AcasăSOCIALVeste majoră pentru angajați. Cum se poate ieși la pensie cu 3...

Veste majoră pentru angajați. Cum se poate ieși la pensie cu 3 ani mai devreme, fără nicio penalizare

pensieVeste majoră pentru angajați. Cum se poate ieși la pensie cu 3 ani mai devreme, fără nicio penalizare

O idee inedită lansată la finalul anului trecut de Dragoş Frumosu, președintele Sindalimenta (Federaţia sindicatelor din industria alimentară), ar putea revoluţiona sistemul naţional de pensii publice: orele suplimentare efectuate de angajaţi, pentru care angajatorii plătesc contribuţii la stat, să fie luate în considerare atunci când se stabileşte vârsta de pensionare.

Vârsta de pensionare în acest moment este de 63 de ani pentru bărbați și 65 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, pentru a obține pensie de la stat. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că și pensie primită va fi mai mare.

Dacă orele suplimentare efectuate de angajați ar fi introduse în legea pensiilor, oamenii ar putea ieși la pensie mai devreme, fără să piardă niciun ban.

„Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore. Legea actuală prevede ca, în condiţiile în care pentru orele lucrate suplimentar, întotdeauna cu acordul angajatului, se acordă timp liber corespunzător, totul este în regulă, pentru că omul are timp de odihnă pentru efortul pe care îl face suplimentar peste cele opt ore de lucru.

Suma nu se va scădea

Dar sunt foarte multe situaţii când angajatorul nu poate să ofere timp liber corespunzător, şi, atunci, aceste ore suplimentare sunt plătite. Pentru plata lor, fiecare angajator plăteşte pentru statul român toate contribuţiile.

În aceste condiţii, el plătind contribuţii şi pentru orele suplimentare, este clar că aceşti bani se iau în considerare pentru punctul de pensie atunci când fiecare dintre noi ajunge la vârsta respectivă, dar faptul că el face o muncă suplimentară peste cele opt ore pentru care nu i se acordă timp liber corespunzător, este normal şi evident ca aceste ore să se cumuleze şi să fie scăzute pe perioada de muncă a unui om din vârsta de pensionare.

În aceste condiţii, un om poate să iasă la pensie începând cu câteva luni mai repede până la 2-3 ani”, a explicat Dragoş Frumosu.

author avatar
Andreea Vlad
1.743 afisari

2 COMENTARII

  1. „Vârsta de pensionare în acest moment este de 63 de ani pentru bărbați și 65 de ani pentru femei” – inceput de articol din start eronat. Nu cumva este invers?

  2. Pai asta e nivelul intelectual al jurnalizdei Andreea Vlad.Sa inteleg ca prostii sunt la mare cautare in presa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger