Ministrul Marcel Vela a produs un adevărat cutremur în sistem după ce a afirmat că proiectul de reformă a MAI este finalizat, fiind deja dezbătut și consultat cu toată lumea. Gogorița a fost însă imediat descoperită, când șefii Poliției Române, ai Poliției de Frontieră, ai Jandarmeriei și ai IGSU au început să întrebe, disperați, în stânga și în dreapta, dacă a văzut cineva proiectul.
Faptul că sindicatele din MAI nu au fost consultate și nu au văzut proiectul de reformă al ministrului Vela ar putea fi trecut, oarecum, cu vederea. Însă faptul că nicio structură din Ministerul Afacerilor Interne nu a auzit și nu a văzut acest proiect este pur și simplu halucinant. Probabil că Marcel Vela și-a schițat proiectul de reformă de unul singur și îl ține acasă, ascuns în seif, până când, așa cum a și afirmat, se va schimba structura Parlamentului. ”Într-o conferință de presă, care se dorea a fi de fapt un bilanț pe care a vrut să îl susțină înainte de alegeri, că doar suntem în plină campanie, printre altele, a afirmat faptul că a fost finalizat proiectul de reformă al MAI și că în acest moment trebuie doar promovat în Parlament.
Însă, chipurile, nu a fost trimis până în prezent pentru că se așteaptă alegerile parlamentare, pentru că acest Parlament cică nu ar mai fi bun. În realitate, niciunei organizații sindicale nu i-a fost transmis vreun proiect în acest sens și nici nu cunoaștem conținutul proiectului de act normativ ce vizează reforma în MAI. Mai mult, deși ne spune ministrul că au fost peste 400 de propuneri primite în legătură cu reforma MAI, nu știm care au fost acceptate și ce au vizat acestea, în condițiile în care, ministrul Vela ne minte public și susține că a fost pus pe transparență publică proiectul. Ce este de-a dreptul ridicol, este faptul că imediat după conferința de presă am fost năpădiți cu întrebări legate de acest pretins proiect de reformă, tocmai din partea șefilor din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră, ba chiar a celor din Jandarmerie și IGSU, care ne-au cerut proiectul pentru că ei nu au fost consultați și nu știu ce conține. Vă dați seama care este legitimitatea acestei reforme dacă ea nu a fost discutată tocmai cu beneficiarii ei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.
Nimeni din MAI nu știe nimic
Șefii din structurile MAI i-au sunat pe sindicaliști și le-au cerut acestora proiectului de reformă, convinși fiind că sindicatele au fost consultate și că au proiectul, așa cum reieșea din declarațiile lui Vela. ”Mai întâi ne-au sunat oamenii să ne certe și să ne întrebe cu ce proiect am fost de acord și despre care am fost consultați ore în șir. Ne-au întrebat când ne-am întâlnit, în ce context și care au fost propunerile noastre. Și culmea este că cei care ne-au întrebat erau din conducerea Inspectoratului General al Poliției Române, a Poliției de Frontieră, iar de la Jandarmi și Pompieri ne-au sunat oameni din eșaloanele 2,3,4, care ne-au spus că i-au pus șefii lor să ne contacteze.
Ne-au cerut apoi să le trimitem noi proiectul de reformă, că ei nu l-au văzut și nu știu de el. Prima oară am crezut că este așa, o bășcălie, când am văzut că mă sună atâția șefi din MAI în decurs de trei ore. Noi le-am spus că nu avem așa ceva și nici nu am văzut până acum și i-am întrebat și eu dacă au văzut acest proiect despre care Vela spunea că este finalizat. Cel puțin la nivelul Ministerului Afacerilor Interne trebuia să afle cineva despre acest proiect de reformă, dacă există sau nu. Singurul lucru pe care mi l-au spus a fost că în lunile ianuarie și februarie au existat niște solicitări cu privire la propuneri de modernizare, reformare și eficientizare a activității instituției. Și asta a fost tot”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Academie, doar pentru polițiști
Propunerile au fost trimise către MAI, ne spun sindicaliștii din sistem, însă acestea erau făcute în orb, în absența vreunui cadru sau a unei direcții schițate. ”Practic, toți cei care au trimis propuneri, fie din structurile MAI, fie din sindicatele din MAI, au punctat lucruri care erau în neregulă și îi afectau, dar nu așa se face o reformă. În propunerile noastre ne-am raportat la ghidul carierei, în care am subliniat necesitatea stabilirii unui standard de personal. Astăzi avem un serviciu rutier care are într-un județ 60 de polițiști, iar în altul 32. Niciuna dintre instituții nu ne poate spune pe ce criterii a fost stabilit acest număr. În realitate, acestea sunt reminescențele vechilor organigrame din anii ’70-‘80, când s-au stabilit niște indicatori. Nu există un algoritm care să măsoare situația operativă, numărul de permise de conducere, numărul de autoturisme din județul respectiv.
Am cerut în mod expres să se stabilească un standard pe volumul de muncă pe fiecare specialitate. Am solicitat și elaborarea unui ghid al carierei și toate etapele pe care le poate parcurge un polițist din momentul în care intră în MAI. Un lucru important care trebuie schimbat este sistemul Academiei de Poliției, care trebuie să fie cu circuit închis. Adică doar polițiștii încadrați, după o anumită perioadă în care să capete experiență, să poată avea posibilitatea de a accede în Academia de Poliție”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.