AcasăSOCIALUSR-ului îi pute RCA-ul de stat. Numai multinaționalele știu să-l administreze!

USR-ului îi pute RCA-ul de stat. Numai multinaționalele știu să-l administreze!

Claudiu Năsui, USR, zice că doar multinaționalele știu ce să facă cu RCA-ul

Fostul ministru al Economiei, useristul Claudiu Năsui, a tunat și a fulgerat împotriva intenției ministerului Finanțelor de a înființa RCA-ul de stat. În opinia acestuia, statul va avea prețuri prea mici și nu va putea acoperi daunele, arătând că doar privații pot gestiona anumite domenii. Ce a omis să spună reprezentantul USR este că statul nu va muta banii românilor în străinătate, sub forma reasigurării care nu plătește, de fapt, nimic, și nici nu va lua 40% din încasări pentru a finanța luxul și opulența conducerii, susțin reprezentanții COTAR.

Înființarea unei companii de asigurări RCA de stat a fost întârziată cu 5 ani, încălcându-se, astfel, Legea 132/2017. Abia acum, după al doilea faliment pe piață într-un singur an, ministrul Finanțelor a anunțat lansarea RCA-ului de stat, prin CEC Bank, care a primit termen de o lună. Vestea proastă este că și anul trecut ministrul Finanțelor a anunțat lansarea RCA-ul de stat și nu s-a întâmplat nimic, semn că presiunile multinaționalelor au funcționat. Vestea bună este că USR, prin fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a avut o reacție violentă împotriva RCA-ului de stat. Spun că e o veste bună pentru că probabil USR-ul are semnale că, de data aceasta, Guvernul este decis să meargă până la capăt.

”Statul și-a dovedit deja, în numeroase ocazii, incapacitatea de a gestiona mai bine decât privații anumite domenii și PSD și PNL nu au explicat, în avântul de a înființa rapid o nouă companie de stat, din ce bani vor fi plătite daunele, dacă RCA va fi sub prețul pieței. Deci, cine va plăti daunele în momentul în care asigurătorul de stat nu le mai face față pentru că a încasat un RCA prea mic? Tot contribuabilii. Prin bugetul de stat, alimentat din taxe și impozite”, a declarat Claudiu Năsui. În primul rând, modul în care au administrat privații și multinaționalele RCA-ul s-a văzut, după numărul incredibil de falimente din ultimii ani. Iar în al doilea rând, toate țările europene au RCA de stat.

Profit rezonabil, prețuri mici

Statul nu va muta 70-80% din încasări pe reasigurare în Insulele Cayman sau în alte grupuri de interese din afara țării, reasigurare care nu a plătit nimic din falimentele sau daunele acestor societăți, ne spune Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). ”Până la urmă statul va fi în câștig, pentru că toți banii din profit vor rămâne la buget. Noi nu am solicitat vreo poliță subevaluată, dar statul va avea interesul să aibă un profit mic, pentru că, până la urmă trebuie să protejeze cetățenii, care sunt captivi în Legea 132/2017. Uitați-vă pe bilanțurile acestor firme de asigurări ce profituri uriașe au avut. Presupun că statul va avea grijă să nu mai plătim opulența și luxul asigurătorilor, pentru că, fiind o instituție financiară de stat care va emite polițe RCA, va avea acel profit rezonabil. Toate statele din UE au companii de asigurări de stat care emit polițe RCA, cu prețuri corecte, fără să fie umflate cu adaosuri de 100%. Până la urmă nu știu de ce este rău ca statul să câștige, că banii se vor întoarce la noi, prin bani pentru spitale, pentru școli. Aceste profituri ale multinaționalelor în niciun caz nu stau în România”, ne-a declarat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Plafonarea prețurilor, o glumă proastă

