AcasăSOCIALVara grevelor. Scumpirile toacă salariile

Vara grevelor. Scumpirile toacă salariile

Pandemia a pus la grea încercare lanțurile globale de aprovizionare și, de asemenea, pe lucrătorii care au menținut aceste sisteme în condiții dificile. Se pare că mulți dintre ei s-au săturat.

O creștere a numărului de greve și alte proteste sindicale amenință industriile din întreaga lume, în special pe cele care implică transportul de bunuri, oameni și energie. De la lucrătorii feroviari și portuari din SUA, până la cei din câmpurile de gaze naturale din Australia și șoferii de camion în Peru, angajații cer o situație mai bună, în timp ce inflația le mănâncă salariile.

Tocmai pentru că munca lor este crucială pentru economia mondială în acest moment – cu lanțuri de aprovizionare încă fragile și piețe ale locurilor de muncă limitate – acești lucrători au un avantaj la masa negocierilor. Orice perturbare cauzată de conflictele de muncă ar putea contribui la creșterea prețurilor care amenință să declanșeze recesiuni.

Potrivit lui Katy Fox-Hodess, lector în domeniul relațiilor de muncă la Sheffield University Management School din Marea Britanie, acest lucru îi încurajează pe angajații din domeniul transporturilor și logisticii – care acoperă toate domeniile, de la depozite la camioane – să își înfrunte șefii. Ea atrage atenția asupra condițiilor de muncă deja dure din industrie după ani de dereglementare.

„Lanțurile globale de aprovizionare nu au fost calibrate pentru a face față unei crize precum cea pandemică, iar angajatorii au împins această criză pe spinarea lucrătorilor”.

La rândul lor, bancherii centrali s-au temut că lucrătorii vor fi plătiți prea mult și că vor declanșa o spirală salariu-preț asemănătoare celei care a dus la o creștere vertiginoasă a inflației în anii 1970.

De fapt, nu există prea multe semne în acest sens, câștigurile salariale fiind în general în urma prețurilor, în parte pentru că sindicatele sunt în general mai puțin puternice decât erau atunci.

Dar realitatea poate ascunde o altă problemă. O mare parte din inflația actuală provine din anumite puncte de strangulare – iar neliniștea forței de muncă din aceste industrii cheie ar putea avea efecte mai ample asupra prețurilor.

De exemplu, amenințarea cu greva a lucrătorilor din sectorul energetic norvegian a provocat noi cutremure pe piețele europene de gaze naturale la începutul acestei luni.

Grevele personalului de cabină de la Ryanair Holdings sau ale lucrătorilor de la aeroporturile din Paris și Londra se adaugă la agitația din domeniul călătoriilor, ceea ce ar putea descuraja potențialii turiști.

Și în general există puncte fierbinți ale tulburărilor de pe piața muncii – SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Argentina, Africa de Sud, Japonia și Coreea de Sud. Toate grupurile sindicale din aceste țări au anunțat deja greve și proteste în această vară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor