AcasăSOCIALVeşti bune pentru aceşti pensionari. Categoria socială care va primi o indemnizaţie...

Veşti bune pentru aceşti pensionari. Categoria socială care va primi o indemnizaţie de 50% în plus

pensie

Veşti bune de la CCR. Aceşti pensionari români or primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului.

Despre cine e vorba? Despre toți pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creație trebuie să primească indemnizația, nu doar cei care beneficiază de pensii publice.

Judecătorii CCR au decis că anumite prevederi din legea 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale.

Cine primeşte indemnizaţia destinată membrilor uniunilor de creatori?

De indemnizația destinată pensionarilor care sunt membri ai uniunilor de creatori trebuie să beneficieze, în baza principiului constituțional al egalității în drepturi, nu doar cei din sistemul public de pensii, ci și cei din alte sisteme de pensii, au stabilit judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) într-o decizie recent publicată în Monitorul Oficial.

Acest lucru dă posibilitatea mai multor categorii de pensionari de a beneficia de indemnizația pentru cei ce sunt membri ai uniunilor de creatori, conform avocatnet.ro.

50% din pensia titularului

Acum, jurnaliștii și militarii pensionați beneficiază de această indemnizație, doar dacă sunt membri ai uniunilor de creatori. Această indemnizație lunară ajunge la 50% din pensia titularului. Valoarea maximă stabilită de lege pentru această indemnizație este de două salarii de bază minime brute pe țară.

Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006, declarate neconstituționale, vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, la 25 martie. În această perioadă, dispozițiile sunt suspendate.

author avatar
Andrei Ștefan