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a solicitat Ministerului Finanțelor respingerea proiectului de act normativ inițiat de ASF, prin care s-ar plafona prețurile RCA. ”ASF a mai încercat o dată să-i ajute pe asigurători, pretinzând că vrea plafonarea prețurilor RCA, dar a cerut-o la un tarif mai mare decât cel de referință de acum, după ce deja au crescut valorile polițelor cu peste 250%, de la ieșirea de pe piață a City Insurance. ASF – sectorul Asigurări, condus încă de același Cristian Roșu, nu irosește nicio ocazie să ne demonstreze că este o instituție care lucrează doar în folosul companiilor de asigurări. De peste un an, companiile de asigurări din România vând polițe de asigurare RCA al căror preț depășește tariful de referință. Tarifele practicate la data de 1 martie 2022 de către asigurătorii RCA sunt total necunoscute de către consumatori, iar raportarea la o referință necunoscută deschide larg poarta către eventuale abuzuri de preț”, se arată într-un comunicat al COTAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.455 afisari

22 COMENTARII

  1. Este inutil să mă dezbatem inepțiile acestei bagabonteli de ong usr,ăști ar trebuii pt dezastru din PNRR și din pandemie când era la cârma sănătății era epilatoare, scoși inafara legii și judecați pentru înaltă trădare

  2. Individul e penal ,a distrus o platforma a firmelor din pandemie care aveau nevoie cmform legii de finantare deci e penal pe semnatura lui.

    • Soros l-a finantat. Asta-i ”progresist”. Vinde gogosi tinereilor romani trotinetisti care bat cu sticla in asfalt.

  3. Niște nenorociti toți cu buzunarele pline din furaciunile facute din banii fraierilor care mai muncesc in țărișoară asta bătute de soarta .Oare daca nu ar mai munci nimeni ne ar lua nimicul pe care îl mai avem ,la toți?

  4. Astia de la USR trebuie adunati si spanzurati. Sunt tradatorii statului roman.Alimentati de hoardele din strainatate care ne barbieresc paduri, jefuiesc buzunarele poporului si bogatiile tarii. Cand au pus laba pe ciolan s-au apucat de inchis Halanga sa cumparam apa grea de la canadieni, adusa plina de tritriu din India, ne-aschilodit si pus slugi cu negocierea unui program de tradatori de tara la UE, sa ne invete cum ne nastem din tata nu din mama, sa ne invete copiii sa practice sexul cum nu-l practica nici animalele, sa ne debarasam de credinta si de Dumnezeu, sa inchidem termocentrale, sa le dam pe moca hidrocentrale, porturi si alte oratanii, sa inghitim gunoaiele si sobolanii a doua lighioane puse sefe de prostime la carma capitalei, etc. O adunatura de ticalosi care nu au pus o caramida la constructia acestei tarid, dar cu fiecare ocazie o demoleaza pe toate directiile. Au umplut tara de ONG-uri si alte facaturi sa faca interesele lui soros si mafiei straine.
    In 24 la alegeri vom scapa de acesti sobolani, ii vom duce acolo unde l-am dus pe ceasca.

  5. De unde au apărut acești trădători de țară de la USR care au pus capac in procesul de distrugere al României de către alte țări?Acești nemernici nu vad in ce dezastru ne-au adus și că situația a devenit insuportabila

  6. Corect ar fi sa se repare mașinile de la Compania Statului de RCA, nu prin COTAR, care sunt privați, ci doar la service-uri de Stat.

  7. Ar fi normal ca RCA-ul sa fie asigurat de o companie a statului intrucat caracterul lui obligatoriu e decis de stat.
    Ar fi normal ca RCA-ul sa fie asigurat de o companie a statului pentru a se evita practica folosirii acestui portofoliu pentru scheme de false reasigurari, in fapt reale transferuri de venit (profit) catre societatile mama din tarile de origine. Cine nu e de acord cu existenta unei societati de stat sustine multinationalele care au cerut de-alungul timpului (se spune ca prin ambasade) falimentul unor societati concurente care practicau tarife mici, tocmai pentru a ajunge la borcanul cu miere (RCAul obligatoriu) dar nu oricum ci practicand un tarif care sa asigure societatilor straine-mama un profit consistent, ASFul facand acest joc dupa cum se vede.
    Ar fi normal ca RCA-ul sa fie asigurat de o societate de stat pentru ca atunci s’ar evita probabil, brokerajul care mananca foarte mult din venitul din RCA care altfel ar fi folosit pentru plata daunelor. De ce e necesar un broker, care poate fi util – nici aici totdeauna – la o asigurare facultativa dar in nici un caz la una obligatorie?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger