AcasăSOCIALUSR: Experiența, fără relevanță. Tinerii trebuie să preia conducerea instituțiilor publice

USR: Experiența, fără relevanță. Tinerii trebuie să preia conducerea instituțiilor publice

USR cere ca generația veche să nu mai ocupe funcții de conducere

Parlamentarii USR vor să interzică persoanelor ajunse la vârsta de pensionare să mai ocupe funcții de conducere în instituții publice. Printre cei vizați se numără și medicii, profesorii și cercetătorii. Useriștii consideră că este nedrept ca ocuparea acestor funcții să țină cont de experiență și cer ca tinerii să-i înlocuiască pe șefi, asigurându-li-se, astfel, integrarea pe piața muncii. 

Proiectul de lege al USR, prin care vrea să decapiteze toate instituțiile publice și să pună la conducere tineri fără experiență, exprimă clar viziunea acestui partid, pe cale de dispariție, din fericire. Există un motiv pentru care companiile private nu angajează tineri absolvenți de facultăți pe posturi importante sau chiar pe orice post: absența experienței.

Fără experiență într-un anumit domeniu, rămâne zicala ”teoria, ca teoria, dar practica te omoară”. Să spui însă că un medic ajuns la 65 de ani trebuie dat jos din funcția de șef de secție și pus în loc un medic foarte tânăr, pentru că ar avea o altă viziune și o altă dinamică, mi se pare cel mai aberant lucru. Probabil că Chesley Sullenberger, comandantul aeronavei care a aterizat pe râul Hudson, un moșneag de 58 de ani, nu ar avea ce căuta la manșă, în opinia useriștilor.

Parlamentarii USR consideră că tinerii stau în șomaj tocmai pentru că bătrânii nu mai pleacă din funcțiile de conducere. Există, în mod natural, o scară ierarhică, pe care trebuie să urci, pornind de jos, tocmai pentru a acumula experiență. Tinerii useriști vor însă să acceadă direct în vârf, și nu oriunde, ci doar în instituțiile publice, că acolo au auzit ei că șefii iau bani mulți. Dacă sunt atât de competenți și talentați de ce nu se duc în privat, unde au și oportunitățile de avansare în carieră despre care vorbesc.

”Interzicerea ocupării unei funcții de conducere odată atinsă vârsta de pensionare reduce din aceste beneficii nelimitate, care se cumulează pentru această categorie a cetățenilor. Potrivit realității sociale prezente în cadrul instituțiilor, se creează, prin această practică de păstrare pe termene lungi a persoanelor pensionate, medii de muncă ermetice”, susțin parlamentarii USR.

Statul, obligat să le asigure funcții de conducere tinerilor

Useriștii arată că, având în vedere faptul că integrarea pe piața muncii a tinerilor rămâne o problemă, este datoria statului să intervină activ, prin măsuri pozitive pentru încurajarea efectivă a acestora să obțină anumite posturi, în limita competențelor. ”Oferirea de șanse și de accesibilitate acestora, astfel încât să poată concura pentru funcții de conducere, ar avea potențial să creeze o piață a muncii dinamică și competitivă, bazată pe competențe, și nu doar pe experiență. Un aspect esențial îl reprezintă modul în care administrația publică își poate eficientiza activitatea managerială, desprinzându-se de modul inert de conducere a acestor instituții. Noul Management Public se focusează pe descentralizare și pe o anumită flexibilitate în recrutarea personalului, tocmai pentru a îmbunătăți performanța”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ. Totodată, inițiatorii proiectului de act normativ consideră că instituțiile publice din România sunt de multe ori conduse de manageri neperformanți, care nu reușesc să livreze obiectivele prevăzute în statut.

Monopolul generației

Potrivit parlamentarilor USR, în domenii precum cel cultural și de sănătate, instituțiile ajung să fie monopolizate de o generație anterioară, iar angajații mai tineri reprezintă idei mai noi și abordări mai adecvate timpurilor noastre. ”Tinerele talente sunt ținute în șomaj sau duc lipsă de oportunități de promovare din lipsă de posturi disponibile, în mod nedrept, atunci când angajații cu experiență păstrează locurile de muncă și influența în cadrul unor instituții publice. Schimbarea legislativă propusă prezintă o obligație de a introduce o nouă energie și inovație în domeniul public. Actul managerial presupune, pe lângă o cantitate însemnată de energie și rezistență la stres, și aptitudinea de inovație și adaptare la cele mai noi tendințe ale momentului. În orice domeniu, pentru a putea fi competitiv, trebuie să fii la curent cu noutățile și să fii capabil de a gestiona noi provocări”, se mai arată în proiectul legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.697 afisari

21 COMENTARII

  1. Ați stat vreunu din voi sa discutați cu dinozaurii din instituții pe care ii ridicați în slavi sa vedeți ce grad de incompetenta au? Voi credeți ca aia stau în funcții din cauza experientei, nu din cauza sistemului de pile care care sedimenteaza fosila?

    Suntem sistematic pe ultimele locuri la cultura și cercetare tocmai din cauza fosilele acelea.

    • Nu prea. În schim îi văd și-i aud pe ăștia tineri, cât de cât, cei sub 50 de ani. Proști, răi, hoți și ticăloși. Vezi pontanache, joiana, anastase, drula, cacutu….
      Iar cei mai tineri sunt mai nenorociți ca cei enumerați.

      • Ok fugi și stai sub pat ca vin tinerii USRisti după tine sa îți bage pe gat drepturi LGBTQ și reforme financiare. Dacă ești asa prost sa vezi ca toate somitatile pli au băgat tara în rahat în ultimi ani înseamnă că nu mai ai speranța.

        Ceau!

        • Retardel, tu ești de-al lui tăpălabă. Ălora le curge scuipatul din gură. La câte ore ți se umple botnița?

    • Iulius, cineva, la un alt material, îți spunea câteva lucruri legate de inepție și tâmpenie.
      Câți ani ai? Dacă ai sub 30, lasă un răspuns aici și jur că te angajez manager la firma mea.
      Condiții:
      1. Îți pui garanție averea mobilă și imobilă sau, dacă nu ai, un rinichi.
      2. Ai cotă 50% din profitul net.
      3. Dacă mă scoți pe zero, n-ai nimic.
      4. Dacă mă scoți pe minus, plătești 80% din profitul brut pe ultimii trei ani.
      5. Dacă mă scoți pe minus 50% față de ultimii trei ani… ai o soră sub 30? O prietenă sub 30?

      Capisci, progresistule, trotinozaurule, gretoiule, useroiule?

      Sau, du-te la tine în cameră și mori.

      • Sfatul din final trebuie să-l urmeze tampitul de la început, micșorând și amprenta de codoi a pamantului ! Era și mai bine daca nefericitul de ta-su, acel ” dinozaur ” după fi-su, care în loc să-l arunce pe cearceaf îl pasează lu’ mă-sa, altă nefericită. Du-te, du-te și mori idiotule !

  2. Zece ani în privat,acumulat experienta și după în funcții de conducere la stat,dar nenorocirea mare este ca la privat muncești de-ti sar capacele și iar e rău.

  3. Mai sunt Ioana Mihaila,Caramitru,Bulai ,Gorghiu si multi altii de teapa stalinistilor anilor 50 care au hotarat sa omoare caii care arau campurile si carau recolta fiindca auzisera ca vine mecanizarea.Sunt aceeasi,vremurile si prsonajele sunt altele.

  4. Pana la urma inevitabil cei batrini se duc si cei tineri le iau locul. Unul mai batran are experienta, dar si mai multe ‘cunostinte’ si riscul de coruptie e mai mare. Ideile de genul asta apar in mai multe locuri, mai ales in functiile politice de a pune limite la numarul de mandate dar si la numarul de ani pentru a evita coruptia

  5. Boss, tot ce ai scris n-are pic de logica, sa mor eu, dar nimic, nici o fărâmă :)))))). E clar ca nu ai firma decât în vise.

    Un manager nu are treaba cu partea de profit, acela este un partener. Un manager este un angajat care manageriaza staff-ul, etc.

    Dacă te scot pe minus, plătesc 80% din profitul brut (nu exista profit brut, profitul prin definiție este net) de pe ultimi 3 ani? Pai dacă ești pe minus înseamnă că nu ai profit. Omule, like WTF, eu știam ca ăștia pe aici sunt prosti de rup, dar ai atins alta dimensiune:)))))

    Hai, da-te în plm și te pup ca ești fain!

    • Boss ești tu, că mai mult nu poți.
      Profitul brut = veniturile înainte de impozitare. Dar na, ce să zici când n-ai ce zice.
      Partenerul e ăla cu care împarți dividentele, managerul se ocupă efectiv de funcționarea firmei.
      Like, WTF, rade-ți barba și hai să mă pupi. Acum îmi desfac cureaua.
      După aia, du-te la tine-n cameră și mori.

      • Idiotule, te bagi într-o zonă pe care nu o stăpânești, firesc având în vedere că la voi absolvirea unei facultăți înseamnă o … adeverință ! Sigur, la ce se poate pricepe un analfabet funcțional ca tine !? La nimic ! Pe scurt, formele profitului după conținutul acestuia sunt: brut si net. Ce zici este greu, ai înțeles ceva, idioțel ? Nu ! Atunci bine, du-te și te-mpușcă, faci umbră pământului degeaba!

        • Citește mesajul, încurci venitul ci profitul.

          Da, absolvirea unei facultăți (mai ales din Ro) nu înseamnă nimic, ma uit la toate fosilele de prin instituții cu doctorate și îmi dau seama.

          Hai, înapoi pe plantatie acum, ciao!

      • Boss, ala e venitul brut sau revenue, ce rămâne după impozit este profit. Nu te mai da deștept dacă ești prost, și ești prost. Partener nu este doar cel cu care împărți dividende, acela e silent partner. De ce sa își asume un angajat profitul? Înțeleg ca în România cultura de business e 0, dar totuși.

        Nu am barba, dar felicitări ca ai ieșit din dulap, ne vedem la marșul Pride?

        Te pwp!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger