Cauta

Vaccinarea populației, în Programul Național de Reformă

Guvernul s-a angajat în fața UE că va pregăti populația pentru vaccinare

Potrivit Programului Național de Reformă, care cuprinde și Recomandările Specifice de Țară cerute de UE, la capitolul Sănătate, prioritatea Guvernului va fi asigurarea infrastructurii pentru vaccinarea populației. Totodată, Executivul a trecut în program și organizarea de campanii de informare pentru creșterea gradului de supunere a populației în ce privește vaccinarea.

Programul Național de Reformă și Recomandările Specifice de Țară, aprobate de Guvernul României, prevăd, în domeniul Sănătății, elaborarea unei Strategiei Naționale de Vaccinare, asigurarea de infrastructură pentru vaccinarea populației, pilotarea de modele de bune practici și promovarea acestora, termenul de finalizare fiind 2022. Totodată, până la sfârșitul anului viitor, programul prevede formarea de personal în vederea asigurării capacității de supraveghere a bolilor transmisibile și de gestionare a alertelor naționale și internaționale la nivel central și local, reîntregirea rezervei de produse medicale a Ministerului Sănătății, precum și organizarea de campanii de informare, educare/intervenții naționale sau locale pentru creșterea gradului de supunere a populației (inclusiv cu privire la vaccinare), mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate.

De asemenea, pentru reducerea costurilor din Sănătate, programul cuprinde actualizarea și monitorizarea implementării ghidurilor de diagnostic și tratament existente și elaborarea de ghiduri pentru patologiile cu costuri mari în vederea eficientizării cheltuielilor prin scăderea variabilității de practică.

Recomandarea UE: creșteți accesul la servicii medicale

În prima Recomandare Specifică de Țară, obligatorie pentru Guvernul României pentru a avea acces la fondurile europene, sunt prevăzute  consolidarea rezilienței sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și produsele medicale, și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate. Pentru a îndeplini această cerință a UE Guvernul a trecut în Programul Național de Reformă măsuri precum dezvoltarea serviciilor medicale acordate în ambulatoriu și a cunoștințelor și abilităților furnizorilor din asistență medicală primară și comunitară în vederea creșterii accesului persoanelor, inclusiv a celor defavorizate/vulnerabile, la asistența medicală de calitate.

Totodată, până la sfârșitul anului viitor, Guvernul promite UE că va asigura accesul la medicamentele acordate în ambulatoriu pentru pensionari cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 990 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Mai mult, cu termen de îndeplinire trimestrul IV al anului 2022, Executivul a trecut în Planul Național de Reformă dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu.

Trei spitale regionale, promise până în 2027

În Programul Național de Reformă se mai află și construirea a trei spitale regionale până în anul 2027. Pentru 2023, Guvernul se angajează în fața UE să reabiliteze, să extindă, să modernizeze și să doteze 235 de centre comunitare integrate socio-medicale și ambulatorii, 135 de unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe, să achiziționeze ambulanțe și să reabiliteze un spital județean din zona Deltei Dunării.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version