De peste o săptămână, în Ungaria au loc exerciții de alarmare și adăpostire a cetățenilor. Astfel, când pornesc sirenele, populația este obligată să intre în adăposturi, semn că autoritățile maghiare se așteaptă la ce este mai rău. În România însă este liniște și pace, în pofida expunerii maxime decisă de conducerea țării.
Autoritățile din Ungaria au început, de peste o săptămână, exercițiile de alarmare a populației. Acestea nu se fac ca în România, unde se instituise miercurea alarmelor în 2018 și 2019, zi în care se verifica funcționarea sirenelor. În Ungaria, când încep să sune sirenele, toată populația este obligată să dispară de pe străzi și să se ascundă în adăposturile antiaeriene, organizate și funcționale astfel încât fiecare cetățean să se poată adăposti. Faptul că țara vecină face asemenea pregătiri ar trebui să ne dea de gândit, în condițiile în care Ungaria și-a declarat oficial neutralitatea față de conflictul dintre Rusia și Ucraina, refuzând atât aplicarea sancțiunilor, cât și tranzitarea de arme letale pe teritoriul său.
”Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul Ungariei. Aceste transporturi pot deveni cu uşurinţă ţinte ale atacurilor militare. Sarcina noastră cea mai importantă este să garantăm securitatea ţării şi a populaţiei ungare, astfel că nu trebuie să fim implicaţi în războiul care se derulează de cealaltă parte a frontierei”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Totodată, premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că interesul Ungariei este să stea departe de conflictul militar dintre Ucraina și Rusia și că guvernul său se va concentra pe interesele Ungariei. Refuzul Ungariei de a accepta tranzitarea armelor pentru Ucraina a pus România într-o postură extrem de periculoasă, existând informații că a fost deja solicitată permisiunea de tranzitare a teritoriului a transporturilor cu armament, chiar dacă există și variantele Polonia și Slovacia, care se învecinează cu Ucraina.
Moldova și Serbia nu se implică
Republica Moldova a anunțat deja că nu se va alinia sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, statul preferând neutralitatea în această chestiune sensibilă. Ministrul de externe al Moldovei a arătat că o astfel de decizie este foarte dificilă și pentru țările mai puternice , subliniind dependența energetică a țării de Rusia. Pe de altă parte, Serbia, care și-a anunțat și ea neutralitatea, a fost amenințată de Bruxelles că cererea sa de aderare la UE va fi afectată dacă nu aplică sancțiuni Rusiei. „Serbia respectă normele dreptului internațional. Dar și Serbia își înțelege propriile interese”, a spus președintele sârb Aleksander Vucic. Solicitarea de aderare la Uniunea Europeană a Serbiei datează din 2009, însă procesul de aderare urmează să mai dureze alți câțiva ani.
Un glonț în picior. Sau în tâmplă
Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a afirmat că eliminarea tuturor relațiilor economice reciproc avantajoase cu Europa ar însemna ca UE să-și tragă singură un glonț în picior. Extrapolând puțin, anunțurile iresponsabile ale politicienilor români care vor să ”atace” cele 600 de firme cu capital rusesc de pe teritoriul României echivalează cu un glonț în tâmplă, având în vedere consecințele dramatice economice și sociale pentru țara noastră. ”Acțiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să se asigure de îndeplinirea intereselor sale naționale vitale, fără a ține cont de sancțiuni și amenințările acestora. Este timpul ca țările occidentale să înțeleagă că dominația lor în economia globală este de mult un lucru al trecutului”, a mai precizat ambasadorul rus.
Ungaria nu permite tranzitarea ajutoarelor catre Ucraina.
Da…NATO nu zice nimic.
Ca sunt mai cu.moț.
Si cu cine se bat astia daca sunt in alerta cu spiritele care le au casapit dealungul istoriei !!!
Pozitia de neutralitate este cea corecta. Noi insa ne bagam gatul in lat singuri.
Noi nu facem exercitii de-astea ca sa nu se vada ca nu avem adaposturi suficiente ci doar asa cateva de ochii lumii.Si nici nu stim pe unde sunt.
Facetivoi exercitii in mintea voastra: daca suna alarma, unde ma duc? Ce iau cu mine? Le am pregatite?
inchideti televizoarele si propaganda noua din locul covidului