AcasăSOCIALVești proaste de la UE. Gazele, mai scumpe, și interdicție la plafonarea...

Vești proaste de la UE. Gazele, mai scumpe, și interdicție la plafonarea prețurilor

Se decarbonizează gazele. Costurile, plătite de cetățenii UE

Statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai avea voie să plafoneze prețurile la gaze, în condițiile în care se anunță scumpiri uriașe în următoarea perioadă. Pe lângă criza provocată de conflictul din Ucraina, UE adaugă în costurile gazelor și trecerea la amestecul cu hidrogen, care presupune costuri uriașe, în numele decarbonizării.

Senatul a avut ieri pe ordinea de zi propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului care stabilește normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului.

Reglementările anunță vremuri grele pentru toți cetățenii UE, care se vor confrunta cu creșteri foarte mari de prețuri, pe fondul obiectivului de decarbonizare. Deși admite necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili, Parlamentul și Comisia Europeană consideră că o intervenție a statelor în reglementarea prețurilor ar afecta concurența și ar reduce economisirea de energie a consumatorilor.

”Obligațiile de serviciu public sub forma stabilirii prețurilor pentru furnizarea de gaze naturale constituie o măsură care denaturează în mod fundamental concurența și care conduce adesea la acumularea de deficite tarifare, la limitarea posibilităților de alegere ale consumatorilor, la stimulente mai slabe pentru economisirea de energie și pentru investițiile în eficiența energetică, la standarde mai scăzute ale serviciilor, la niveluri mai scăzute de implicare și satisfacție a consumatorilor și la restrângerea concurenței, precum și la reducerea numărului de produse și servicii inovatoare de pe piață”, se arată în propunerea de directivă. Totodată, obligațiile de serviciu public sub forma stabilirii prețurilor pentru furnizarea de gaze naturale ar trebui utilizate fără a aduce atingere principiului piețelor deschise, în circumstanțe și cu beneficiari clar definiți, și ar trebui să aibă o durată limitată, se mai precizează în documentul citat.

Aprovizionarea vecinilor, obligatorie

Directiva impune statelor membre să includă în mod explicit capacitățile de înmagazinare în evaluările lor privind riscurile la adresa siguranței aprovizionării atât la nivel național, cât și regional, incluzând riscurile legate de controlul exercitat asupra capacităților de înmagazinare de către entități din țări terțe. De asemenea, statele membre trebuie să aibă în vedere măsuri de înmagazinare prin cooperare regională în cazul unor riscuri neabordate, incluzându-se și achizițiile comune voluntare de stocuri strategice de gaze care să fie utilizate în caz de urgență. Propunerea de act normativ introduce măsuri pentru îmbunătățirea transparenței și a accesului la capacitățile de înmagazinare, pentru abordarea riscurilor de securitate cibernetică în domeniul gazelor și pentru facilitarea acordurilor bilaterale de solidaritate între statele membre în caz de criză. În acest context, Comisia Europeană încurajează statele membre să nu aștepte pentru a lua măsuri de solidaritate, astfel încât, chiar și în situații de criză gravă, gospodăriile să primească gazele de care au nevoie.

Sărăcia energetică se generalizează

Comisia recunoaște faptul că protecția clienților vulnerabili este încă inegală între statele membre, iar sărăcia energetică continuă să fie semnificativă în întreaga UE. În acest sens, Comisia Europeană a identificat drept cauze potențialul de concurență neexploatat de pe piețele cu amănuntul, abilitarea insuficientă a clienților în ceea ce privește schimbarea furnizorului, instrumentele de comparare a prețurilor, informațiile privind facturarea, precum și protecția inadecvată a consumatorilor, în special în ceea ce privește persoanele vulnerabile și cele afectate de sărăcia energetică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.978 afisari

16 COMENTARII

  1. -Parlamentul și Comisia Europeană consideră că o intervenție a statelor în reglementarea prețurilor ar afecta(nu intervin statele dar intervin ei, organisme suprastatale ?)
    -furnizarea de gaze naturale ar trebui utilizate fără a aduce atingere principiului piețelor deschise(principiile exista doar teoretic ca de aia ii zice principiu, practic exista o realitate)
    -statele membre trebuie să aibă în vedere măsuri de înmagazinare prin cooperare regională în cazul unor riscuri neabordate, incluzându-se și achizițiile comune voluntare(daca trebuie sa’ inseamna ca nu mai sunt voluntare)
    -Comisia Europeană încurajează statele membre să nu aștepte pentru a lua măsuri de solidaritate(noi nu avem de dat nimic ca suntem prea saraci sa le dea coana europa de la ea, solidaritate presupune ajutor reciproc nu sa ne dea in servitute virgil popescu cu wuhannis si cu restu trepadusilor globalisto neoconservatori)

    • JEGURILE DE PE SITE-eul ziare.com IMPUN CENZURA ! ANALFABETII LINGAI IN CUR , CE SE CRED JURNALISTI DISTRUG LIMBA ROMANA . O SCHINGIUESC ZILNIC
      Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!!
      FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE , VIERMI DE KLOSET , SCATOFAGI
      SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com.
      FTVNG zoaie.com !

  2. Nu stiu cum sa va spun dar salariul minim in Romania este la jumatatea ajutorului de somaj european. Sa facem salariul minim 1400 euro si dupa aia ”decarbonizam’.

  3. Eu cred că în creșterea prețurilor la gaze este inclusă contribuția fiecăruia dintre noi la finanțarea războiului din Ukraina. Așa, mai mascat, pentru că așa a hotărât Unssula nebuna.

      • Urmeaza si Colapsul cel mare descris in multe profetii – Nu exista nici o explicatie decat ca UE si intreaga lume este „guvernata” de DIAVOLI !

  4. De la ei cetire:
    Gaze cu efect de seră, cît, procente: vapori de apă 72%, restul de 28% dioxid de carbon, gaz metan, ozon și din ce în ce mai puțin.
    Baiuri (nici minți nu mai știu ca lumea):
    – arderea hidrogenului face vapori de apă.
    – dioxidul de carbon este mai greu decît azotul și oxigenul, așadar stă jos pe pămînt, este hrana plantelor, nu are cum să facă efect de seră.
    – hidrogemul se scoate din gaz metan cu consum de energie. Energia ce o dă hidrogenul prin ardere este mai puțină decît cea consumată făcîndu-l.
    – hidrogenul e periculos; explodează, arde fără flacără, strică conductele.

    • Vedeti aici cum este viata in sistemul solar din jurul stelei Taygeta din Messier 45 (Pleiade) – O fi sau nu pe bune , cam ce diferenta observati intre acest paradis societal si viata noastra nenorocita de pe Terra ? (puneti dvs. punctul intre youtu si be pt. ca nu trece de moderare)
      youtu be/GB1otgHV7ro
      youtu be/xm4njEp_89s

    • Uita-te la min energiei Popescu. Mah cretin nu e dar ceea ce face se incadreaza la TRADARE si SABOTAREA Romaniei.
      Pana in 2032 Romania trebuie sa treaca pe …gaze care nu mai sunt sau sunt fffff scumpe. El a inchis de peacum termocentralele pe carbune . Adica cu 11 ani inainte. I-am scris, mi-a ”raspuns” dar o tine pe a lui.

  5. Ba ue smecherie coclita cum se face ba ca aia care detin resursa de gaze ca noi romanii platim pret mai mare ca aia care nu au nici macar urm a??? Vezi gr, fr .nl etc si mai vreti si embargou pe preturi ? Ce sunteti ba voi dictatori mascati sau jepcari nedeclarati??? Traiti ba cu ce aveti fiecare ca sa dictati si preturile.

  6. Cu alte cuvinte, nu avem voie sa stabilim un anumit pret a intern pentru gaze – pret care sa fie avantajos pentru cetateni si pentru economia romaneasca, ci ca tara producatoare / detinatoare de gaze naturale vom fi obligati sa le dam altora.

  7. Este foarte bine ca se dezbate problema gazelor si se incearca o protectie europeana a consumatorilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger