AcasăSOCIALUn nou an şcolar, aceeaşi RUŞINE: judeţele în care elevii merg la...

Un nou an şcolar, aceeaşi RUŞINE: judeţele în care elevii merg la toaletă în fundul curţii

elevi

Luni, 11 septembrie, începe un nou an şcolar. Din păcate, autorităţile noastre se prezintă la fel de ruşinos: cu toalete în fundul curţii, printre alte nereguli.

189 de școli din România au WC-urile în curte sau „neconforme”, după cum susține ministrul Educației, Ligia Deca.

Au lucrat la doar 62 de şcoli

În ultimul an, în cazul a 62 de școli au fost efectuate lucrări pentru ca grupurile sanitare să fie în interiorul școlii. Ligia Deca anunță că sunt bani pentru acest tip de modernizări, dar spune că Ministerul Educației nu poate rezolva singur problema.

Deca a precizat că cele 189 de școli cu WC în curte se aflăă în 148 de unități administrativ-teritoriale.

„În ceea ce privește situația grupurilor sanitare neconforme, pot să vă spun că în ultimul an s-au finalizat lucrările la 62 de unități de învățământ.

Deci, pentru 62 de școli nu mai suntem în situația în care grupul sanitar să nu fie în incintă sau să nu fie conform.

Potrivit ultimelor date transmise de către inspectoratele școlare și prefecturi, la acest moment există 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, grupate în 148 de unități administrativ-teritoriale”, a spus Ligia Deca.

Lista ruşinii: Teleorman, Vrancea și Vaslui

Aşadar, ar mai fi peste 200 de școli cu toaleta în curte. Doar în Dolj ar fi 22 de astfel de unități școlare. Statistic, în luna iulie 2023, Vaslui era județul din România care „domina” la capitolul toaletelor în curtea instituției. Acolo, nu mai puțin de 111 unități școlare mai au încă wc-uri în fundul curți.

În Teleorman sunt 52 de instituții de învățământ fără toalete, iar în județul Olt sunt 42, afirma acest post.

În Buzău, 12 unităţi de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară, iar 64 (13,25% din total) au grupuri sanitare în exteriorul clădirilor, racordate la fose septice, arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din acest județ, cu o săptămână înainte de începerea noului an şcolar.

În Botoșani, din 470 de unități școlare, 20 mai sunt în această situație.

În Sibiu, Școala Gimnazială Bruiu, Școala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului și Școala Gimnazială Râu Sadului mai au toalete în curte.

author avatar
Andrei Ștefan