AcasăSOCIALUnde ajung profiturile uriașe din vânzarea speculativă a energiei

Unde ajung profiturile uriașe din vânzarea speculativă a energiei

Profit maxim pentru producătorii de energie regenerabilă

Certificatul verde a ajuns la 100 de euro pe fiecare watt produs pe cărbune, iar banii obținuți merg la producătorii privați de energie regenerabilă, ca ajutor pentru dezvoltare. Conducerea Cartel Alfa susține că, în condițiile în care prețul energiei este enorm, firmele private nu ar trebui să mai primească acești bani, pentru că sunt deja competitive. Chiar și populația plătește certificate verzi câte un euro în plus pentru fiecare MW consumat.

Criza energetică în țara noastră a fost provocată de cea mai dezastruoasă liberalizare a pieței făcută vreodată. Fără o asociere a producătorilor de energie ai statului, care să permită un preț integrat, România a fost obligată de regulamentele europene să stabilească un preț maximal pentru toți producătorii.

” Chiar dacă sunt producători care vând cu 200 de lei MW, sunt și producători care dau cu 700 de lei MW și, conform regulamentelor europene, se stabilește prețul maximal și atunci toată lumea vinde cu 700 de lei MW. Aceasta este marea prostie a sistemului de liberalizare pe care l-au făcut. La Consiliul Consultativ, din luna ianuarie a acestui an, care a avut ca temă criza energetică, producătorii spuneau că ei vând energie cu 200 de lei MW, iar furnizorii, că vând cu 700 de lei MW, de a întrebat atunci și premierul Nicolae Ciucă cine ia banii de la 200 de lei la 700 de lei”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Acesta a arătat că, în România, s-a crescut prețul artificial, fără nicio justificare, pentru că nu se produce mai mult și nu s-au făcut nici investiții care să justifice creșterile respective de prețuri. ”Criza a început de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea pieței, și primele creșteri substanțiale de prețuri au fost la sfârșitul lui septembrie și în octombrie. În noiembrie aveam deja semnale clare a unei inflații destul de galopante care se va crea din cauza mecanismului de liberalizare prost controlat și realizat”, ne spune Bogdan Hossu.

130.000 de euro pe zi

Sindicaliștii susțin că, în afara țării, același producător de energie produce pe mai multe tipuri de energie și se face o medie a prețurilor, proporțional cu cantitatea de energie. Astfel, România ar fi trebuit să ceară o altă reglementare de la UE, ținând cont de specificul cu producători monotip, și atunci prețul nu ar fi ajuns atât de sus. ”Cel mai scump produce Complexul Energetic Oltenia, din cauza certificatelor verzi pe care trebuie să le plătească. El plătește 100 de euro în plus pentru fiecare watt produs. Deci acum CEO produce 1.300 de MW pe zi și trebuie să plătească 130.000 de euro în fiecare zi. De aici apare că este necompetitivă, pentru că plătește aceste certificate. Certificat verde plătesc și producătorii de energie pe cărbune, și marii consumatori, dar și populația. Cetățenii plătesc un euro în plus pe fiecare MW. Întrebarea este de ce nu ne face și pe noi acționari la firmele care produc regenerabile și care primesc acești bani, ca ajutor în dezvoltare. Este anormal, pentru că practic nu există nicio justificare pentru care cetățenii trebuie să alimenteze investițiile private, pe care le plătesc de două ori, pentru că prețul energiei a crescut și acum producătorii de energie regenerabilă sunt competitivi”, ne-a mai precizat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Niciun avantaj la gazele din Marea Neagră

Indiferent dacă vom exploata gazele din Marea Neagră sau din altă parte, conform legislației actuale, gazele se vor cumpăra la prețul Bursei de la Viena, semnalează liderul Cartel Alfa. ”Nu este niciun avantaj că îl vom exploata de pe teritoriul României, pentru că gazul va fi la fel de scump. Acesta este marea problemă din Legea off-shore, că nu s-a trecut condiționarea ca tot gazul extras de pe teritoriul țării să fie vândut pe Bursa Română de Mărfuri. Pe mine mă deranjează că, în loc să negociem cu Uniunea Europeană un termen de închidere a producție de energie pe cărbune în 2038-2040, noi le închidem în 2030, ca să fim fruntași. Asta nu arată decât o intenție speculativă de a avantaja anumiți furnizori și producători”, a conchis președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.