AcasăSOCIALUnde sunt măririle spectaculoase de pensii? ŞOC pentru români după ce au...

Unde sunt măririle spectaculoase de pensii? ŞOC pentru români după ce au aflat cu cât le-a crescut „leafa”

pensii postaLegea pensiilor 2023. Se TAIE venitul pentru aceşti români! Recalcularea se face în jos

Românii care primesc pensia minimă se află într-o situație precară, fiind nevoiți să se descurce cu doar 1.281 lei, după, indexarea de la începutul anului.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei și a crescut cu doar un leu față de luna precedentă.

Deciziile de recalculare, în perioada 15 – 31 august 2024

Deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024, a anunţat, miercuri, Casa Naţională de Pensii Publice.

„Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”, precizează instituţia în urma unor informaţii apărute în spaţiul public legate de „scăderea pensiilor”.

Potrivit sursei citate, dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, explică CNPP, conform rtv.

Pensiile care se majorează cel mai mult

Persoanele care s-au pensionat înainte de acest an vor avea și cele mai mari creșteri de pensii de la 1 septembrie!

Există însă și o condiție care trebuie îndeplinită: oamenii trebuie să arate că au cel puțin 25 de ani de vechime în câmpul muncii.

”Vor creste pensiile celor care nu au avut documente. De exemplu, sunt cei care au lucrat pe marile șantiere, unde documentele lor au fost plimbate de colo-colo, si in final nu se mai gasesc deloc.

Conform legii, si legea e nedreapta aici, adica le incalca niste drepturi, pune problema ca pe perioadele in care nu se regasesc veniturile sa se valorifice in calcule salariul minim pe economie. Nu e corect, atata timp cat a existat o lege a salarizarii si se puteau reconstitui drepturile.

Alta categorie vor fi cei care, aici iar e o chestie si neconstitutionala, si necorecta. E vorba de data pensionarii care, aici face capana la data pensionarii, punctajele realizate peste 25 de ani sa se aduca un plus de punctaj, iar după dată pensionarii sa nu se aducă.

De ce? Pentru ca e aceasi contributie. Omul munceste mai multi ani decat 25, ca beneficiaza si de pensie, asta este obsesia legii, sa nu se beneficieze de pensie. Lumea sa nu iasa la pensie cand si-a indeplinit condițiile de pensionare”, a spus Doina Barcari, expertă în pensii și salarizare, la Realitatea Plus.

author avatar
Andrei Ștefan