AcasăSOCIALVaccinare cu forța! Angajații din Sănătate, obligați să se ofere voluntari

Vaccinare cu forța! Angajații din Sănătate, obligați să se ofere voluntari

Vaccinarea voluntară este obligatorie

Medicii, asistentele și angajații DSP au început să se plângă de faptul că se fac presiuni asupra lor pentru a se înscrie voluntari pentru vaccinul anti-Covid. Aceștia sunt puși să semneze un formular, în caz de refuz fiind amenințați cu concedierea, ne spune avocatul Gheorghe Piperea.

Personalul medical și angajații direcțiilor de sănătate publică au cerut ajutor avocaților după ce, la locurile de muncă, au fost forțați să semneze un consimțământ pentru vaccinarea anti-Covid. ”De luni, doctori, asistente și angajați ai DSP-urilor au început să-mi semnaleze și să-mi ceară ajutorul după ce au fost forțați să se înscrie pe listele de voluntari pentru vaccinul anti-Covid. Cei care fac presiuni asupra acestor oameni sunt decidenții de la DSP, șefii de secții din spitale, managerii sau trepădușii lor, care îi amenință că îi dau afară dacă nu semnează. Probabil că medicii cu vechime pot respinge astfel de presiuni, dar o asistentă sau un lucrător din DSP nu pot face asta. Lucrul ăsta este îngrijorător din două puncte de vedere. În primul rând pentru că oamenii care ar trebui să fie principalii purtători ai mesajului că vaccinul este ok se sperie de acest vaccin, ceea ce pentru noi, toți ceilalți, este un semnal negativ. Al doilea lucru pe care ni-l spune acest gen de îngrijorare este că nici gând ca autoritățile noastre să convingă populația că acest vaccin chiar este necesar și sigur”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Funcționarii din ministere, băgați pe liste

Ministerul Sănătății a trimis o circulară pe la toate ministerele din Guvern prin care le cere funcționarilor și demnitarilor să se înscrie pe lista pentru vaccinarea anti-Covid. Un astfel de document, apărut deja în presă, a fost trimis Ministerului Fondurilor Europene, către demnitari, cabinetele acestora, înalți funcționari publici, compartimentul structura de securitate, audit public intern, biroul corp control și implementare strategia anticorupție, organismele intermediare regionale, serviciul unitatea de control financiar preventiv propriu, precum și către toate direcțiile generale din această instituție. ”Referitor la stabilirea numărului de angajați din cadrul MFE care doresc vaccinarea împotriva SARS-Cov-2, având în vedere solicitarea Ministerului Sănătății, vă rugăm ca până la data de 16.11.2020, ora 10.00, să transmiteți către structura de resurse umane numărul de angajați din structura pe care o coordonați care doresc să fie vaccinați împotriva SARS-Cov-2. Se menționează că nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării împotriva SARS-Cov-2, participarea la campania de vaccinare fiind voluntară”, se precizează în circulară.

Întâi președintele și premierul

În discursurile și îndemnurile la vaccinarea anti-Covid ale președintelui și premierului nu a fost rostit cel mai important lucru. Acela că ei vor fi primii care se vor vaccina, tocmai pentru a da încredere populației că vaccinul este sigur. Nici măcar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de profesie medic, nu a afirmat că se va vaccina, ci doar a recomandat vaccinarea celorlalți. În ce privește reticența cadrelor medicale, aceasta este motivată de timpul mult prea scurt în care a fost testat vaccinul, având în vedere că, pentru a depista eventuale efecte adverse ale acestuia, este nevoie nu numai de studii clinice pe cât mai multe persoane, ci și de ținerea sub observație medicală a acestora pe o perioadă de un an sau chiar doi pentru a certifica siguranța vaccinului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.