AcasăSOCIALVela, ultima țeapă trasă polițiștilor. I-a lăsat dezbrăcați!

Vela, ultima țeapă trasă polițiștilor. I-a lăsat dezbrăcați!

Vela și-a bătut joc de polițiști

Polițiștii s-au trezit, în plină iarnă, că nu au cu ce să se îmbrace. Uniformele noi promise de Marcel Vela, de o calitate net superioară, au rămas doar pe hârtie, iar amărâții de agenți, care l-au crezut pe ministru, au constatat că nici nu au de unde să-și achiziționeze altele, pentru că magaziile sunt goale.

Noua uniformă promisă angajaților MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, sau fostul ministru, s-a remarcat prin două lucruri. Promisiunile nerespectate că va vindeca toate bubele din sistem și că le va aduce decență și bunăstare polițiștilor și absențele îndelungate de la serviciu în preajma alegerilor locale și parlamentare. Angajaților MAI le-a trebuit însă ceva vreme să se convingă de faptul că ministrul lor era într-o permanentă campanie electorală, care nu avea nicio legătură cu binele lor. Până să se convingă însă au mai crezut într-o promisiune, materializată chiar printr-un proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul MAI. Este vorba despre schimbarea uniformelor cu unele care să le aducă un confort termic și mobilitate în acțiunile specifice. Au fost chiar aduse la minister mostre ale acestor uniforme noi, care i-au încântat nespus pe polițiști și au provocat un val de declarații entuziaste ale sindicaliștilor din sistem. Din luna august, însă, când proiectul de hotărâre fusese lansat în dezbatere publică, până în prezent, nu s-a întâmplat nimic. Problema cea mai mare este aceea că polițiștii au crezut în Vela și, în așteptarea noilor uniforme, nu au mai comandat din modelele vechi, pentru ca direcțiile de logistică din teritoriu să facă achizițiile. Când și-au dat seama că au fost prostiți era deja prea târziu, pentru că nu au mai avut de unde să-și ia nici uniforme vechi.

I-au dus cu vorba

Sindicaliștii de la Europol au solicitat un răspuns oficial de la Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu noile uniforme. Răspunsul MAI a fost unul sec: proiectul de hotărâre se află pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. ”Vorbim despre o hotărâre de guvern care trebuia doar să fie semnată de primul ministru, dar se pare că interesele ministrului Vela au fost altele în condițiile în care nu a promovat actul normativ. Organizația noastră a făcut presiuni la toate nivelurile, însă totul s-a oprit la răspunsul: <<totul e pregătit, doar să promovez ministrul Vela HG-ul >>. Această situație de incertitudine a dat peste cap tot procesul de achiziție și echipare, în condițiile în care, pe de o parte polițiștii nu și-au comandat uniformă așteptând noile materiale, iar pe de altă parte Poliția Română nu a făcut achiziții de uniformă tocmai în speranța că va fi semnat HG-ul>>, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Echipamente pe model sovietic

Sindicaliștii arată că actualele uniforme nu asigură niciun fel de protecție polițiștilor și sunt și extrem de incomode, în condițiile în care este nevoie de mobilitate. ”Astăzi (n.r.ieri) când am trecut printr-o intersecție, i-am văzut pe polițiști cu pantalonii de stofă uzi, pentru că afară era lapoviță. Pentru că ei nu au echipamente impermeabile, care să le asigure protecție pentru intemperii. Ceea ce există în momentul de față este criminal pentru orice polițist din stradă. Vara transpiri în cămașa aceea de bumbac, iar seara, când se răcește, te îmbolnăvești pentru că îți rămâne cămașa udă. De aceea în zona concediilor medicale, la polițiștii din stradă incidența este foarte mare. Iarna avem o scurtă de blană, până la genunchi, cu o greutate de 5 până la 8 kilograme care, atunci când se udă, devine de două ori mai grea. Noi am rămas în continuare pe modelul sovietic la uniforme”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.737 afisari

6 COMENTARII

  1. Macar nu le mai taie banii de haine pentru noile uniforme, care sunt la fel ca cele vechi de proaste! Daca ar fi avut MAI bani sa acopere cheltuielile pentru noile uniforme le-ar fi achizitionat, dar din pacate bugetul nu suficient pentru a acoperi cheltuielile!!!

    • Te contrazici singur în același comentariu.
      1. Măcar nu le mai taie din banii pentru haine.
      2. MAI nu are buget pentru noile haine.
      Deci? Adică banii de haine, că așa e tradiția la român totul e banul, mergeau pe noile haine care ar fi putut reprezenta cu adevărat o schimbare. Nu era nevoie de bani in plus la buget într-o măsură încât să greveze ministerul in domeniul acesta.
      Mai bine așa cu uniforme vai de steaua lor, fără niciun proiect concret, cu bani folositi pentru orice altceva decât haine etc. Succes!

  2. HHHHHHHHHHHHHHUUOOOOOOOOOOOO dementiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii politistiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! …la canalllllllllllllllllllllllllllllllcu voi ! HUUUOOOOOO analfabetiiiii!…spagariiii ! drogatiiiiii!…la canal futu-va in gura de milogiiiiiiiii!

  3. Pentru zelul cu care au hartuit si amendat populatia in timpul mascaradei meritau si ei „recompensati”Un lucru nu ii invata la scoala de militie:slugile zeloase au provocat mereu scarba
    si dispret stapanilor.

  4. Pentru domn Vela, se face un Minsiter al Tepei, ca tot o are in fata Ministerului, si-l inspira

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger