AcasăSOCIALUn fost director rupe tăcerea: ”La Regia de Activități Nucleare a fost...

Un fost director rupe tăcerea: ”La Regia de Activități Nucleare a fost un jaf național”

Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei: ”Totul s-a făcut cu complicitatea organelor”

Falimentul singurului producător de apă grea din Europa și unic furnizor pentru Nucleară Cernavodă Centrala are o singură explicație: s-a furat pe rupte. Și vorbim de sute de milioane de euro, poate cel mai mare jaf național din ultimii 30 de ani. Un fost director al Regiei Autonome de Activități Nucleare ne spune că nu s-a recuperat nimic din ce s-a furat și că, deși s-au făcut dosare penale, nimeni nu a intrat în pușcărie.

Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN) a intrat oficial în faliment în 2016, iar acum toate bunurile și activele regiei se vând la bucată. Jaful care s-a produs acolo și care a adus regia în faliment este unul inimaginabil, însă cel mai grav este că nimeni nu a răspuns în fața legii. Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei, a ocupat și funcția de director la RAAN între 2013 și 2014 și ne spune că a fost îngrozit să vadă în ce hal a fost prăduită regia. ” RAAN-ul este în faliment pentru că au furat. Uitați-vă ce jaf a fost acolo. Erau dosare penale, dar nu cred că s-a finalizat vreunul. Când am fost numit director acolo, făcusem un plan de reorganizare, care era viabil, dar statul român nu a votat planul meu, ci a votat planul administratorului judiciar, care era o catastrofă. Prin august 2013 am reușit să schimb legea în Parlament, care nu permitea RAAN să intre în insolvență și o băgau direct în lichidare. Executorii judecătorești puneau direct sechestru și vindeau orice la un preț de 10% din cel real. Era un jaf național acolo. Scoseseră la licitație peste 100 de vagoane, plus vreo 8 locomotive la niște prețuri derizorii. Am reușit și le-am scos înapoi de sub sechestru. Cum m-au schimbat de la conducerea RAAN, cum au vândut tot”, ne spune Dănuț Andrușcă.

Facturi fictive și sechestru pe reactorul nuclear

Lovitura decisivă încasată de RAAN a fost când directorii regiei au semnat, în 2011, bilete la ordin pentru suma de 48 milioane de lei pentru lucrări fictive. Și de atunci a început blocarea conturilor și sechestrul pus chiar și pe apa grea și pe reactorul nuclear de la Mioveni. ”S-au făcut dosare penale, la DNA, dar nu cred că a intrat niciunul la pușcărie. Și nici banii nu au fost recuperați de regie. Era o anchetă în 2013 la DIICOT sau la DNA pentru o lipsă de cărbune enormă de la Termocentrala de la Turnu Severin. Făcusem noi socoteala atunci că acel cărbune lipsă ar fi încăput în vagoane CFR care s-ar întinde de la Turnu-Severin la Timișoara, vreo 400 de kilometri. Nici acolo nu a intrat nimeni în pușcărie. Se aducea pământ în vagoane în loc de cărbune. Totul s-a făcut cu complicitatea organelor. Dosare s-au făcut, dar cam aici s-a oprit totul. Că doar nu ai cum să faci cercetare penală ani și ani de zile”, ne-a declarat fostul ministru al Economiei și fost director al RAAN, Dănuț Andrușcă.

S-a furat cu miliardele

Regia Autonomă de Activități Nucleare, de care aparținea și termocentrala de la Halânga, unicul furnizor de căldură pentru Drobeta- Turnu Severin încheiase două contracte, derulate în perioada 2008-2012, pentru reabilitarea termică a orașului, unul dintre ele de 180 milioane de euro, care s-a dublat, ulterior, la 380 milioane de euro, ne spune fostul ministru Dănuț Andrușcă. ”În multe rapoarte s-a consemnat că nici conductele nu s-au schimbat, au făcut lucrările doar scriptic. În 2014 plesneau țevile prin oraș aproape zilnic, și constatau că țevile erau neschimbate, deși pe hârtie apăreau înlocuite. Firma cea mai mare care a participat la lucrări a intrat în faliment și nimeni nu a pățit nimic. Asta este țara în care trăim, din păcate. Nu s-a recuperat un leu”, ne-a mai precizat Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei. Curtea de Conturi a sesizat și ea DNA în 2019 pentru un prejudiciu nerecuperat la RAAN de aproape 60 milioane de lei, însă, din nou, nimeni nu a fost găsit vinovat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.381 afisari

3 COMENTARII

  1. Inapoi la sapa si la opait ! Ce ne trebuie noua energie atomica ?!? O sa primim din import sa putem lumina cimitirele !

  2. Inapoi la sapa si la opait. Ce sa facem noi cu energiea atomica ? O sa luam din #import sa luminam cimitirele si mintile idiotilor de romani !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger