AcasăSOCIALVeşti bune pentru aceşti români! Nici nu sperau că etapa asta se...

Veşti bune pentru aceşti români! Nici nu sperau că etapa asta se calculează la pensie. O nouă perioadă, adăugată la vechime

Legea pensiilor 2024 vine cu o veste bună pentru românii cu studii superioare. Nici nu sperau că etapa asta se calculează la pensie. O nouă perioadă va fi adăugată la vechime.

Legea pensiilor aduce cu sine o modificare esențială în calculul stagiului de cotizare, recunoscând o perioadă suplimentară, începând de anul viitor.

Studiile de master se calculează la pensie

Începând cu luna septembrie 2024, programele de masterat vor fi luate în calcul în stagiul de cotizare pentru pensie. În prezent, doar absolvirea studiilor de licență și de doctorat este luată în calcul la determinarea stagiului de cotizare pentru pensie.

Este necesar să obții o diplomă în urma studiilor de masterat pentru ca această perioadă să fie luată în considerare în cadrul stagiului de cotizare.

Mai mult, cei care au parcurs cursuri la mai multe facultăți sau cicluri de studii de același nivel au opțiunea de a selecta o singură perioadă de studii.

Câţi bani câştigi la pensie?

Dacă ai absolvit patru ani de facultate, doi de masterat și un an de doctorat, primești încă 1,75 puncte, ceea ce se traduce în alți 141 de lei adăugați la pensie. Astfel, pensia contributivă obișnuită crește la 2.166 de lei.

Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.

Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi. Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de prezenta lege”, menționează noua Lege a pensiilor 2024.

author avatar
Andrei Ștefan
1.054 afisari

2 COMENTARII

  1. Cei din fotografie nu prea par sa isi fi dat masterul vreodata dar in Romania educata poti fi doctor cu 4 clase la fel ca pe vremea lui Gheorghiu Dej.

  2. La calcul pensiilor s-a dat pina acum pentru facultate și 0.67 puncte.Acum se dau 0.25 puncte .Iată deci un exemplu cum vor scădea vechile pensii

Comments are closed.

Zenville