AcasăSOCIALUntul şi laptele din supermarket, un pericol pentru clienţi? Albalact, Covalact şi...

Untul şi laptele din supermarket, un pericol pentru clienţi? Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, amendate cu 2,9 milioane euro

supermarketul

Consiliul Concurenţei a amendat companiile de lactate Albalact, Covalact şi Dorna Lactate cu suma totală de 14,3 milioane lei (circa 2,9 milioane euro).

De ce? Pentru că ar fi refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.

Ce amenzi a dat Consiliul Concurenţei?

  • Albalact S.A. 9.913.038,57 lei (aprox. 2 milioane euro)
  • Covalact S.A. 2.446.524,01 lei (aprox. 495 mii euro)
  • Dorna Lactate S.A. 1.975.440,12 lei (aprox. 400 mii euro)

Autoritatea de concurență spune că a aplicat aceste sancțiuni pentru că cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor, în cadrul inspecției inopinate desfășurate în perioada 28 – 30 martie 2023.

De ce sunt scumpe ulei, untul și zahărul?

Autoritatea de concurență a declanșat, la sfârșitul lunii martie a acestui an, trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției și/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.

„Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, precizează Consliul Concurenței.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

author avatar
Andrei Ștefan
21.765 afisari

14 COMENTARII

  1. Astea toate aduc lapte din ungaria,prod romani sunt refuzati.ce ne baga astia la vanzare,ceva cu hell produs autohton unguresc???

    • Nu știu de unde aduc laptele dar de când a început conflictul din Ukraina toate lactatele producătorilor de mai sus și-au schimbat consistența, gustul și aspectul. Dacă desfaci o cutie de smântână de 900 de grame de la unul din producătorii enumerați în articol costați că în ea se găsesc formațiuni grunjoase de amidon alimentar în loc de smântână. Gustul este de amidon cu un ușor iz de smântână. În cutiile mai mici de 350 g smântâna mai este cât de cât cu aspect și gust de smântână. În condițiile astea e normal să nu permită accesul autorităților la servere și baza de date. Când compari cantitățile de lapte și amidon achiziționate de pe piață plus alte ingrediente cu produsele finite ieșite din fabrică înțelegi imediat ce otrăvuri conțin produsele vândute de ei și în ce cantități.

      • Care smantana la 900gr? Albalactul deja o scoate la 850 gr. In curand vom gasi doua linguri de mehlem, de ala, in galetusa!

  2. După isteria covid cu un carcalac făcut în laborator unde industria Pharma și-a umflat conturile pe un ser experimental, a venit rândul și altor domenii să-și umfle conturile experimentand ce vor mușchii lor pe plebe ,odată ce sa creat un precedent se merge înainte cu noua dezordine mondială

  3. Romania nu este compatibila cu democratia, capitalismul si concurenta. Cu cat apar mai multe firme care produc acelasi produs, cu cat creste pretul, se fac carteluri mafiote. Statul trebuie sa fie concurentul privatului cu marci de stat.

    • Sa va aduc aminte de anii 2000 cand un patron avea profit intr-o zii cat un salariu min. pe economie, el avand 2-3 angajati platiti tot cu minim pe economie. Daca le dadeai un Prigat sau o Cola, iti lingeau pantofii la intrare in ghereta.

  4. In ce ghereta, alexe? in ghereta unde imi soogea mata mie poola in zi sfanta?!
    ia zi, muist de doi muci!

  5. Bai Jiji, bai Fekaliotule ratat, iar ai luat mumu de la Rejele Hagi, nu te lasa makedonii tai, si mai ales ungurii aia din Gruia, stii tu, prietenii tai din Klausenburg-ul unguresc, cei de la CFR Cluj, sa iei nici un campionat !! Poti sa scrii deja noua lozinca a ta la intrarea in Berxeni Sud: 8 Ani Fara Titlu !! Ha ha ha 🙂 Bai, vedeti ca v-au umplut astia deja frigiderele voastre cu multa carne, si tie, si la MeMelusa Skoika !! Ha ha ha 🙂 Poti sa ii trimit la stana pe toti pseudo-fotbalistii tai, sa mamance toata ziua numai branza de oaie, si multe banane, minim 3 bucati pe zi !! Ha ha ha 🙂 Multumim inca odata Rejelui !! Haide Farul !! Mori oierule, ii faci de rusine pe toti makedonii prosti ca tine !!

  6. Colonia in deriva, fara reguli, fara dorinte, nazuinte, planuri, obiective, unde fiecare face ce vrea.

  7. De la laptele și smântâna, care nu e lapte și smântâna c-i lichide albe cu gust de lactate … Uite aici comentarii!
    Doamne,doamne! Mare e gradina ta și mulți 🤪crești in ea.

  8. Tot noi suntem vinovatii, numai cumparati din marketuri toate rahaturile , ducetiva la PIATA SI CUMPARATI DIRECT DE LA TARANII , sunt mai sanatoase si ajutati in acelas timp ECONOMIA ROMANEASCA . .,

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger