AcasăSOCIALValeriu Tabără: Cerealele ucrainene au umplut depozitele din România. Fermierii, în pericol...

Valeriu Tabără: Cerealele ucrainene au umplut depozitele din România. Fermierii, în pericol de dispariție

Valeriu Tabără: ”Ursula von der Leyen pregătește și importurile de carne din Ucraina”

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Valeriu Tabără, atrage atenția guvernanților că agricultura românească se află într-un mare pericol din cauza prețurilor de dumping ale importurilor de cereale din Ucraina. Acesta arată că fermierii români nu au reușit să-și vândă nici producția din 2022 și că urmează cea din 2023, în condițiile în care depozitele sunt arhipline cu cereale din Ucraina.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost informat acum mai bine de o jumătate de an despre faptul că cerealele ucrainene ajung, de fapt, în România și creează mari dificultăți fermierilor români, însă acesta nu a luat nicio măsură.

”Eu i-am spus ministrului Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu mai mult de jumătate de an, ceea ce mi-au sesizat fermierii din partea de Nord-Vest a țării, Satu-Mare, Baia Mare, Sălaj, Bihor, acolo unde se importă inclusiv făină. Totul a fost distorsionat prin importurile acestea care nu îmbracă întotdeauna haine legale sau care să îndeplinească toate normele”, ne-a declarat Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. Acesta arată că prețurile de dumping din Ucraina au distrus prețurile producției românești, creând dificultăți uriașe fermierilor noștri. Mai mult, în ultimul an, s-au importat cantități masive de cereale din Ucraina, care au umplut depozitele din România.

”Urmează producția din 2023, ceea ce va însemna un dezastru pentru România, pentru că nu se va putea valorifica producția și se suprapune peste producția nevalorificată din 2022. Depozitele sunt supraîncărcate cu produse din Ucraina și nu mai există capacități de depozitare. Traderii, nefiind un control al organizațiilor de fermieri, cum este în Franța, de exemplu, fac ce vor, iar Ministerul Agriculturii nu are nicio putere de control, ceea ce este o greșeală mare. Traderii cumpără cu prețuri mici din Ucraina și apoi vând mai scump și vă dați seama ce rată de profit au într-o astfel de situație, în detrimentul producției agricole și exportului românesc”, ne-a precizat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Grâu fuzariat și porumb cu aflatoxine

Calitatea cerealelor din Ucraina este proastă, iar grâul fuzariat și porumbul cu aflatoxine din nutrețurile combinate și pâinea devin un pericol pentru sănătate, ne spune Valeriu Tabără. ”La porumb, chiar în condițiile în care avem un anumit tip de tehnologie, cu micotoxina și aflatoxina din Ucraina, problema este mai accentuată, inclusiv cu bolile bobului la grâu. Dar cel mai grav este faptul că ucrainenii folosesc produse și molecule care au grad de remanență în interiorul produselor respective, care afectează atât sănătatea oamenilor, cât și a animalelor. Pericolul nu vine de la organismele modificate genetic, ci de la tehnologiile care se aplică și care pot determina contaminări, de la injectări cu anumite produse și de la dezvoltarea unor anumiți agenți patogeni. Riscurile sunt de creștere a numărului de agenți patogeni, pentru că cerealele au o anumită disipare în mediu și se răspândesc în culturile noastre. Asta înseamnă costuri în plus pentru combaterea agenților patogeni cu virulență mare”, ne-a mai spus Valeriu Tabără.

Autoritățile nu și-au făcut treaba

Fostul ministru al Agriculturii susține că autoritățile române ar fi trebuit ori să stabilească un culoar de trecere spre port și spre export ale produselor ucrainene, ori să stabilească reguli de import, în conformitate cu prevederile nu ale Uniunii Europene, ci ale Organizației Mondiale de Comerț.

”Noi nu avem niciun control în Portul Constanța, face fiecare ce vrea acolo, totul în detrimentul fermierilor români și al producției agricole românești. Mai mult, cred că trebuie să ne despărțim puțin de chestiunea de imagine, pentru că problema este mult prea serioasă. Calitatea unui produs nu o vezi ochiometric, într-o remorcă, trebuie să faci analize complete în laboratoare. ANSVSA și ANPC ar fi trebuit să facă aceste lucruri și abia acum au început. Păi după un an de zile? La noi instituțiile au fost cele care nu au rezolvat problema aceasta legată de importurile din Ucraina și acum Ursula von der Leyen pregătește și importurile de carne din Ucraina, care ar fi o catastrofă pentru sectorul zootehnic românesc, atât cât îl mai avem”, a mai afirmat Valeriu Tabără, Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.