AcasăSOCIALVeşti bune pentru angajaţii care primesc bonuri de masă în 2023, pe...

Veşti bune pentru angajaţii care primesc bonuri de masă în 2023, pe lângă salariu. La cât ajunge valoarea tichetului

Se întâmplă şi ceva bun pentru angajatul român, care a fost încărcat, până acum, de zeci de taxe şi impozite. Se majorează valoarea bonului de masă în 2023, ajungând la 40 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că au început deja demersurile pentru a mări valoarea unui astfel de tichet.

Majorarea, de la 1 iulie

Decizia a fost luată după mai multe discuţii pe care guvernanţii le-au avut cu reprezentanţii sindicatelor în cadrul întâlnirilor pentru dialog social.

Astfel, valoarea unui tichet de masă va creşte de la 30 de lei la 40 de lei. Măsura ar urma să se aplice începând cu data de 1 iulie.

„Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie„, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

Ce este bonul de masă?

Tichetele de masă sunt bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, în baza Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Valoarea nominală a unui tichet de masă este, din 1 iulie 2022, de 30 lei – practic, asta înseamnă că un tichet de masă (pe zi) nu poate depăși această sumă, dar poate fi mai mic de atât ca valoare, în funcție de cum decide angajatorul. De la 1 iulie 2023, ar urma ca un bon de masă să valoreze 40 de lei.

Tichetele sunt folosite adesea de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, întrucât „scapă” de obligația de a plăti pentru ele contribuții sociale, cum e în cazul salariilor.

author avatar
Andrei Ștefan