AcasăSOCIALVești proaste de la Ministerul de Finanțe. 2023 vine cu scumpiri și...

Vești proaste de la Ministerul de Finanțe. 2023 vine cu scumpiri și majorări de taxe

Ministrul de Finanțe anunță tăieri bugetare pe bandă rulantă

Anul 2023 va fi, cu siguranță, un an al austerității bugetare, iar românii vor resimți din plin efectele. În primul rând, se majorează TVA la produse și servicii de larg consum, ceea ce va conduce la o creștere însemnată a prețurilor. Totodată, vor fi majorate accizele și impozitele pe proprietate vor crește și ele. Și mai grav este că toate companiile de stat vor fi obligate să verse 90% din profit la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că vor fi blocate toate investițiile, cu riscul de a le scădea valoarea de pe piață.

Ministerul de Finanțe a elaborat proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, care aduce numai vești proaste pentru români, atât pentru cetățeni, cât și pentru firmele autohtone.  Prima lovitură va fi încasată de zona IMM -urilor, marea majoritate românești, unde se reduce plafonul microîntreprinderilor de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, se elimină cota de impozitare de 3% și se instituie condiția pentru acestea de a avea cel puțin 1 salariat. Sectorul turismului va fi și el afectat de o creștere accentuată a prețurilor, dat fiind majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitățile de cazare hotelieră, servicii de restaurant și catering. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare și pentru băuturile nealcoolice ce conțin adaos de zahăr, pentru că TVA-ul va crește la aceste produse de la 9% la 19%. Ministerul de Finanțe anunță și creșterea accizelor la țigarete, tutun încălzit și lichide cu conținut de nicotine destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic. Totodată, va fi majorat impozitul pe veniturile din dividende de la 5% la 8%, se va revizui sistemul de acordare a deducerilor personale pentru salariați și se vor modifica reglementările privind impozitarea veniturilor realizate de către persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, precum și a celor din jocuri de noroc. Guvernul intenționează să schimbe și prevederile privind impozitarea în cazul transferului dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, în sensul eliminării plafonului neimpozabil, și să instituie cote de impozitare diferențiate în funcție de perioada de deținere. De asemenea, modul de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate se va modifica, cu o creștere previzibilă a acestora.

Fără tichete de vacanță

Potrivit Ministerului de Finanțe, cuantumul indemnizației de hrană va fi menținut la nivelul din anul 2022, iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, se vor compensa numai cu timp liber. În anul 2023 nu se acordă personalului bugetar bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, anunță Ministerul de Finanțe, ceea ce înseamnă că nu vor fi acordate nici tichete de vacanță. 90% din profitul net realizat de societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome va fi vărsat la bugetul de stat, măsura fiind o lovitură cruntă pentru programele investiționale în desfășurare.

Scad cheltuielile cu salariile

Toate indemnizațiile și sporurile vor fi înghețate la nivelul anului 2023, iar pensiile de serviciu nu vor fi actualizate cu rata medie anuală a  inflației. Numărul maxim de posturi finanțat în anul 2023 din fonduri publice de către instituțiile și autoritățile publice va fi stabilit  astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal. Însă, potrivit Ministerului de Finanțe, anul viitor, cheltuielile de personal vor scădea de la 8,8% din PIB, din 2022, la 8,2% din PIB, ceea ce înseamnă că angajările vor fi stopate. Mai mult, în 2024, cheltuielile de personal vor scădea și mai mult, ajungând la 7,9% din PIB. Ca ”bonus”, revoluționarii și urmașii martirilor vor beneficia de doar 3 călătorii gratuite dus-întors, față de 12, câte au avut până în prezent, iar procurorii și judecătorii, tot de 3 călătorii dus-întors gratuite, față de șase.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.179 afisari

21 COMENTARII

  1. Pe vremea când nu era ministru, dacă citeai postările lui Câciu de pe Feisbuc referitoare la ce trebuie să facă ministrul finanțelor sau al economiei în funcție la acea vreme, ajungeai să crezi că el a inventat bunăstarea, lipsa taxelor și economia de piață și că Nouriel Roubini e mic copil în comparație cu Câciu și că dacă vine el ca ministru de resort vom depăși China, Germania și SUA la PIB. Acum constatăm că e doar un amărât fără creier care execută întocmai ordinele primite de la șefii săi cu grad mai mare.

  2. Ba masonule travestit in roman, du te ,pana nu te alungam noi cu pietre ,mincinosule care il blamai pa catu ca nu face bine cand tu esti ciuma!!!

  3. Nu mai publicați comentariile cu înjurături, limbaj suburban. Asta nu ar însemna cenzură. Cine vrea să comenteze fara formulări obscene să fie binevenit, iar mitocanii care numai în formule mizerabile scriu, nu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger