AcasăSOCIALUniformele de poliție se vând la liber. Ministerul, fără reacție

Uniformele de poliție se vând la liber. Ministerul, fără reacție

Orice român se poate da drept polițist

Dacă ești actor, striper, infractor sau pur și simplu un civil oarecare își poți cumpăra uniformă de polițist sau jandarm fără niciun fel de bătaie de cap. Un grup de polițiști din Timișoara a creat un mic sindicat și s-a apucat de afaceri, comercializând on-line uniforme pentru structurile MAI, deși legea interzice acest lucru.

Sindicatul magazin vinde chiar și ecusoane

Sindicatul-magazin on-line Smart Pol a înregistrat un succes nebun la vânzarea uniformelor, gradelor și insignelor specifice structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Pe lângă faptul că se încalcă legea, cea mai mare problemă o constituie faptul că oricine își poate procura orice tip de uniformă, singura condiție fiind crearea unui cont pe site-ul magazinului sindical, cu nume, adresă de e-mail și parolă. Potrivit prevederilor din termenii și condițiile utilizării acestuia,  client poate fi orice persoană fizică cu vârsta peste 16 ani sau persoană juridică care are sau obține acces la conținut, prin orice mijloc de comunicare pus la dispoziție de către Smart Pol (electronic, telefonic etc) sau în baza unui acord de utilizare existent între Smart Pol și acesta și care necesită, crearea și utilizarea unui Cont. Revenind la sindicatul-magazin, cotizația pentru membri este de zero lei, iar numărul membrilor este necunoscut. Potrivit unor surse din sistem, sindicatul ar avea șase membri polițiști, suspendați din activitate, care s-ar ocupa doar de coletele pentru haine, iar câștigul lunar din vânzări ar fi undeva, la 50.000 de euro. Fabrica producătoare de uniforme le vinde și ea, dar la jumătate de preț, de unde și câștigul foarte mare al sindicatului-magazin. Se pare însă că produsele vândute de aceștia ar fi neconforme pentru că sunt modificate și cu însemne neautorizate. Totodată, multe din produsele de pe site-ul Smart Pol nu fac parte din echipamentul de poliție, chiar dacă au inscripționat ”Poliție”.

Sancțiuni de 50.000 de lei

Potrivit legislației, producătorii de uniforme trebuie să participe la licitații, conform caietului de sarcini, să lase mostre de produse pentru calitate și material. Aceștia produc pe bază de comandă din partea instituțiilor, un număr prevăzut în caietul de sarcini. ”Producerea și/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române. Articolele de echipament sau însemnele distinctive ce fac obiectul contravenției prevăzute la alin. (1) se confiscă”, se arată într-o hotărâre de guvern care modifică HG nr. 1061/2002. Contactat de ziarul Național, Ion Peligrad, directorul Logisticii din MAI, a refuzat să comenteze referitor la vânzarea on-line a uniformelor de poliție de către Smart Pol.

Răspundere penală

Întrebat dacă știe despre existența acestui site care vinde uniforme, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex ne-a spus că a aflat de la membrii săi, care i-au și atras atenția că acestea nu fac parte din componentele aprobate pentru dotarea Poliției Române. ”Oamenii știu că nu sunt autorizate, dar unele dintre ele sunt asemănătoare și, pentru că sunt acceptate de către șefi, cei care le cumpără le poartă la serviciu. Uniformele sunt atractive pentru că au o croială mai modernă. Problema este că acestea nu pot fi produse și comercializate decât pe bază de licitație și doar de unitățile autorizate. Și, mai mult, vânzările nu sunt securizate, astfel că poate cumpăra oricine o astfel de uniformă. Mai sunt și oameni, chiar și de bună credință, care nu realizează că, achiziționând uniformele, riscă să răspundă penal”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger