoi decid cine traieste si cine nu.. Uita ca ce se misca in tara asta se misca datorita noua celor care ne trezim dimineata si mergem la munca ca asa am fost educati. SA MUNCIM, NU SA FURAM

    • Este foarte adevarat ce ati scris dar nimeni nu va mai tine cu acest minister si oamenii lui…

    • Asistatule, în ploaie, caniculă și frig stau și constructorii, agricultori și mulți alții! Hoiturile în uniformă sunt prea bine plătite și au mult prea multe privilegii.
      LA 65 DE ANI SĂ IASĂ LA PENSIE!!!

      • Când o să-ți spargă unii bulanul sa vina un polițist de 65 de ani sa te salveze. Ești o perversa mica.

      • Da fraiere dar çînd tu bei și mânci cu măta de paști și crăciun alți sunt în stradă de aia ies mai repede la pensie boule

      • Dacă nu știai, salariul minim in construcții este mai mare ca în celelalte domenii, tocmai din cauza condițiilor.
        Toți polițiștii au capacitatea de a lucra în construcții, însă nu știu câți constructori au capacitatea de a lucra în poliție.
        Pe principiul dvs. toți care lucrează în birou ar trebui să ia același salariu, indiferent de studii și capacități.
        Sau măcelarul ar trebui plătit cât chirurgul.

      • Idiot e fiul muma-ti! Habar nu ai ce vorbesti, ce expui! Vino, in pi-da ma-ti, sa muncesti in politie, in orice domeniu al acestei munci, apoi sa te vad, postacule si prostacule!

    • Și câți ai bătut degeaba și ai amendat tot pentru o cârpă la gură….
      Rușinos din partea voastră…..
      Așa vă trebuie făcut și ceva m-ai rău

  4. Daca vor schimba varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei, atunci sa vina ei noaptea de acasa,la cercetare de fapte si interventii de tot felul. Unde erau astia care vor sa schimbe legile cand viscolea ori cand mureai de cald, cu dureri de spate , stand in strada ori intervenind in fata unor „bombardieri”? Se poate considera stresul acesta cu stresul unor profesori in fata elevilor? Jenanta comparatie! Cati profesori au fost omorati efectiv in exercitarea atribuțiilor de serviciu. Stimez tagma profesorilor dar nu se poate compara asa ceva….

      • Au apărut datorită legilor făcute de unii parlamentari care au fost și sunt mâna în mână cu „bombardierii”. „Milițienii” aplică ceea ce fac cei din parlament și guvern…. Păcat că mulți latră dar nu cunosc lucrurile elementare… De asta suntem unde suntem. Corupții fac legi în țara asta…

  5. Hai sa fie. Asa o făcut și pdleul. Și o dispărut politic. Dacă se va striga aia cu ieși afara javra ordinara oare la să vă referi da data asta 🙂

  6. Dacă vorbim de contributivitate înțeleg că pensia polițiștilor reprezintă un procent din veniturile realizate în serviciul polițienesc. Păi foarte mulți ani statul de plată al meu ca polițist operativ era de luni până vineri de la 08:00 la 16:00. Atunci ce căutăm eu la serviciu pentru acțiuni, cercetări la diverse evenimente, audieri, etc. sâmbăta, duminica, sărbători legale, noaptea, uneori câte 16 ore pe zi la serviciu ? Dacă tot se pune problema de corectitudine cine îmi dă anii înnapoi, plata orelor lucrate suplimentar și de aici să se oprească contributivitatea?

    • Cine sa iti dea? Șeful, afiliat politic , care era zero barat cu activitatea reală? Erai si eram obligați să venim, prin faptul că aveau pârghii legală de sancționare, LG.160, care prevede expres sa vii la evenimente si sa le asiguri, prin Dispoziții aberante si Actiuni zilnice.

        • Sa ne sugi pulele, postacule si prostacule, avem salarii de mizerie, fata de munca depusa, mai intereseaza-te idiotule, avem salarii mai mici decat po litia locala, dupa ani si ani de munca!

  7. Profesorul face meditații, ia bani. Are dreptul la alt serviciu, ia bani. Polițistul, militarul nu au voie să facă nimic pentru a-și mări baza de contributivitare…

    • Păi nu-i mai trebuie, vierme. Un profesor nu face din meditații cât are o balegă în uniformă norma de hrană. PLUS LOCUINȚĂ, PLUS….

      • Gândac ghebos ce ești… habar nu ai despre ce vorbești… Care locuință? Care PLUS? Un stat care se respectă își plătește angajații… Interesează te cum sunt plătiți la vecini angajații din sistemul de apărare și spune ce drepturi au în plus cei de la noi…

    • E sunt jumătate ungur… dar… mă piș și eu… pe Hunor și pe tot UDMR-ul lor, partid de rahat, ce face numai rău, atât țării în care trăiesc (bine de tot) cât și neamului românesc și conaționalilor lor, tuturor inconștiențior care-i votează și nu-i votează.

  8. Politailor, in curand incepeti si voi sa emigrati, ca fratii vostrii din Siria si Mexic, dati mana rapid cu ei, poate va baga in ceva carteluri de nisip !! 🙂

  9. Daca nu e bazata pe contributivitate de ce politistilor si militarilor le sunt retinute din salariu acele sume, in procent de 25%, sub denumirea de contributie individuala la bugetul statului? Au plafonat pensia asa ca sporul ala nu mai poate fi inclus iar banii sunt retinuti (furați) din salariu fara nicio logica!
    Daca pana acum vi s-a parut ca nu mai vedeti politisti pe strada, stati sa vedeti ce urmeaza…

  10. Azi in politie, imputernicitii au un nou stil de management „buldogo-basescian”, pentru necunoscatori: Dezbina si stapaneste. In timp ce sub presul crizei din 2008/2009 se taia 25% din salariul „palmasilor”, in MAI, se desfiinteaza posturile comunale de politie si se infiinteaza peste 430 Sectii rurale de politie cu o functie de sef similara cu a unui sef de politie oraseneasca/municipala, mai pe scurt, cu aproximativ echivalentul salariului a trei sefi de post. Trebuiau rasplatiti si politrucii intr_un fel, daca nu ei, atunci fii, fiicele, finii, afinele si intreaga rubedenie si clientela a clasei politice de la tot esichierull politic al vremii si nu numai. Sefii de post nu aveau alta preocupare decat sa faca antipolitica pdl. Hai sictir! Si totusi in timp s-a reusit nu doar inlaturarea adevaratilor profesionisti si manageri de la toate nivelurile din politie, dar cei mai grav s-a preferat alegerea cantitatii in detrimentul calitatii, si in ceea ce priveste resursele umane, dar si a muncii. Daca s-ar dori o adevarata analiza a ceea ce azi se intampla in politie, nu ar mira pe nimeni de ce profesionistii sbia asteapta sa indeplineasca conditiile de pensionare, asa cum sunt azi si pecare din considerente lesne de intele, le-sm acceptat, dar parca totusi nu este corect ca o persoana ajunsa la maturitate/apogeu profesional sa paraseasca atat de timpuriu si numsi ei stiu cucata strangere de inima, institutia pentru care si-a sacrificat sanatatea, familia si viata petsonala. De asemenea, desi este cunoscuta practica ultimilor ani, cei cu stea in frunte, pe ultimul drum pe care ei si-l aleg sa-l mai parcurga in sistem(ultimele sase luni de activitate), tot politrucii au avut grija sa-l paveze cu asa inventatul salariu de excelenta sau planificare in serviciu in toate sambetele si duminicilor aferente perioadei, pentru a beneficia de toate avsntajele si ute asa am ajuns sa ne furam ….nu singuri caciula….dar….ce este mai grav, ca cei care 25 ani au fost anonimii profesiei, ajung sa fie recompensati in acest mod, iar cei care s-au sacrificat pentru profesia si mandria unui adevarat politist si parca tot mai scarbiti de ceea ce vad sunt nevoiti sa plece din sistem, chiar daca cei mai multi prefera usa din dos, dar cu demnitate si onoarea ca la un moment dat a facut tot ce a putut pentfu ajutorarea semenilor cu toate greutatile si uneori piedicile preferatilor sistemului. Multe ar mai fi de spus, dar deocamdata, inaite de a cere shhimbarea la altii, sa ne schimbam noi si poate cei de dupa noi, candva bor aprecia acest lucru!!!

    • Subscriu comentariului dumneavoastră, eu sunt unul care, scârbit de ce se întâmplă în sistem, abia am așteptat să îndeplinesc vârsta minimă legală și condițiile de pensionare… și am ieșit! Am conștiință împăcată că, am făcut tot ceea ce am putut eu mai bine să-mi ajut semenii. Cine nu a lucrat în cadrul poliției judiciare sau de siguranță publică nu are cum să cunoască cele de mai sus. Dar știți cum se spune: „nu m-a făcut mama în uniformă”! După pensionare am câștigat, în sfârșit o liniște interioară mult-așteptată. Acum am și eu , în sfârșit, sărbători fericite alături de cei dragi, fără să sune telefonul să merg la o „spargere” , la o „moarte suspectă” sau în Ajunul Crăciunului să dau jos un spânzurat din ștreang. Ultima celebrare a „Învierii Domnului”, până în pensionare, am petrecut-o anchetând un grup de 4 indivizi care au violat o minoră! Iar, a doua zi, de Paște, a trebuit terminat dosarul pentru propunerea de arestare preventivă, pentru că expira reținerea pe 24 ore. Așa că noi, procurorul și doamna judecătoare am petrecut aproape toată ziua de paște în incinta judecătoriei (pentru cine se întreabă, nu am avut ouă roșii la noi)!

  11. Esenta prostiilor debitate de acest mascarici care numai roman patriot nu este impune o intrebare : cat de prost, limitat sau imbecil sa fii, sa spui ca acelasi stres ca al politistilor au si profesorii si medicii!!!! Pai cati profesori sunt omorati pentru ca isi fac datoria?!! Cati doctori sunt omorati ca isi fac datoria!!?? Cati profesori si cati medici se rezuma strict doar la salariile primite??!!

  12. Vai de mama voastra de politicieni obscuri! Voi vorbiti de angajatii acestui minister, voi care stiti doar sa furati! Adopta aceasta lege in tara a carei limba o vb! Nu vezi ca nu pronunti corect dialectul limbii romane! Esti 99,9% ungur! Sa stati voi in strada politicieni inculti ce sunteti!

  13. Daca tot nu poate evolua societatea romaneasca din cauza tinerilor pensionari din politie, de ce nu se face o ancheta, poate si penala, ca sa se stabileasca cine sunt cei care au mutilat Statutul si Legea pensiilor militare, in interesul cui si apoi sa se puna in aplicare interdictia de a mai lucra in sistemul bugetar pentru toti cei care s-au pensionat anticipat si au varsta mai mica decat cea stabilita prin lege pentru iesirea la pensie pentru limita de varsta. Pe scurt ai iesit la 45 de ani, pana faci 55 sau 58 sau 60 de ani nu mai ai voie sa lucrezi intr-o institutie bugetara.
    Credeti ca cei ce au lucrat peste 25 de ani in sistemul de ordine si siguranta publica nu se simt ofensati de atitudinea celor care s-au pensionat la 40 de ani???
    Totusi, sa tinem si in acest caz cont de practica UE, ca in rest suntem aliniati la zid cu taxe si impozite ieurupene.

  14. Nu se pot atinge de pensiile magistratilor,ca nu vor…In Constitutie nu exista vreun articol sau vreo propozitie care sa se refere la pensii,nici macar la cele ale magistratilor…Daca militarii si politistii,vor primi pensii pe baza de contributivitate,inseamna ca nu vor mai avea incompatibilitati si interdictii,asa ca magistratii si nu vor mai fi rezervisti,ci pensionari ca toti ceilalti 5 milioane,adica nu vor mai avea niciun fel de obligatii militare.Va dati seama ce fraiere sunt toate statele lumii,care dau pensii speciale politistilor si militarilor?Noroc cu Romania,care e mai smechera…Toate reformele la pensii,au inceput in fiecare guvernare cu promisiuni de taiere a pensiilor speciale si,de fiecare data,au fost taiate/inghetate/plafonate numai pensiile militare,in timp ce alte pensii s-au dublat,de au ajuns la peste 80.000 lei pe luna…ba s-au mai si indexat in fiecare an,chiar si anul asta…Curios cum in perioada conflictului ruso-ucrainian,pensiile militare erau pensii ocupationale,care nu faceau parte din cele 6 tipuri de pensii speciale ce urmau sa fie reformate(vezi declaratia dnei Turcan),iar dupa linistitea apelor,singurele pensii ce se reformeaza,sunt cele militare,de celelalte 6 tipuri de pensii speciale platite de CNPP,nu mai pomeneste nimeni…Si parca urmau a fi eliminate pensiile speciale ale alesilor locali…a mai auzit cineva ceva de asta?Orice fac si orice spun,efectul e acelasi,singurele pensii ciuntite in fel si chip sunt cele militare…Ce vor mai spune sau face cu pensiile speciale,dupa ce le vor taia pe cele militare?Vor considera reforma incheiata?

  15. Să dea Dumnezeu să mărească vârsta de pensionare la 75 de ani. Decât sa frec.. acasă ca pensionar MAI pentru 4000 lei. Mai bine o frec la servici pentru 6-7000 lei.
    Așa că nu vă mai certați cu novici privind condițiile de muncă, etc.,ci rugați-vă să mărească varsta de pensionare cât mai mult.

      • Nu există grad sau funcție în MAI de „inspector general”, doar de „inspector șef” la poliție. În jandarmerie, pompieri, armată, marină, aviație etc de asemenea nu o să întâlniți o astfel de funcție!

  16. Oportunitate de castig.
    Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber.
    Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate, invatam totul impreuna! Se semneaza un contract in original, trimis prin posta. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: activitatecompletonline@gmail.com

  17. M-am linistit. Ca bugetar, o sa fiu indiferent fata de privat. Cumpar minimum necesar si daca se poate de pe dincolo. Sa vedem ce face privatul fara bugetar.

  18. Se compara vreodata munca invatatorului cu a politistului? In invatamant se stă jumatate de an in vacantă si se castiga ca in politie. Raportat la oră profesorul castiga mai mult ca un politist clar.

    • …Și să nu mai amintim „meditațiile”, pentru acei profesori care știu meserie reprezintă o sursă prețioasă de venituri (depășind uneori salariul lunar de câteva ori). Bine, putem discuta și de șpăgile luate de câțiva prostovani în uniformă, care atrag oprobiul public asupra celorlalți colegi!

  19. Dacă nu a. Ți prins geruri. Ploi torențiale.. Călduri toride.. Sa bei apa clocotita.. Am fost granicer. Am mâncat jar. La 47 acum îs putred de reumatic.. Nu ma compar cu cei din birou

  20. Profesorul e la caldura… Polițistul în strada.. În ploaie. În ger. În călduri toride. În viscol

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger