AcasăSOCIALVeste uriașă pentru români! Guvernul vrea să plafoneze și prețurile la pompă

Veste uriașă pentru români! Guvernul vrea să plafoneze și prețurile la pompă

carburanti

După plafonarea prețurilor la gaze și curent, Guvernul ia în calcul să le plafoneze și pe cele ale carburanților, care se vând la pompă la cele mai mari prețuri din istorie.

Benzina se vinde deja la tariful de 6,99 lei/l, cea premium a depășit 7,60 lei/l. Iar experții din domeniu cred că varianta plafonării este o soluție dar e important și la ce nivel de preț se va face această plafonare.

Analiștii spun că înghețarea prețurilor în acest moment la aproape de 7 lei/l la benzină și aproape de 8 lei/l la motorină nu ne-ar avantaja deloc.

„Prețul corect ar fi în jur de 6 lei. De la 5,5 lei/l până la 6,3 lei/l benzinele și produsese de motorină normale iar benzinele specializate și motorinele ar trebui să fie maximum 6,5 lei/l. Dar probabil că se zvonește și se aude că coaliția de guvernare ar fi căzut la pace să găsească o soluție pentru stopare, dar nu numai pentru stopare, dar și pentru revenirea în jurul acestor prețuri”, a declarat Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari.

Scumpiri record la pompă

Plafonarea temporară a preţului carburanţilor la pompă ar urma să fie parte a pachetului de măsuri menite să ţină sub control creşterea accelerată a inflaţiei. În timp ce Guvernul României abia acum se gândește la posibilitatea plafonării, alte state au aprobat această măsură încă de acum 2 luni, potrivit Antena 3.

De la 1 ianuarie, acciza la carburanţi, componenta principală a preţului, a crescut cu peste 7 bani pe litru, devenind 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină şi de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

La mia de litri, creşterea este de 65 de lei la benzină şi de 60 de lei la motorină. Acum un an, un litru de benzină la pompă era în jur de 4,8 lei. În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 8,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 26 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

author avatar
Andreea Vlad
510 afisari

7 COMENTARII

    • De fapt 1 litru de benzina la poarta rafinariei costa 1,5 lei. Restul sunt in special accize si taxe plus transport si adaosul benzinarilor. Singurul care poate scadea pretul este statul cu acciza lui uriasa. Daca scade acciza atunci scade si pretul. Astia ne prostesc cu niste cotatii a barilului.

  1. Intrebare :
    De acciza ( o taxa pe lux) este supusa si TVA ?( alta taxa)
    Asta inseamna deja o acciza majorata incorect cu 19%

  2. Dacă plafonează la 7 lei, este egal zero, rămâne doar o măsură de praf în ochi, c, am cea făcut PNL de când este la guvernare, doar jaf și praduire, nimic concret pt cetățeanul de rând

  3. De ce sa le plafoneze cand cocalarii cu Audi si BMW-uri la mana a patra stau cu masinile pornite peste tot la barierele cfr ,in parcari,intre blocuri ?Inseamna ca benzina e ieftina.Poate un 12 lei litrul ar face aerul mai curat

  4. Plafonare înseamnă, pînă la urmă scumpire. Nu mai păcălesc pe nimeni cu plafonări, compensări și liberalizări.
    Cît din preț e cost de forare și rafinare și cît taxe și accize?

    • Preturile au crescut suficient asa ca le plafoneaza la valoarea asta! 7 lei/litrul de motorina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger