AcasăSOCIALVeşti bune pentru aceşti români: primesc bani în plus la pensie dacă...

Veşti bune pentru aceşti români: primesc bani în plus la pensie dacă prezintă aceste diplome

pensie

Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează pe românii cu studii superioare. Ei vor fi avantajați din acest an, întrucât anii petrecuți în facultate vor fi luați în considerare la calculul pensiei.

Legea prevede un calcul îmbunătățit al pensiilor, care va lua în considerare nu doar anii de cotizare, ci și anii petrecuți la facultate, masterat, doctorat sau în alte categorii, precum armata sau șomajul.

0,25 puncte de pensie/an de facultate

Efectele acestei legi vor fi resimțite începând cu toamna acestui an. Potrivit noii legi, pentru fiecare an de studii absolvit, un român va beneficia de o creștere de 0,25 puncte de pensie.

De exemplu, pentru cei care au absolvit o facultate de patru ani, pensia lor va fi majorată cu un punct, adică cu 81 de lei în plus.

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Bani şi pentru master

Vor beneficia de o pensie majorată şi românii care au urmat studii de masterat timp de doi ani: se adaugă încă 0,25 puncte pe an, adică 0,5 puncte în total, echivalent cu 41 de lei.

La fel se procedează și în cazul doctoratului, a serviciului militar de doi ani sau a anilor petrecuți în șomaj, unde fiecare an va echivala cu un sfert de punct de pensie în plus.

„Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii.

Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită.

Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

author avatar
Andrei Ștefan
7.997 afisari

10 COMENTARII

  1. La angajare întotdeauna cei cu studii superioare/doctorat au avut un salariu de încadrare mai mare decât cei fără, pe cale de consecință, contribuțiile la sistemul de pensii și punctajele medii anuale au fost superioare celorlalți, așadar, acum se produce o nouă discriminare/inechitate.

  2. De ce sa mai prezinte diploma(mie mi.au dat.o inapoi din dosar)- nu reiese din incadrare?

  3. Articolul 86 din Legea 360/2023 spune clar că se atribuie suplimentar celor cu studii superioare 0,25 puncte pe lună pentru cei care au absolvit facultatea la zi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger