AcasăSOCIALUnde ajung profiturile uriașe din vânzarea speculativă a energiei

Unde ajung profiturile uriașe din vânzarea speculativă a energiei

Profit maxim pentru producătorii de energie regenerabilă

Certificatul verde a ajuns la 100 de euro pe fiecare watt produs pe cărbune, iar banii obținuți merg la producătorii privați de energie regenerabilă, ca ajutor pentru dezvoltare. Conducerea Cartel Alfa susține că, în condițiile în care prețul energiei este enorm, firmele private nu ar trebui să mai primească acești bani, pentru că sunt deja competitive. Chiar și populația plătește certificate verzi câte un euro în plus pentru fiecare MW consumat.

Criza energetică în țara noastră a fost provocată de cea mai dezastruoasă liberalizare a pieței făcută vreodată. Fără o asociere a producătorilor de energie ai statului, care să permită un preț integrat, România a fost obligată de regulamentele europene să stabilească un preț maximal pentru toți producătorii.

” Chiar dacă sunt producători care vând cu 200 de lei MW, sunt și producători care dau cu 700 de lei MW și, conform regulamentelor europene, se stabilește prețul maximal și atunci toată lumea vinde cu 700 de lei MW. Aceasta este marea prostie a sistemului de liberalizare pe care l-au făcut. La Consiliul Consultativ, din luna ianuarie a acestui an, care a avut ca temă criza energetică, producătorii spuneau că ei vând energie cu 200 de lei MW, iar furnizorii, că vând cu 700 de lei MW, de a întrebat atunci și premierul Nicolae Ciucă cine ia banii de la 200 de lei la 700 de lei”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Acesta a arătat că, în România, s-a crescut prețul artificial, fără nicio justificare, pentru că nu se produce mai mult și nu s-au făcut nici investiții care să justifice creșterile respective de prețuri. ”Criza a început de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea pieței, și primele creșteri substanțiale de prețuri au fost la sfârșitul lui septembrie și în octombrie. În noiembrie aveam deja semnale clare a unei inflații destul de galopante care se va crea din cauza mecanismului de liberalizare prost controlat și realizat”, ne spune Bogdan Hossu.

130.000 de euro pe zi

Sindicaliștii susțin că, în afara țării, același producător de energie produce pe mai multe tipuri de energie și se face o medie a prețurilor, proporțional cu cantitatea de energie. Astfel, România ar fi trebuit să ceară o altă reglementare de la UE, ținând cont de specificul cu producători monotip, și atunci prețul nu ar fi ajuns atât de sus. ”Cel mai scump produce Complexul Energetic Oltenia, din cauza certificatelor verzi pe care trebuie să le plătească. El plătește 100 de euro în plus pentru fiecare watt produs. Deci acum CEO produce 1.300 de MW pe zi și trebuie să plătească 130.000 de euro în fiecare zi. De aici apare că este necompetitivă, pentru că plătește aceste certificate. Certificat verde plătesc și producătorii de energie pe cărbune, și marii consumatori, dar și populația. Cetățenii plătesc un euro în plus pe fiecare MW. Întrebarea este de ce nu ne face și pe noi acționari la firmele care produc regenerabile și care primesc acești bani, ca ajutor în dezvoltare. Este anormal, pentru că practic nu există nicio justificare pentru care cetățenii trebuie să alimenteze investițiile private, pe care le plătesc de două ori, pentru că prețul energiei a crescut și acum producătorii de energie regenerabilă sunt competitivi”, ne-a mai precizat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Niciun avantaj la gazele din Marea Neagră

Indiferent dacă vom exploata gazele din Marea Neagră sau din altă parte, conform legislației actuale, gazele se vor cumpăra la prețul Bursei de la Viena, semnalează liderul Cartel Alfa. ”Nu este niciun avantaj că îl vom exploata de pe teritoriul României, pentru că gazul va fi la fel de scump. Acesta este marea problemă din Legea off-shore, că nu s-a trecut condiționarea ca tot gazul extras de pe teritoriul țării să fie vândut pe Bursa Română de Mărfuri. Pe mine mă deranjează că, în loc să negociem cu Uniunea Europeană un termen de închidere a producție de energie pe cărbune în 2038-2040, noi le închidem în 2030, ca să fim fruntași. Asta nu arată decât o intenție speculativă de a avantaja anumiți furnizori și producători”, a conchis președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.795 afisari

