AcasăSOCIALVeste-ŞOC despre pensiile de la Pilonul II: "DISPAR" banii din conturi!

Veste-ŞOC despre pensiile de la Pilonul II: „DISPAR” banii din conturi!

Veste-ŞOC despre pensiile de la Pilonul II: DISPAR banii din conturi!

Experţii au tras semnalul de alarmă! Deşi românii care contribuie la Pilonul II de pensii, cel privat, nu „umblă” la bani, aceste fonduri se împuţinează, de fapt.

8 milioane de români care cotizează în sistemul de pensii private pilon II au în conturi mai puțini bani decât aveau în urmă cu un an.

Unde au dispărut banii de la Pilonul II de pensii?

Aceste fonduri înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an, din cauza scăderii valorii titlurilor de stat: cine ieşea la pensie anul trecut în luna mai, lua mai mulţi bani decât cineva care iese acum.

Pe lângă facturile mai mari la energie, motorina mai scumpă cu 45% de la început de 2022 încoace şi războiul din Ucraina care scumpeşte alimentele, şocul infla­ţionist din România, prin cea mai ridicată inflaţie din ultimii 18 ani, mai vine cu o situaţie complicată: scă­derea economiilor pentru bătrâneţe ale milioane de români.

Contributorii au putut observa scăderi pe linie ale valorii unitare a activului net de la început de 2022 încoace de la minus 8% pentru NN Pensii la minus 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private în pofida faptului că salariaţii români au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii. Scăderile sunt prezente şi pentru ultimele 12 luni.

Transferul de la un fond la altul, gratuit

Vestea bună este, totuși, că transferul de la un fond la altul este gratuit și destul de simplu de făcut. În măsura în care vreunul dintre fonduri va mai reuși să furnizeze performanță, varianta mutatului este de luat în seamă.

În jur de 7,8 milioane de românii cotizează cu 3,75% din salariul brut la sistemul de pensii administrat privat. Dar toate cele şapte fonduri Pilon II sunt pe minus de la început de 2022 în­coace, cu o scădere medie de circa 7,2%.

author avatar
Andrei Ștefan