AcasăSOCIALVal de procese împotriva jandarmilor. Obligați să plătească și despăgubiri

Val de procese împotriva jandarmilor. Obligați să plătească și despăgubiri

Faptul că au executat niște ordine, având statut de militari, nu-i va scăpa pe jandarmi de răspunderea pe persoană fizică pentru abuzurile din pandemie. Pe rolul instanțelor se află sute și chiar mii de procese împotriva acestora, pentru că au emis procese verbale de contravenție invocând nepurtarea măștii, pe baza unor filmări de la proteste. Mai mult, reclamanții cer și plata de daune morale, de circa 100.000 de lei pe fiecare proces verbal, iar jandarmii vor fi obligați să le achite din propriile salarii.

Nu numai polițiștii, ci și jandarmii cad victime propriilor acte de supunere oarbă în fața superiorilor, când au emis cu nemiluita procese verbale de contravenție pentru nepurtarea măștilor la proteste care vizau inclusiv această măsură. Pe lângă anularea proceselor verbale, reclamanții cer instanțelor despăgubiri pentru discriminarea făcută de jandarmi, precum și daune morale.

”Am început să câștigăm în instanță dosarele pentru anularea proceselor verbale. Toți jandarmii care au dat amenzile, în momentul în care vor pierde procesele, și le vor pierde, vor plăti din banii lor, pentru că există Ordonanța Guvernului 121/1998”, ne-a declarat mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan, președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor. Potrivit OG 121/1998, răspunderea materială este angajată pentru pagubele în legătura cu formarea, administrarea și gestionarea resurselor financiare și materiale, provocate de militari din vina acestora și în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuțiilor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Paza, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Ministerului Justiției. Totodată, militarii răspund material, indiferent dacă, după producerea pagubei, mai au sau nu calitatea de militar, se mai arată în ordonanță.

Frica păzește bostănăria

Președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor, mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan, ne spune că principalul scop al proceselor împotriva jandarmilor pe persoane fizice este de a inspira frică, pentru a-i împiedica pe aceștia să mai amendeze oameni nevinovați. ”În dosarele de până acum, judecătorii le-au admis doar în parte lipsa calității procesuale pasive.

Astfel, instanța a spus că, în eventualitatea în care se va constata vinovăția autorității și va fi anulat procesul-verbal, se va analiza dacă jandarmul poate fi obligat la plata de daune morale și despăgubiri pentru discriminare. Noi am cerut daune morale pentru lezarea demnității, onoarei, reputației și pentru trăirile psihice prin care am trecut. Iar atât amenzile anulate, cât și despăgubirile vor trebui plătite de cineva, iar acest cineva sunt polițiștii și jandarmii, pentru că unitățile vor face cercetări administrative și se vor îndrepta împotriva lor.  Oricum, indiferent ce sume vor aproba judecătorii pentru daune morale, data viitoare jandarmii se vor gândi de două ori înainte dacă ne amendează sau nu. Pe mine nu mă interesează daunele în mod special, ci mă interesează să inspir frică în rândul jandarmilor, ca data viitoare să nu mai amendeze cetățeanul nevinovat”, ne-a precizat mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan.

10.000 de lei, daune pe proces verbal

Activistul civic Aurelian Popa ne spune că la acțiunile de contestare a proceselor verbale are patru capete de cerere. Una de anulare a procesului verbal, pentru că nu a fost legitimat și nu i s-a întocmit procesul verbal, amenzile fiind date în baza unor filmări sau în baza unei identificări vizuale în care acesta nu purta masca de protecție. ”Al doilea capăt de cerere este cel de discriminare, pentru că eu am fost tratat diferit în situații identice față de alți protestatari, iar al treilea este pentru daune morale și am cerut 100.000 de lei pentru fiecare proces verbal, iar în practică se poate acorda de către instanță cam 10% din această sumă. Dacă la 20 de procese pe care le am eu nu o să primesc nicio daună morală, mă duc la CEDO și tot le obțin. Al patrulea capăt de cerere îl am doar la unele procese, pentru că ANAF mi-a trimis somații de executări silite în condițiile în care eu nu am primit procesele verbale acasă”, ne-a declarat Aurelian Popa.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.