Ministerul Afacerilor Interne și-a anunțat intenția de a angaja pe o perioadă de 6 luni 420 de polițiști. Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) ne spun că au informații potrivit cărora aceștia vor fi angajați din surse externe, fapt care înseamnă, în realitate, că se dă undă verde pentru angajarea pilelor.
Sute de civili vor deveni polițiști peste noapte pentru o perioadă de șase luni, ne spun sindicaliștii de la SNPPC. Măsura Ministerului Afacerilor Interne nu rezolvă în niciun fel deficitul de personal, având în vedere faptul că aceștia trebuie să intre într-un program de pregătire. ”Problema de fond este extrem de delicată, când vorbim despre încadrare pe perioadă determinată. În opinia noastră, ni se pare o aberație să încadrezi din surse externe pe o perioadă determinată civili pe funcții de execuție, ofițeri și agenți. Un absolvent al școlii de poliție, atunci când este încadrat, stă șase luni sub tutela altui polițist și nu are voie să constate și să aplice sancțiuni contravenționale sau să instrumenteze dosare penale. În cazul ofițerilor de poliție, tutela este de un an de zile. Când vorbim despre angajați din surse externe înseamnă șase luni modul de pregătire și alte șase luni de tutelă. Nu poți încadra pe perioadă determinată polițiști din surse externe fără niciun fel de experiență și fără niciun fel de aptitudini în domeniu pentru că, practic, punem siguranța publică în pericol. Prin această măsură se va bloca și ce avem, pentru că cel care vine din sursă externă trebuie învățat să meargă pe stradă, metaforic vorbind, și atunci va trebui să blocăm un alt polițist pentru instruirea civilului. Este o prostie”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
Polițiști pensionari vs civili
Conducerea SNPPC a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să angajeze pe cele șase luni oameni deja pregătiți, care cunosc sistemul, referindu-se la polițiștii pensionați. ”Noi am propus rechemarea polițiștilor pensionari, cu păstrarea dreptului la pensia în plată, pentru că sunt oameni pregătiți. Avem polițiști pensionari cu vârste între 47 și 60 de ani, care au experiență în sistem și care chiar pot fi de ajutor în contextul deficitului de personal. Evident, aceștia trebuie să corespundă medical și psihologic. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic când s-a luat această decizie, dar, din ce am discutat neoficial cu câțiva decidenți din MAI, am înțeles că cei 420 vor fi încadrați din surse externe. Nu contează că sunt electricieni, ospătari, ingineri, aceștia vor fi încadrați ca polițiști pe o perioadă de șase luni. Este extrem de grav și extrem de neprofesionist. Convingerea mea este că vor să-și angajeze pilele, că altfel nu se explică angajarea din sursă externă pe o perioadă determinată. Le-am și spus celor din MAI că primul lucru pe care o să-l facă este să-și angajeze pilele. Niciodată, până acum, nu au fost angajați civili în poliție pe perioadă determinată, tocmai pentru că este nevoie de timp de pregătire”, a afirmat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.
Salarii între 4.000 și 4.500 de lei
Persoanele angajate din sursă externă vor primi aceleași salarii și aceleași drepturi ca și polițiștii, ajungând la un salariu net cuprins între 4.000 și 4.500 de lei. Ministerul Afacerilor Interne a decis ocuparea celor 420 de posturi motivând deficitul mare de personal. ”Diminuarea acestui deficit va avea în vedere, cu precădere, structurile aflate în prim-planul combaterii efectelor și a prevenirii răspândirii pandemiei, respectiv: Ordine publică, Transporturi și Rutieră. Se vor da probe eliminatorii, cum ar fi medicală și psihologică, urmând ca decizia de încadrare să fie luată după susținerea unui interviu structurat pe o tematică profesională. Procedurile aferente încadrării acestor posturi se vor derula în luna noiembrie, urmând ca ordinele administrative de numire în funcțiile ocupate să se emită, de către conducătorii unităților angajatoare, cu data de 1 decembrie 2020”, se arată într-un comunicat al SNPPC.