Parlamentarii USR vor să interzică persoanelor ajunse la vârsta de pensionare să mai ocupe funcții de conducere în instituții publice. Printre cei vizați se numără și medicii, profesorii și cercetătorii. Useriștii consideră că este nedrept ca ocuparea acestor funcții să țină cont de experiență și cer ca tinerii să-i înlocuiască pe șefi, asigurându-li-se, astfel, integrarea pe piața muncii.
Proiectul de lege al USR, prin care vrea să decapiteze toate instituțiile publice și să pună la conducere tineri fără experiență, exprimă clar viziunea acestui partid, pe cale de dispariție, din fericire. Există un motiv pentru care companiile private nu angajează tineri absolvenți de facultăți pe posturi importante sau chiar pe orice post: absența experienței.
Fără experiență într-un anumit domeniu, rămâne zicala ”teoria, ca teoria, dar practica te omoară”. Să spui însă că un medic ajuns la 65 de ani trebuie dat jos din funcția de șef de secție și pus în loc un medic foarte tânăr, pentru că ar avea o altă viziune și o altă dinamică, mi se pare cel mai aberant lucru. Probabil că Chesley Sullenberger, comandantul aeronavei care a aterizat pe râul Hudson, un moșneag de 58 de ani, nu ar avea ce căuta la manșă, în opinia useriștilor.
Parlamentarii USR consideră că tinerii stau în șomaj tocmai pentru că bătrânii nu mai pleacă din funcțiile de conducere. Există, în mod natural, o scară ierarhică, pe care trebuie să urci, pornind de jos, tocmai pentru a acumula experiență. Tinerii useriști vor însă să acceadă direct în vârf, și nu oriunde, ci doar în instituțiile publice, că acolo au auzit ei că șefii iau bani mulți. Dacă sunt atât de competenți și talentați de ce nu se duc în privat, unde au și oportunitățile de avansare în carieră despre care vorbesc.
”Interzicerea ocupării unei funcții de conducere odată atinsă vârsta de pensionare reduce din aceste beneficii nelimitate, care se cumulează pentru această categorie a cetățenilor. Potrivit realității sociale prezente în cadrul instituțiilor, se creează, prin această practică de păstrare pe termene lungi a persoanelor pensionate, medii de muncă ermetice”, susțin parlamentarii USR.
Statul, obligat să le asigure funcții de conducere tinerilor
Useriștii arată că, având în vedere faptul că integrarea pe piața muncii a tinerilor rămâne o problemă, este datoria statului să intervină activ, prin măsuri pozitive pentru încurajarea efectivă a acestora să obțină anumite posturi, în limita competențelor. ”Oferirea de șanse și de accesibilitate acestora, astfel încât să poată concura pentru funcții de conducere, ar avea potențial să creeze o piață a muncii dinamică și competitivă, bazată pe competențe, și nu doar pe experiență. Un aspect esențial îl reprezintă modul în care administrația publică își poate eficientiza activitatea managerială, desprinzându-se de modul inert de conducere a acestor instituții. Noul Management Public se focusează pe descentralizare și pe o anumită flexibilitate în recrutarea personalului, tocmai pentru a îmbunătăți performanța”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ. Totodată, inițiatorii proiectului de act normativ consideră că instituțiile publice din România sunt de multe ori conduse de manageri neperformanți, care nu reușesc să livreze obiectivele prevăzute în statut.
Monopolul generației
Potrivit parlamentarilor USR, în domenii precum cel cultural și de sănătate, instituțiile ajung să fie monopolizate de o generație anterioară, iar angajații mai tineri reprezintă idei mai noi și abordări mai adecvate timpurilor noastre. ”Tinerele talente sunt ținute în șomaj sau duc lipsă de oportunități de promovare din lipsă de posturi disponibile, în mod nedrept, atunci când angajații cu experiență păstrează locurile de muncă și influența în cadrul unor instituții publice. Schimbarea legislativă propusă prezintă o obligație de a introduce o nouă energie și inovație în domeniul public. Actul managerial presupune, pe lângă o cantitate însemnată de energie și rezistență la stres, și aptitudinea de inovație și adaptare la cele mai noi tendințe ale momentului. În orice domeniu, pentru a putea fi competitiv, trebuie să fii la curent cu noutățile și să fii capabil de a gestiona noi provocări”, se mai arată în proiectul legislativ.