AcasăSOCIALVeşti excelente pentru aceşti români: se pot pensiona cu 2 ani mai...

Veşti excelente pentru aceşti români: se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizări. Legea a intrat deja în vigoare

postas-pensie

Veşti bune pentru o anumită categoerie de români. Vor putea să iasă la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare. Legea a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare joi, 27 iulie 2023.

Există români care se pot pensiona mai devreme cu doi ani, fără nicio penalizare.

Românii din zonele poluate, pensionare anticipată

Este vorba despre persoanele care au trăit mai mulți ani în zone poluate. Aceștia se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizări.

Pe această listă se încadrează 15 noi localități unde se reduce vârsta standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Sunt vizate toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, dar și pe o rază de 8 km în jurul acesteia.

Potrivit legii, sunt adăugate pe listă localitățile: Ocna Mureș, Clejani, Letca Nouă, Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Desești, Satulung, Șișești, Remetea Chioarului, Copalnic Mănăștur, Comarnic, Florești, Valea Călugărească și Videle.

Ce activităţi sunt vizate

Potrivit legii, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

author avatar
Andrei Ștefan