AcasăSOCIALVaccinarea populației, în Programul Național de Reformă

Vaccinarea populației, în Programul Național de Reformă

Guvernul s-a angajat în fața UE că va pregăti populația pentru vaccinare

Potrivit Programului Național de Reformă, care cuprinde și Recomandările Specifice de Țară cerute de UE, la capitolul Sănătate, prioritatea Guvernului va fi asigurarea infrastructurii pentru vaccinarea populației. Totodată, Executivul a trecut în program și organizarea de campanii de informare pentru creșterea gradului de supunere a populației în ce privește vaccinarea.

Programul Național de Reformă și Recomandările Specifice de Țară, aprobate de Guvernul României, prevăd, în domeniul Sănătății, elaborarea unei Strategiei Naționale de Vaccinare, asigurarea de infrastructură pentru vaccinarea populației, pilotarea de modele de bune practici și promovarea acestora, termenul de finalizare fiind 2022. Totodată, până la sfârșitul anului viitor, programul prevede formarea de personal în vederea asigurării capacității de supraveghere a bolilor transmisibile și de gestionare a alertelor naționale și internaționale la nivel central și local, reîntregirea rezervei de produse medicale a Ministerului Sănătății, precum și organizarea de campanii de informare, educare/intervenții naționale sau locale pentru creșterea gradului de supunere a populației (inclusiv cu privire la vaccinare), mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate.

De asemenea, pentru reducerea costurilor din Sănătate, programul cuprinde actualizarea și monitorizarea implementării ghidurilor de diagnostic și tratament existente și elaborarea de ghiduri pentru patologiile cu costuri mari în vederea eficientizării cheltuielilor prin scăderea variabilității de practică.

Recomandarea UE: creșteți accesul la servicii medicale

În prima Recomandare Specifică de Țară, obligatorie pentru Guvernul României pentru a avea acces la fondurile europene, sunt prevăzute  consolidarea rezilienței sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și produsele medicale, și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate. Pentru a îndeplini această cerință a UE Guvernul a trecut în Programul Național de Reformă măsuri precum dezvoltarea serviciilor medicale acordate în ambulatoriu și a cunoștințelor și abilităților furnizorilor din asistență medicală primară și comunitară în vederea creșterii accesului persoanelor, inclusiv a celor defavorizate/vulnerabile, la asistența medicală de calitate.

Totodată, până la sfârșitul anului viitor, Guvernul promite UE că va asigura accesul la medicamentele acordate în ambulatoriu pentru pensionari cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 990 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Mai mult, cu termen de îndeplinire trimestrul IV al anului 2022, Executivul a trecut în Planul Național de Reformă dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu.

Trei spitale regionale, promise până în 2027

În Programul Național de Reformă se mai află și construirea a trei spitale regionale până în anul 2027. Pentru 2023, Guvernul se angajează în fața UE să reabiliteze, să extindă, să modernizeze și să doteze 235 de centre comunitare integrate socio-medicale și ambulatorii, 135 de unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe, să achiziționeze ambulanțe și să reabiliteze un spital județean din zona Deltei Dunării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
682 afisari

2 COMENTARII

  1. & (Programul Național de Reformă)
    ? creșterea gradului de a populației (inclusiv cu privire la vaccinare), mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate, ?
    ? creșterii accesului persoanelor, , ?
    ,,Josef Mengele
    De la Wikipedia, enciclopedia liberă” , ?

  2. & Deci, (Programul Național de Reformă)
    ? creșterea gradului de „supunere” a populației (inclusiv cu privire la vaccinare), mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate, ?
    ? creșterii accesului persoanelor, „inclusiv a celor defavorizate/vulnerabile” , ?
    ,,Josef Mengele
    De la Wikipedia, enciclopedia liberă” , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger