AcasăSOCIALVeşti bune pentru românii care primesc pensia minimă socială. Cum se va...

Veşti bune pentru românii care primesc pensia minimă socială. Cum se va indexa „leafa” lor

pensiaPreşedintele Casei de PENSII a precizat data la care românii îşi vor lua BANII în luna decembrie, înainte de Sărbătorile de iarnă 2022

Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, a crescut cu 13,8%, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

Astfel, în fiecare an, pensiile românilor vor creşte cu cel puţin inflaţia, ceea ce ar trebui să asigure o creştere reală a veniturilor acestora.

Cum se indexează pensia minimă

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a confirmat că majorările nu se vor opri în acest an și că, începând cu anul următor, pensiile vor fi ajustate în funcție de rata inflației. Acest lucru înseamnă că valoarea pensiilor va fi indexată pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor.

Mai mult, acesta a detaliat că principiul de indexare a pensiei minime va fi legat de inflație și va include și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

Aceasta înseamnă că pensia minimă va fi ajustată în mod similar cu valoarea punctului de pensie. Pe de altă parte, șeful CNPP a explicat și care va fi valoarea minimă cu care ar trebui să crească pensiile de la 1 ianuarie 2025.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a spus Daniel Baciu.

Cât trebuie să munceşti pentru pensia minimă

”Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.

Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil”, a explicat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii.

author avatar
Andrei Ștefan
357 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger