AcasăSOCIALUseristul Năsui desființează exporturile românești

Useristul Năsui desființează exporturile românești

Președintele ANEIR:”Năsui crede că târgurile internaționale sunt un fel de oboare”

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, de la USR-Plus, a decis să taie finanțarea participării firmelor românești la târgurile internaționale, aplicând o lovitură cumplită exporturilor din țara noastră. Co-președintele Consiliului de Export al României l-a taxat extrem de dur pe ministru, acuzându-l pe acesta că ”habar nu are ce este aia economie”.

Că face parte din datul la gioale între partidele din coaliție sau nu, măsura luată de actualul ministru userist înfipt la Economie va avea consecințe dezastruoase asupra deficitului balanței comerciale a țării. Astfel, Năsui a decis că sprijinul acordat de stat firmelor pentru participarea la târgurile internaționale este așa, un fel de pomană dată patronilor, și că finanțarea trebuie sistată. Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), precum și conducerea Consiliului de Export al României au reacționat virulent la măsura halucinantă a ministrului Economiei, Claudiu Năsui. ”Acest drept pe care și l-au căpătat exportatorii există de 100 de ani, nu numai în România, ci în toate celelalte țări din lume. Statul, pentru că are nevoie de valută pentru a acoperi importurile care se fac, sprijină exportatorii să participe la aceste târguri internaționale pentru a-și putea găsi clienți care să le cumpere mărfurile. Aceste târguri nu sunt o favoare făcută firmelor românești, cum pare în mintea acestui om care habar nu are ce e aia economie și care crede că târgurile sunt un fel de oboare unde se vând vaci și boi. Sunt mii de târguri internaționale care se desfășoară anual, dar noi nu putem să ne ducem decât la câteva, pentru că banii alocați de stat sunt puțini. Alegerea acestor târguri, dar și a participanților, care trebuie să aibă produse competitive, să nu înregistreze datorii la stat, este o procedură foarte riguroasă, care durează 120 de zile”, ne-a declarat Mihai Ionescu, co-președinte al Consiliului de Export al României și președinte al ANEIR.

”A venit nepregătit, dar măcar să învețe”

Când se duc la astfel de târguri, firmele românești participă în pavilioane naționale, pentru că este foarte important ca potențialii clienți să vadă toată oferta de produse din țara noastră, fie că este vorba de produse lactate, struguri, miere de albine sau confecții, încălțăminte ș.a.m.d., ne spune co-președintele Consiliului de Export al României. ”Sub pavilion național, firma are și o garanție a seriozității, pentru că se știe că a fost deja selectată de statul român. Al doilea motiv pentru care statul trebuie să sprijine participarea firmelor la târguri internaționale este că aceste chirii care se plătesc în străinătate sunt foarte mari. Ministrul Economiei insinua că banii care s-au dat pe aceste târguri ar fi intrat în buzunarele firmelor. Banii ăștia se plătesc proprietarilor de târguri din afara țării, plătești chiria, publicitatea ca să te bage în catalog, să-ți facă promovare acolo, amenajarea pavilionului. Tot din banii aceștia se duc mostrele în afară, se face vămuirea, adică sunt niște costuri foarte mari. Este clar că habar nu are, dar nici nu se consultă măcar cu oamenii lui din minister, nu a vrut să stea de vorbă cu secretarul de stat, nu a vrut să stea de vorbă cu noi. Ok. A venit nepregătit, dar măcar să învețe”, mai afirmă Mihai Ionescu, co-președintele Consiliului de Export al României.

Statul câștigă o sută de lei la fiecare leu investit

Reprezentanții exportatorilor arată că, potrivit unei analize făcută în urma participării firmelor românești la târgurile internaționale, statul câștigă o sută de lei la fiecare leu investit în această subvenție, prin contractele care vin în țară. ”Interesul statului în promovarea exporturilor este dublu. În afara faptului că are interesul să intre valută în țară, mai există și crearea și menținerea locurilor de muncă, prin contractele obținute cu partenerii străini. Toate statele lumii sprijină firmele proprii să participe la târguri. Noi avem un buget foarte mic și, de aceea, România are pavilioanele cele mai mici. Bulgarii, ungurii, polonezii, că nu ne comparăm cu Germania, Franța, au suprafețe la târg de 4-5 ori mai mari decât noi”, ne-a mai precizat co-președintele Consiliului de Export, Mihai Ionescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.206 afisari

5 COMENTARII

  1. USR-Plus ?
    Primari useristi care fac declaratii in fals despre cate studii au…si ei n au ?
    O adunatura de mucosi fara expertiza si studii, cu mult tupeu, copii si nepotei de sefi si sefuți au ajuns din neica nimeni, mari ministri ?

  2. Ati auzit de vreun lucru bun pentru tara facut de puii de securisti? Ce zic oare votantii lor? Sunt fericiti?

  3. Votantii fac bine sunt veseli si canta
    Aprind lanternute se plimba cu trenul
    Pe gratis ,dar iata acum se nspaimanta
    Ca nu le mai tine refrenul

    Le a pus ganduri rele de acolo recent
    Desi cand stapanul cu geaca lui rosie
    Iesit a in strada ei au spus prezent

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger