AcasăSOCIALVârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi ACEEAȘI. Angajamentul...

Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi ACEEAȘI. Angajamentul asumat de Guvern la Bruxelles

Noua lege a pensiilor ar putea marca, odată cu intrarea în vigoare în 2023 cum estimează guvernul, și o primă creștere a vârstei de pensionare la femei.

O nouă lege a pensiilor este unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin PNRR. Potrivit documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 7 luni și crește eșalonat până la 65 de ani.

Practic, vârsta de pensionare la bărbați și femei va fi aceeași – 65 de ani. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și bărbați.

În prezent, conform actualelor prevederi legale, aflate în vigoare, vârsta de pensionare este conform celor de mai jos:

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.

• Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

• Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

• Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

• Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare, asumată la Bruxelles

Guvernul și-a asumat iată la Bruxelles egalizarea vârstei de pensionare, care se va face până în anul 2035. Astfel, femeile care în prezent au 50 de ani vor ieși la pensie la 65 de ani.

Ministrul Muncii a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”. Majorarea vârstei de pensionare este considerată o soluție pentru a echilibra bugetul fondului de pensii, potrivit Executivului.

Potrivit acestuia, românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor, iar din 2023, își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului va fi finalizat.

author avatar
Andreea Vlad
707 afisari

3 COMENTARII

  1. Pentru a ” echilibra bugetul ”, orice buget, trebuie ca voi să dispăreți. Nu Ceaușescu trebuia împușcat.

  2. Foarte bine!!! ȘI INTERZISE PENSIILE SPECIALE!!!!!!!!!!! CUM VINE AIA CA ANIMALUL DE MILIȚIAN SAU APEVIST SĂ SE PENSIONEZE LA 45 DE ANI.
    Interzise așa-numitele „grupe”…

    NIMENI SĂ NU SE PENSIONEZE ÎNAINTE DE 65 DE ANI!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri