Cauta

Unde i-a împins nevoia pe românii care îşi caută o locuinţă. Sunt dispuşi să stea în „bombe” comuniste, numai pentru că e mai ieftin

apartamente

Agenţii imobiliari cu experienţă au observat cum s-a schimbat comportamentul clienţilor pe piaţa imobiliară, odată cu scumpirile locuinţelor, generate şi de creşterea TVA-ului la achiziţia unui imobil.

Pe segmentul chiriilor, proprietățile construite înainte de anul 1977 au înregistrat cea mai mare evoluție în căutări, cu o creștere de 98% în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 (ultimele 6 luni) comparativ cu perioada mai – octombrie 2023.

Apartamentele 1977-1990, cele mai căutate pentru achiziţie

Pe segmentul vânzărilor, cele mai mari creșteri în căutări au fost pentru proprietățile construite între 1977 și 1990, cu o creștere de 67% în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 comparativ cu perioada mai – octombrie 2023, în timp ce proprietățile construite între 2001-2020 au avut o evoluție de 41%.

Pe categoria apartamentelor de închiriat, cele mai căutate apartamente din ultimele 6 luni au fost cele construite între 2001-2020 (46%), urmate de cele construite între 1991-2000 (29%). Următoarele în top sunt apartamentele construite între 1977-1990 (19%), iar pe ultimele locuri se află cele construite după anul 2020 (4%) și cele construite înainte de anul 1977 (2%).

Vor fi nevoiţi românii să-şi desfiinţeze centralele de apartament?

Uniunea Europeană a transmis statelor membre că trebuie să intensifice şi să grăbească implementarea măsurilor anti-poluare. Printre aceste acţiuni se numără şi eliminarea centralelor de apartament, până în 2040.

Scopul? Reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a explicat că noua directivă în acest sens, aprobată recent de Parlamentul European, vizează în special marile centrale termoenergetice.

”Directiva se referă la centralele termice care folosesc combustibili fosili – petrolul, cărbune sau gaze naturale -, la orice nivel ar fi aceştia. La noi, în România, centralele termice sunt şi la Elcen, şi la Termoenergetica, şi la toate CET-urile din ţară.

Deci, centrala de apartament este ultima verigă din acest lanţ de măsuri pe termen lung adoptat de Uniunea Europeană. Ţinta este marea poluare. Marea poluare, în prezent, o constituie CET-urile, producerea în sistem centralizat, aşa cum este ea astăzi.

Deci, până la obţinerea dezideratului suprem e cale foarte lungă, mai ales în România, timp în care trebuie ca statul, sau producerea energiei termice şi electrice să fie aliniată la aceste directive, la aceste cerinţe, la aceste principii privind reducerea poluării”, a precizat Opaina.

Ultimele stiri

  • Cursa mașinilor electrice: BYD a depășit Tesla
  • Ursula von der Leyen nu se poate pune cu Donald Trump
  • De-a hoții și vardiștii
  • America va distruge economia globală?
  • Uleiul de măsline pe stomacul gol – modă sau beneficiu real?
  • Cine-s trădătorii de neam?
  • Cantonament tik-tok
  • Insula Iubirii – păcăleala TV care încurajează înșelatul, dar apare sezon după sezon
  • Profesorii care schimbă România, la Gala Profesorilor Excepționali a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Comunicat de presă SC R CONCEPT STAND S.R.L.
  • Exit mobile version