Cauta

USR vrea să desființeze Academia Oamenilor de Știință. Miza, sediul instituției

USR-iștii atacă din nou. Ce atâta știință?

Pentru că au pus ochii pe sediul Academiei Oamenilor de Știință din România, parlamentarii USR cer, printr-un proiect de lege, desființarea instituției, pe motiv că somitățile și valorile membrilor academiei nu ar avea nicio utilitate. Prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea, președintele AOSR, ne spune că cei de la USR nu sunt la prima tentativă de a suprima prestigioasa instituție academică.

Parlamentarii USR au solicitat, într-un proiect de lege depus la Senat, desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România, pe motiv că instituția ar fi o cheltuială nesustenabilă la bugetul de stat. Aceștia arată că în jur de 80% din bugetul AOSR, alocat de statul român, s-ar cheltui pe salariile personalului și indemnizațiile membrilor. Este vorba despre un buget anual, în 2023, de 10.659.000 de lei, la același nivel ca cel din 2019.

”Din punctul de vedere al inițiatorului, nu poate fi menținută activă o instituție precum AOSR, care doar cheltuie resursele bugetare ale statului, resurse care provin din taxele cetățenilor și companiilor care activează în țara noastră. În plus, un alt motiv valid pentru desființarea AOSR este și pierderea financiară a statului român, care ar putea să valorifice imobilele date în folosința AOSR, imobile cu o valoare estimată, conform bilanțului din decembrie 2022, de 9.096.870 lei, prin închirierea acestora către terțe părți. Cum sediul principal se află situat ultracentral în București, pe Splaiul Independenței, în apropiere de Parlamentul României și de Primăria Generală a Capitalei, închirierea s-ar putea face la o valoare de piață deloc neglijabilă”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ depus de parlamentarii USR. În replică la inițiativa USR, Academia a denunțat reactivarea urii acestui partid pentru știință, cultură, istorie, religie și mișcarea academică.

”Noul atac face parte dintr-o campanie de denigrare, inițiată în urmă cu câțiva ani și desfășurată cu accente furibunde de partidul respectiv, care se remarcă pe scena publică prin acuzarea, calomnierea și cererea de desființare a unor instituții publice din domeniile științei, cercetării și ale istoriei recente, ca parte a programului său politic”, se precizează într-un comunicat al AOSR.

Extremism ideologic

Academia Oamenilor de Știință din România și-a exprimat indignarea și a protestat față de aceste ”acte de violență politică și de extremism ideologic, construite pe minciună, atac la persoană, dezinformare și manipulare, străine de valorile civilizației europene și proprii, mai degrabă, societăților și ideologiilor bazate pe forță și agresiune”. AOSR le-a transmis parlamentarilor USR că academia nu este o „instituție-fantomă”, ci o instituție care funcționează legal, cu istorie, cu activitate dedicată științei și progresului prin cunoaștere, cu membri de prestigiu, nume rezonante ale științei și cercetării românești și internaționale, cu rezultate remarcabile pe plan științific. Instituția a fost înființată la 29 martie 1935 ca Academia de Științe din România de ministrul liberal al educației, medicul și profesorul universitar Constantin Angelescu, și de un grup de oameni de știință. După căderea regimului comunist, a fost reînființată ca Academia Oamenilor de Știință din România, la inițiativa generalului și profesorului Vasile Cândea, nume ilustru al medicinei și al școlii românești de chirurgie cardiovasculară. Apartenența la Academia Oamenilor de Știință din România se bazează pe criterii ferme și precise referitoare la activitatea, rezultatele, relevanța, recunoașterea internațională, numărul de citări și meritele pe plan științific ale membrilor săi.

Atacuri concertate

Prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea, președintele AOSR, ne spune că USR nu este la prima tentativă de a desființa Academia și că încercările anterioare au eșuat.

”Pentru salariile celor 17 angajați, avem alocat un milion de lei pe an, restul banilor fiind pentru indemnizațiile membrilor, între 800 lei și 1.000 de lei. Academia este o instituție de recunoaștere științifică, de aceea oamenii din Academie sunt, în general, oameni în vârstă, cu realizări de excepție la activ, cu mii de cărți publicate și mii de articole pe plan internațional. Iar sediul Academiei era o ruină când l-am luat, nu avea electricitate, nu avea încălzire, nu mai avea parchet și ne-a luat 3 ani să-l amenajăm. Nu știu ce vrea USR, să le dăm lor sediul?”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea.  De precizat că AOSR se află în prestigiosul clasament internațional SCIMAGO-Elsevier, care evaluează și ierarhizează din perspectiva performanței universitățile și institutele de cercetare ale lumii. Conform SCIMAGO-Elsevier, Academia Oamenilor de Știință din România ocupă locul 9 între instituțiile de cercetare din România. De notat că doar două instituții din România figurează în primele 800 de locuri: Academia Română și Academia Oamenilor de Știință din România.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version