14 COMENTARII

  1. Nici un sistem energetic nu merge fără termocentrale! Fără subvenții așa zisa energie verde nu poate fi mai ieftină decît cea hidro și termo. Ce să mai zic că ultimele două sît amendate cu certificate verzi.
    Aici ar trebui să încheiem orice poveste.
    Moriștile fac maxim 30% curent din puterea instalată, oglinzile maxim 10%. Toate acestea cu salturi.
    Consumul nu ține nici de vînt nici de soare așa că pe lîngă generatoarele termocentralelor ce produc cea mai multă energie din sistem, unele generatoare sînt ținute în așteptare, pe stand-by, să acopere salturile făcute de moriști și oglinzi. Stand-by, în așteptare, înseamnă că aburul e gata făcut, ținut la presiune de apa încălzită de arderea cărbunelui sau a gazului, gata să învîrtă paletele turbinei, deoarece un grup de termocentrală, pornește greu, are inerție termică de minim șase (6) ore, normal de 10 ore.
    Această ardere de-a moaca, doar să compenseze salturile moriștilor și oglinzilor este, desigur, băgată la pierderile termocentralelor cum sînt băgate certifictele verzi.
    Nu vor închide NICIODATĂ, termocentralele doar înfrică și dau vina pe scumpirile făcute din pix.

    • Buș , JEGULE , FARA TINE SI CONCLUZIILE TALE FLATULENTE PLANETA INCETEAZA SA SE MAI ROTEASCA . NU E NIMENI SA-TI TRAGA UN SCUIPAT IN BOT ?

    • Lasă loby-ul, Suedia nu are nici o termocentrală și prețul energiei nici măcar nu se apropie de valorile din Ro. Mafia oltenească stă călare pe ce oltenia.

  2. in China la fabricat cipuri
    ca sa merga Androidu
    si sa apara Apple la bursa cu 2’500 de melearde,
    ca sa vanza Android
    ca sa trebuie cipuri,
    simplu.
    (se numeste iOS da’ e tot aia,
    „technologia informatiei”)

  3. Suntem furati la buzunare de lichelele pe care le-am votat si care sunt de fapt in spatele acestor proprietari de facaturi inventate cu certificate verzi. Mori de vant si geamuri puse pe campiile tarii care fac umbra pamantului degeaba. Afaceri cu care stapanii din UE fura bani de la popoare. Au adus pe spaga firma din afara sa ne vanda energia si gazul ca si cum in Romania ar fi numai prosti. Pe vrema lui ceasca nu erau acesti enel, omv, mol,etc. Erau 25 de mii de MW si nu ajungeau ptr ca era industrie atunci nu ca acum 6000 de MW de aprins becuri pe strazi. Pe retelele lui ceasca si pe sistemul energetic construit de comunisti fura astia banii romanilor acum ajutati de mafiotii din politica. Contoarele,stalpii,firidele,intreg sistemul e tot ala vechi. Astia au venit doar cu spaga si la furat. Au inlocuit pe ici pe colo ceva contoare, odioase caricaturi agatate pe stalpi precum jucariilela pomul de Craciun

    • EXCREMENTELOR !!! SUNTETI ZILNIC SA VA LAMENTATI CA SUNTETI FURATI , PROSTITI SI BATJOCORITI !
      AVETI CE MERITATI , SI PE CINE ATI VOTAT , ALFEL CUM AR FI FOST POSIBIL ?
      ACUM LINGETI-I IN CUR SI CIOCUL MIC

  4. Este INADMISIBIL ca s-a permis SPECULA cu ENERGIA,care este VITALA pentru orice tara!Sectorul energetic trebuie NATIONALIZAT fiind un sector de siguranta nationala!Dragi romani votati partide NATIONALISTE.In acest moment istoric este foarte important!

  5. Mai multa atentie la cifre, ca nu este 100 euro certificatul verde pe fiecare watt produs pe carbune. Ar trebui ca aceste certificate verzi sa nici macar sa nu existe, ele sunt o tema falsa, ca si incalzirea climei din cauza dioxidului de carbon.

  6. Problema este cu adevarat complexa si ar trebui negociat la sange cu UE .
    Nu fiolosim nimic din avantajele pe care le avem , create de acest popor amarat.
    – primi ucraineni … cu ce ne ajuta UE?
    – primim migranti….
    – am tras dupa noi Bulgaria , care nu ar fi facut niciodata pasi majori in evolutie …
    – asiguram paza granitelor UE …Schengen unde e?
    – asiguram hrana ptr multi…

  7. Se face confuzie între W și kW. Cum sa se plătească 100 euro pentru verificare verzi pentru producerea a unui W de electricitate adică cca. 500 de lei și apoi să vinzi cu1 sau 2 lei 1kW aduci 1000 Wați?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger