AcasăSOCIALVeste bună pentru aceşti pensionari: primesc a 13-a pensie. Cine pune mâna...

Veste bună pentru aceşti pensionari: primesc a 13-a pensie. Cine pune mâna pe vouchere de 250 lei

pensie

Într-o ţară în care trăiesc 2 milioane de români, s-a dat o lege foarte importantă şi cu un puternic impact bugetar.

Pensionarii din Italia se pot aștepta la un buget mai generos, deoarece vor primi nu doar cecul lunar obișnuit, ci și o a 13-a lună, împreună cu posibilitatea de a primi un bonus suplimentar în funcție de cerințe.

Cine primeşte a 13-a pensie?

Simulările arată că doar pensiile care nu depășesc de 4 ori indemnizația minimă (aproximativ 2.100 de euro) pot beneficia de o ajustare de 100% a ratei. Peste acest prag, procentele de ajustare sunt tot mai mici, variind de la 85% la 32%, în funcție de nivelul pensiei.

A 13-a lună este un alt beneficiu pe care îl vor primi pensionarii, calculat pe baza numărului de luni de pensionare efectivă din anul de referință. Cu toate acestea, este important de menționat că impozitarea acestui bonus poate reduce suma netă primită.

Pensia din a 13-a lună de 154,94 euro care poate fi acordată în anumite cazuri, în funcție de nivelul pensiei anuale brute și de îndeplinirea altor condiții economice.

Majorări și de 30% la pensiile din România

În anul 2023, pensiile românilor suferă ajustări semnificative, influenţate de legea sub care s-au pensionat şi de data naşterii, ceea ce poate duce la majorări de până la 30%.

E vorba despre românii născuţi între aprilie 1945 şi septembrie 1946, care s-au pensionat între septembrie 2008 şi iulie 2010.

Pentru cei născuţi între iulie 1947 şi aprilie 1948, care au ieşit la pensie în intervalul septembrie 2011 – septembrie 2012, se preconizează o creştere a pensiei la jumătate, de aproximativ 15%.

Fiecare dosar este supus verificării, digitalizării şi introdus într-un sistem informatic de ultimă generaţie. După finalizarea acestei etape, vom proceda la recalcularea pensiilor conform noii formule prevăzute în noua lege a pensiilor.

Este esenţial să încheiem acest proces până în 2023, pentru a putea implementa noua lege a pensiilor. Procesul de digitalizare şi evaluare trebuie să fie finalizat în acest an”, a afirmat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.

author avatar
Andrei Ștefan