AcasăSOCIALVaccinarea cu țârâita transformă virusul într-un monstru

Vaccinarea cu țârâita transformă virusul într-un monstru

Vaccinul românesc ar putea fi finanțat de Banca Europeană de Investiții

Cercetătorii din domeniul medical avertizează că vaccinurile insuficiente distribuite la nivel global pot face mai mult rău decât bine. Fără o imunizare totală, virusul nu va face decât să devină mult mai periculos. În acest context, orice vaccin aflat în cercetare sau în studii clinice trebuie sprijinit, și nu demolat, așa cum se întâmplă în România.

Ori vaccinezei în masă la nivel mondial, ori o lași baltă. Acesta este mesajul extrem de dur al cercetătorilor, care atrag atenția că tratamentele și vaccinurile insuficiente nu fac decât să întărească virusul și să-l transforme într-un monstru. ”Un cercetător german a pus problema că ori ataci acest virus pe toate fronturile ca pe un cancer și îl lichidezi, ori dacă nu, te joci numai așa cu el și el o să sufere mutații chiar și sub influența vaccinului. Dacă nu este lichidat rapid se va comporta ca celulele tumorale, cărora le dai doze mici de citostatice. Într-o primă fază vei avea ceva rezultate, după care se va întoarce un val de viruși modificați mult mai periculoși. Acest cercetător german a spus că trebuie să discutăm la nivel de OMS, o chestie foarte serioasă și de bun simț. Dacă presezi virusul cu tratamente și vaccinuri, dar nu îl presezi suficient de tare încât să dispară repede, să-l anihilezi și ai continente în care nu este niciun vaccin și vaccinarea în țările în care faci vaccinul durează foarte mult, atunci virusul nu va face decât să înceapă să se adapteze la noile condiții. Adică va trece de la populația în vârstă la tineri și va continua să se adapteze. Și așa varianta sud-africană a virusului are răspuns de 50% la unele vaccinuri, nu mai are 90%, și au fost scoase acele vaccinuri. Deci fenomenul deja se întâmplă”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Fabrică de vaccinuri în România

Pentru a depăși faza I și a II-a de studii clinice pentru vaccinul anti-Covid, cercetătorilor români de la Institutul Oncogen Timișoara le mai trebuie 5 milioane de euro, pe care statul nu vrea să-i investească.

”Uniunea Europeană a alocat 2,7 miliarde de euro pentru țările care vor să-și facă fabrici de vaccinuri de la zero sau se le completeze sau să le mărească. Noi am spus la toată lumea care ar fi putut fi interesată de o fabrică de vaccinuri, nu a depus nimeni nicio cerere până în 20 septembrie 2020, nu părea să-i intereseze, așa că am depus eu, în numele Oncogenului. Și acum noi suntem în negocieri, dar problema este că eu nu pot să merg mai departe, decât dacă statul român se implică. Banca Europeană de Investiții îți face și planul de afaceri, îți dă consultanță gratuit. Dacă nu reușești cu vaccinul nu este nicio problemă, problema este să nu abandonezi facilitățile, să faci antigripal sau altceva. Acum am negociat cu ei și le-am spus că eu nu am bani nici de stadiul I, nici de II și nici de III, iar ei ne-au zis că banca este de acord să ne finanțeze stadiul III la pachetul ăsta, care stadiul III este scump. Numai că trebuie să le spun cât de mare va fi fabrica și dacă este în regim public sau privat și apoi ei încep să facă calculele să vadă cât îi costă ca să-și recupereze banii. Oferta este super tare. Ce bancă îți mai face planul de afaceri, îți dă banii și își asumă, de fapt, un risc? Problema este că lumea nu înțelege la noi în zona de vaccinuri că nu vom primi bani europeni sub formă de granturi pentru a face producție, că asta este intervenție în piață. Colegii de la Cantacuzino, dacă așteaptă bani europeni să-și facă producție, se înșeală, nu o să primească așa ceva. Nici statul român nu poate finanța producția pentru că este tot intervenție în piață. Singurul lucru care poate fi finanțat este cercetarea-dezvoltarea, care înseamnă un împrumut”, ne mai spune prof.dr.Virgil Păunescu.

Banca Europeană vrea să dea sute de milioane de euro

Banca Europeană de Investiții așteaptă ca România să finanțeze măcar faza I a studiilor clinice, care ar costa 2 milioane de euro, pentru că altfel înseamnă că Guvernul este neserios, că vrea sutele de milioane de euro fără să facă nciun efort. ”Deci astea sunt condițiile pe care le cere Banca Europeană: să ai un institut care lucrează la un vaccin recunoscut de OMS și vaccinul să fi trecut de faza I-a de studii clinice. Cu 5 milioane de euro pot să trec și de faza a II-a și să abordez și firmele producătoare private. Dar cu faza I am nevoie de 2 milioane de euro și ar fi suficient, în condițiile în care statul român se implică în negocierile cu Banca Europeană de Investiții. Sunt față în față cu niște decizii foarte mari, pe care nu le pot lua eu, astea trebuie să se ia la nivel guvernamental”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.555 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger