Parlamentarii USR vor să introducă o taxă de urgență pentru obținerea vizei de lungă ședere pentru ucraineni, în valoare de 300 de euro. Totodată, potrivit proiectului de lege al USR, în contextul conflictului din țara vecină, cetățenii din Ucraina vor putea solicita online această viză, fără a mai fi nevoie de fără prezentarea dovezii mijloacelor de întreţinere și fără aviz de angajare.
Potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor USR, refugiații ucraineni vor putea fi scutiți de plata vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă până la data de 31 decembrie 2022. Cum însă obținerea vizei durează până la 60 de zile, proiectul de act normativ prevede introducerea unei taxe de urgență de 300 de euro pentru reducerea cu o treime a acestui termen. Cetăţenii din Ucraina vor putea solicita şi online viza de lungă şedere pentru angajare în muncă, viza fiind aprobată de Centrul Naţional de Vize, în termen de maximum 3 zile de la data înregistrării online a cererii de eliberare a vizei.
Totodată, pentru cetăţenii din Ucraina, viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se va acorda fără prezentarea dovezii mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru întreaga perioadă înscrisă în viză. Totodată, prelungirea dreptului de şedere temporară corespunzătoare permisului unic, care durează până la 45 de zile, se va elibera în regim de urgenţă dacă străinul achită o taxă suplimentară reprezentând echivalentul în lei al sumei de 300 de euro, ceea ce înseamnă reducerea cu o treime a acestei perioade.
”Proiectul urmărește reducerea timpilor şi a costurilor pentru obţinerea de către cetăţenii din Ucraina a vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă şi permisului unic de şedere în scop de angajare (prelungirea dreptului de şedere temporară)”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Fără aviz de angajare pentru cei care știu limba română
Cetăţenii din Ucraina, precum şi străinii care fac dovada cunoaşterii limbii române cel puţin la un nivel satisfăcător, nu vor mai fi obligați să obțină avizul de angajare pentru încadrarea în muncă, pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, se mai precizează în proiectul legislativ. Dovada cunoaşterii limbii române urmează să fie făcută fie pe baza unui atestat de cunoaştere a limbii române (care poate fi comunicat online Inspectoratului General pentru Imigrări, fără să mai implice deplasarea la sediul instituţiei pentru susţinerea unui interviu), fie pe baza unui interviu cu reprezentantul Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea stabilirii nivelului de cunoaştere a limbii române (în situaţia străinilor care cunosc limba română, dar nu deţin, formal, un atestat de cunoaştere a limbii române).
”În ţările vecine României (Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia, Ucraina) şi în comunităţile de imigranţi din Australia, Canada, Israel, America Latină, Turcia, S.U.A. şi alte ţări europene şi asiatice se mai află aproximativ 4.000.000 de vorbitori nativi de română. Aceştia reprezintă o potenţială forţă de muncă pe piaţa din România în condiţiile în care limba română nu reprezintă o barieră de comunicare cu angajatorii şi autorităţile române”, consideră inițiatorii proiectului.
Încă 500 de euro
În cazul străinilor care nu cunosc limba română, avizul de angajare sau detaşare se eliberează în regim de urgenţă dacă angajatorul/beneficiarul prestării de servicii va achita o taxă suplimentară reprezentând echivalentul în lei al sumei de 500 de euro. În această situaţie, termenele de soluţionare se vor reduce cu o treime, se mai specifică în proiectul de act normativ al parlamentarilor USR.