AcasăSOCIALVești importante! Românii care pot lua pensie din mai multe țări. Cât...

Vești importante! Românii care pot lua pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească aceștia în străinătate

sursa foto: ziarulunirea.ro

Nu o dată s-a vorbit despre numărul românilor care, în ultimii ani, au luat calea străinătății, în căutarea unui venit mai bun, știut fiind faptul că mulți dintre compatrioții plecați la lucru dincolo de granițe trimit periodic bani familiilor lor rămase în țară.

Îndeosebi românii care se apropie de vârsta pensionării și care au lucrat în străinătate sunt direct interesați de aceste informații. E important de știut faptul că românii care au lucrat în mai multe țări trebuie să îndeplinească anumite condiții în situația în care vor pensii mai mari. Cine sunt românii care pot lua pensie din mai multe țări?

De ce anume se ține cont în calculul pensiei comunitare

Revine în atenție conceptul de pensie comunitară. E de precizat faptul că în unele țări europene trebuie să lucrezi o anumită perioadă de timp pentru a beneficia de pensie, chiar dacă în alte state ai deja numărul de ani necesari pensionării.

La calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, ca și cum ai fi lucrat tot timpul în acea țară. Doar așa ai putea avea dreptul la o pensie – mergându-se pe principiul cumulării perioadelor de contribuție.

Țara în care ar fi trebuit să lucrezi minim 5 ani pentru a obține dreptul la o pensie

De exemplu, dacă ai lucrat 4 ani în Germania și 32 în România – în Germania ar fi trebuit să lucrezi minim 5 ani pentru a obține dreptul la o pensie, notează ziarulromanesc.de. Astfel că, în mod normal, nu ai putea beneficia de regimul de pensie german, pentru că ai lucrat doar 4 ani. Dar instituția care se ocupă de pensii din Germania trebuie să ia în considerare și anii în care ai lucrat în România.

Pentru contribuții pe o perioadă mai mică de un an, ar putea să se aplice o regulă specială. Și asta pentru că unele țări nu acordă pensie pentru perioade scurte de timp. Însă contribuțiile tale din acele luni în acea țară nu vor fi pierdute. Ci, conform sursei citate, vor fi considerate ca atare în țara în care ai lucrat cea mai mare perioadă, în cazul nostru România.

Site-ul citat dă și un exemplu de calcul al pensiei comunitare:

-ai lucrat 20 de ani în Franța și 10 în Spania
-autoritatea franceză calculează pensia națională pentru cei 20 de ani în Franța. Să zicem, 800 de euro
-apoi calculează suma teoretică: cât ai fi primit pensie dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța. Să zicem, 1500 euro
-la final, prorata adică partea pentru anii care ai lucrat în Franța: 1500 euro x 20 ani în Franța împărțit la 30 ani total = 1000 euro.
-ai dreptul la 1.000 euro.

author avatar
Andrei Coman
768 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger