Cauta

Vești năucitoare pentru polițiști. Pensiile militare scad cu 40%

Lovitură cruntă pentru militari și polițiști

Reformele secrete trecute în PNRR încep, rând pe rând, să iasă la iveală. Una dintre acestea este și trecerea pe contributivitate a sistemului de pensii pentru polițiști și militari. Măsura se va aplica și retroactiv, iar pensia medie va scădea de la 4.000 de lei la circa 2.500 de lei, ne spune deputatul Dumitru Coarnă. Liderul Sindicatului Polițiștilor Diamantul susține că are informații că va crește și vârsta de pensionare.

Reformele și schimbările legislative asumate prin PNRR de Florin Cîțu și de Cristian Ghinea, fără niciun fel de consultări sau dezbateri, încep să afecteze tot mai multe categorii sociale. Astfel, surpriza pentru polițiști este că pensia de serviciu va trece pe sistemul de contributivitate, ceea ce va însemna o scădere a pensiilor cu 40%.

”A mai fost o dată pe contributivitate, până în 2015. Atunci exista un bonus, în legea respectivă, care se aplica peste plafonul rezultat din contributivitate, în funcție de vechimea în sistem a fiecăruia. Dar și așa au fost scăderi de pensii, cam 15% dintre polițiști au fost afectați, a fost un scandal monstru. Dacă se va trece acum pe contributivitate și nu va exista acel bonus, polițiștii vor avea pensii mai mici cu 40%. Acum nici nu știm cum va fi reglementarea, pentru că este posibil să se recalculeze și pensiile aflate în plată, cum s-a făcut și cu Legea 263 din 2010, cu aplicabilitate din 2011. În anul 2011 pensia nu era ca acum, cu salariul net, era doar cu niște elemente fixe din salariu. Dacă între 2011 și 2015 au fost doar 15% care au primit pensii mai mici, acum vor fi aproape 80%. În prezent, pensia medie a unui polițist este de 4.000 de lei. Dacă se trece pe contributivitate, va ajunge undeva la 2.500 de lei”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, deputat PSD. Potrivit liderului Sindicatului Polițiștilor Diamantul, Emil Pășcuț, autoritățile lucrează și la majorarea vârstei de pensionare pentru polițiști.

”Se ascund foarte bine și foarte greu ies informații din zona aia, de la Ministerul Muncii, parcă ar fi vreo direcție de spionaj”, ne spune Emil Pășcuț, liderul Sindicatului Polițiștilor Diamantul.

Statul nu respectă contractul

Sindicaliștii din MAI arată că polițiștii și militarii intră într-un contract cu statul, care se derulează pe 25-30 de ani, își execută obligațiile și, atunci când vine rândul statului să-și îndeplinească obligațiile, statul îi anunță că s-a răzgândit. ”Pensiile militare au o justificare, nu neapărat prin regimul muncii, ci mai ales prin restricțiile pe care acești oameni și le-au asumat și le-au respectat timp de 30 de ani. De exemplu restricția de a intra în politică. Dacă e să facem o paralelă între profesori și polițiști, vedem ce lobby puternic își fac profesorii, pentru că au propriii lor reprezentanți în partide, cu funcții mari. Dar polițiștii și cadrele militare sunt efectiv la mila statului. După aceea, este interdicția de a face grevă, care îi afectează enorm pe polițiști și pe militari. Apoi mai sunt diversele interdicții privind o a doua slujbă. Cum să-i spui unui om după 30 de ani, în care el și-a respectat partea lui de obligații, că tu, ca stat, te-ai răzgândit? Este împotriva principiilor de drept și este și imoral. Nu poți să modifici un contract pentru un om aflat la final de carieră”, ne-a precizat Emil Pășcuț, președintele Sindicatului Polițiștilor Diamantul.

Ministerul Muncii pledează pentru o viață activă mai lungă

Într-o adresă trimisă Sindicatului Diamantul, Ministerul Muncii susține că pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare.  ”Analiza noastră se concentrează pe examinarea diferitelor variante de modificare a criteriilor și condițiilor concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care să aibă ca efect o redimensionare a cuantumului acestora și reducerea decalajului dintre cuantumul pensiilor acordate beneficiarilor sistemului public și cele acordate beneficiarilor pensiilor de serviciu. O viață activă mai lungă poate fi obținută numai dacă sănătatea și bunăstarea populației vârstnice permite alegerea muncii în detrimentul pensionării”, se precizează în adresa Ministerului Muncii.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version