AcasăSOCIALUnii pensionari vor plăti contribuții la sănătate începând din 1 ianuarie 2022....

Unii pensionari vor plăti contribuții la sănătate începând din 1 ianuarie 2022. Câți români vor încasa pensii mai mici

pensionari

Guvernul a decis luna trecută ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Peste 330.000 de pensionari vor primi pensii mai mici.

Mai exact, doar românii cu pensii peste 4.000 de lei care vor achita 10% pentru sănătate pe acestă sumă pe care o încasează. Aceștia sunt pensionari cu pensii speciale, foşti angajaţi ai Ministerul de Interne, Ministerului Apărării, SRI şi SIE.

Măsura a fost adoptată la finalul anului trecut prin ordonanţa de urgenţă 130/ 2021.

„O măsură este introducerea contribuției de sănătate pentru pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel. În contextul în care 80 la sută dintre (pensionarii) români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe Adrian Câciu.

Cum se calculează plata CASS

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței.

Astfel, după majorarea punctului de pensie, o persoană care avea o pensie de 4.000 de lei, va avea 4.393 de lei brut. La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10 la sută. Astfel, pensionarul va plăti 39,3 lei contribuție la sănătate.

author avatar
Andreea Vlad
830 afisari

4 COMENTARII

  1. ,,Mai exact, doar românii cu pensii peste 4.000 de lei care vor achita 10% pentru sănătate pe acestă sumă pe care o încasează. Aceștia sunt pensionari cu pensii speciale, foşti angajaţi ai Ministerul de Interne, Ministerului Apărarii,SRI ş,SIE.”Mai baieti,voi sunteti PROSTI si/ sau neinformati (am screis prosti,pentru ca numai niste prosti pot scrie ca este egala pensia de contributivitate de peste 4000 lei cu pensia de peste 4000 lei SPECIALA/NESIMTITA)?!Eu am 4.300 lei pensie dupa 48 de ani de CONTRIBUTIVITATE si nu dupa ultimul salariu manarit ,ca sa optin pensie speciala.Atunci intrebarea este,de ce sa-mi retina CAS ca si la cei care NU AU CONTRIBUIT pentru PENSIA NECINSTITA?!NO OFFENCE !

  2. Pensiile militare respectă principiul contributății pentru că militarii/polițiștii plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat egală cu cota de C.A.S. plătită de asigurații din sistemul public de pensii, conform art. 31 alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 223/2015.
    Militarii/polițiștii pensionați au și ei ”ani de contributivitate” deoarece contribuția individuală se plătește lunar, an de an, ca și în sistemul public de pensii.
    Pensia militară nu se stabilește după ”ultimul salariu” (a se vedea 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015).

  3. Celelalte pensii de serviciu, spre deosebire de pensiile militare de stat, sunt compuse din pensia contributivă, stabilită potrivit sistemului public de pensii, plus o parte necontributivă plătită de la bugetul de stat pentru care nu se plătește C.A.S.

  4. Avem totuși o consolare: domnul ministru Predoiu a majorat salariile și pensiile speciale ale magistraților cu 20% chiar la finele anului trecut pentru că erau foarte mici și nu ajungeau pentru traiul zilnic de magistrat.
    https://evz.ro/aceste-pensii-au-fost-majorate-cu-20-ordinul-a-fost-dat-in-ajunul-anului-nou.html
    Vedeți? După a fost bine recompensată de guvern, justiția are toate motivele să fie imparțială în procesele pe care guvernul le are cu reclamanți terți.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger