AcasăSOCIALVeste bună pentru milioane de români.  UE obligă România să mărească salariul...

Veste bună pentru milioane de români.  UE obligă România să mărească salariul minim. Victor Negrescu explică totul

Eşti nabab, dacă lucrezi la stat. Compania care a dat prime de 4.000 lei angajaţilor săi

La nivelul Uniunii Europene a fost lansată o nouă inițiativă prin care să se asigure în toate țările membre un salariu minim unic.

Obiectivul acestei inițiative nu este de a impune un salariu minim sau de a armoniza abordarea diferitelor state membre, ci de a asigura un cadru pentru o remunerație echitabilă, obiectivul fundamental fiind acela ca toți cetățenii UE să poată beneficia de protecție prin salariul minim.

De subliniat că inițiativa UE nu uniformizează salariul mediu în statele membre. Nu va exista același salariu, ci aceeași formulă de calcul.

Conform acestei inițiative în România salariul minim va ajunge la 464 de euro, adică peste 2.200 de lei. În comparație cu statele vecine, Bulgaria va avea un salariu minim de 312 euro iar Ungaria 487 de euro.

Victor Negrescu, fost ministru Afacerilor Europene, a explicat totul despre această inițiativă

„Este vorba de introducerea a unei formule aplicate la nivelul tuturor statelor membre. Vorbim de 60% din salariul mediu care ar urma să fie tehnica după care se va calcula salariul minim în fiecare stat membru. Nu înseamnă că vom avea același salariu minim în statele UE ci o formulă de calcul comună.

Acest lucru ar conduce la un salariu minim în România de aproximativ 2.000 de lei net (n.r. – bani în mână). (…) România nu va mai fi pe ultimele locuri în ceea ce înseamnă salariul minim european. În prezent, alături de Bulgaria, suntem pe ultimele locuri.

Acest lucru pune presiune foarte mare pe resursa umană și împinge persoanele să plece din țară. Trebuie să blocăm această tendință și să oferim oamenilor un trai decent la noi în țară”, a precizat Victor Negrescu, la Atena 3.

De menționat, că mărirea salariului minim nu se va realiza de pe o zi pe alta, ci va fi un proces în etape, proces care se va realiza în toate statele membre UE.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu