AcasăSOCIALUmilință maximă. Statul român plătește de 4 ori mai mult pentru chiriile...

Umilință maximă. Statul român plătește de 4 ori mai mult pentru chiriile ucrainenilor, decât pentru polițiști

Mai bine ucrainean, decât polițist

Un polițist din România primește doar 350 de lei pentru a-și achita chiria, în timp ce un cetățean din Ucraina beneficiază de 1.500 de lei de la statul român. Sindicaliștii din MAI se plâng că polițiștii au ajuns să stea și câte trei într-o garsonieră și cer Guvernului să actualizeze valoarea chiriilor, care a rămas raportată la nivelul anului 2009. Mai mult, ucrainenii refugiați în România au ajuns să crească atât de mult nivelul chiriilor încât, în unele zone, niciun român nu-și mai permite să închirieze.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a solicitat premierului Nicolae Ciucă și ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia măsuri urgente pentru actualizarea contravalorii drepturilor acordate polițiștilor pentru plata chiriilor, care, la ora actuală, este total insuficientă pentru asigurarea spațiului de locuit al unui polițist.

”Vorbim, în prezent, de sume de 350 de lei, la niște salarii oricum foarte mici. Este imposibil să-ți asiguri un trai decent în condițiile în care cei mai mulți dintre cei care termină școlile de poliție sunt repartizați în alte județe și cea mai mică chirie ajunge la 1.000 de lei. Au ajuns să locuiască trei într-o garsonieră sau în locuințe insalubre, ceea ce duce la o stare de nemulțumire totală în rândul polițiștilor. Dacă ne uităm la ce bani primesc ucrainenii pentru chirie de la statul român observăm că sunt niște discrepanțe foarte mari, ceea ce nu este normal. În plus, sunt foarte multe orașe în care cetățenii din Ucraina au ocupat apartamentele scoase la închiriere, iar colegii nou-veniți în aceste zone nu își mai găsesc locuințe și sunt nevoiți să facă naveta cu trenul, cu mijloace de transport în comun sau la ocazie”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC. Acesta susține că Guvernul și Ministerul de Interne nu sunt în stare să gestioneze corect sistemul de resurse umane, care să-și fidelizeze angajații, care să-și atragă în județele de domiciliu absolvenții școlilor de poliție și care să atragă tinerii în sistem.

 2.200 de lei salariu

Majoritatea polițiștilor care sunt obligați să închirieze un imobil trebuie să plătească din salariu, care începe de la 2.200 lei, o sumă în completare pentru închirierea unui spațiu decent, în care să locuiască în localitatea în care au fost repartizați, susțin sindicaliștii de la SNPPC. ”Solicităm majorarea sumelor pentru chirie în contextul în care ajutorul acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor, înregistrându-se tarife și de trei ori mai scumpe. Pentru că o familie care cazează 3 ucraineni primește în jur de 900 de euro de la autorități, unii proprietari au mărit tarifele chiar și de 3 ori. Situația se observă cel mai bine pe litoral, unde sunt 10% dintre ucrainenii stabiliți temporar la noi, dar și în orașe ca Brașov, Cluj-Napoca și Galați. Spre exemplu în Sighet nu se mai găsesc apartamente de închiriat, prețul chiriei la garsoniere sărind de 200 de euro până la 600 euro, iar la apartamente chiriile s-au dublat”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Un milion de euro pentru 900 de locuințe

Sindicaliștii semnalează faptul că, doar în Constanța și Năvodari, 6.500 de ucraineni stau în apartamente pentru care statul român plătește chiria. Datele oficiale ale Primăriei Năvodari arată că în luna septembrie au fost plătiți aproape un milion de euro pentru 900 de locuințe, cele mai multe aflate în Mamaia Nord. ”Cu alte cuvinte, chiria este de peste 1.100 de euro pentru un apartament. Economiștii și agenții imobiliari susțin că în Constanța preţul de închiriere al apartamentelor în multe cazuri s-a triplat față de anul trecut. Potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, în total, în luna septembrie, ucrainenii au primit un sprijin de peste 250 de mii de euro pentru cele 184 de locuinţe închiriate oficial. Rezultă astfel că prețul real al chiriei a depășit 1.300 de euro pe lună, în Galați. Statisticile oficiale arată că în acest moment, în România, sunt 83 de mii de refugiați ucraineni, iar pentru 73 de mii dintre ei statul plăteşte cazarea”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.626 afisari

37 COMENTARII

  1. Foarte bine. Celor din mediul privat le plătește careva locuința???
    NUUUUU!!!??? Și atunci viermilor ăstora de ce li se plătește?

    MILITAURIZAȚILOR TREBUIE SĂ LI SE MAI TAIE DIN EXAGERAT DE MULTELE BENEFICII!!! Păi numai norma de hrană este, aproape, cît un salariu minim pe economie.

    • Fara ” viermii” astia cum ii numesti tu, BOULE, ar fi anarhie in tara, ar fi legea pumnului. Sa dea Domnul sa ai nevoie de ajutorul lor.

      • de ajutorul leprelor in uniforma? teroristilor analfabetilegali?
        sigur, toata lumea are nevoie de ei.

      • BOULE-ce „alint „.Imi place,suna frumos,mai ales ca asta e tot ceea ce e clar si care mai aduce mi aminte whith who i m talking.
        Ceva fudulii?

      • Ce e, vierme, nu am dreptate, n-ai mai avea zile. Ce bani primesc ăia care muncesc, nu parazitează bugetul, pentru locuință? CE???
        NUMAI POMENI VREȚI, NENOROCIȚILOR!!! Pensie la 45 de ani, locuințe, normă de hrană, prime, vouchere, sporuri…

        • Oamenii aia despre care vorbești tu “viermi”, 70% dintre ei nu apuca 60 de ani, nu te alarma, nu mănâncă multă pensie din bănuții tai, iar mulți dintre colegi se sting sub ochii nostri. Astăzi lucram împreuna, iar in câteva zile mergem la înmormântarea lor. Îți doresc sa nu ai nevoie de poliție, medici sau pompieri! Sărbători linistite!

        • bai idiotule, eu dupa 15 ani de munca primesc 4500 lei pensie… e corect ?? fmm de m…u..i…s…t !! sa traiesti tu din banii astia…

          • Anonimule! Clarifica, te rog, dacă ce ai scris e si ce ai vrut să scrii : 4500 lei ptr 15 ani de muncă? Că dacă e adevărat si ai pretenția asta ai o problemă la mansardă.

          • Unchiul meu primeste putin peste 2000 de lei dupa 40 de ani de munca . Si munca , nu frecat p’ulanul.

    • Du-te la patron și solicită bani de chirie!!! Aaa, îți dă un picior în fund fiindcă la ce responsabilitate ai, găsește pe altul în locul tău. În schimb la noi, calitatea costă. Chiar mâine mă duc la serviciu să amendez fraieri ca tine. Dau amenzi cu o poftă…

  2. Pe strada, in mall uri, se vorbeste ucraineana de persoane foarte bine imbracate, ca multi romani si.multi barbati intre 30-50 ani care trebuiau sa fie pe front.
    Statul roman protejeaza dezertorii.si cetatenii cu multi dolari in cont?
    Da un astfel de exemplu si romanilor?
    Pe romani ii ajuta doar cand au cateva sute de lei venit…

  3. Nu puneți botul la toate prostiile! UE plătește banii pentru refugiații ucrainieni. 50 euro cazare+20 euro hrana refugiat/zi.

    • Mananci ca cat la greu, nu are nicio treaba UE cu ce platim noi pentru ukropi. Esti batut in cap. UE ne RECOMANDA/OBLIGA sa platim pentru raketzi.

    • E vorba de 50+20 lei, nu euro, pe care ii plateste statul roman, si pe care UE poate ca ii va deconta, poate nu.

  4. „Sindicaliștii din MAI se plâng că polițiștii au ajuns să stea și câte trei într-o garsonieră…”
    E bine boss, ca cu putzina alifie ajung aia trei sa nu mai trebuiasca sa achite nici macar caldura, se incalzesc intre ei… Respect politistilor cu 6 luni de „scoala” facuta la Campina, respectul este cu conditia ca indivizii sa se impuste in cap cu arma din dotare.

  5. Gunoaiele din guvernul RO cheltuiesc banii pe viermii ucraineni refugiati din saracia poporului roman ,copii saraci ,batir i singurica sau persoane cu handicap di Romania nu au sanse sa fie ajutati cum sint resturile de ucraineni

  6. DACA SE PLANG DE SALARII,POATE CASTIGA MAI MULT IN CONSTRUCTII,SUNT LOCURI DESTULE.DECAT SA TAIE FRUNZE LA CAINI SI SA FLUIERE LA COLT DE STRADA MAI BINE LA O MUNCA CINSTITA.

  7. Politistii macar primesc ceva. Nu am auzit cadrele didactice sa se planga ca nu au bani de chirie de la stat. Ba cateodata nu au nic macar naveta decontata. Si ei lucreaza la stat, nu? Ce sa mai zicem de cei din privat, care au, cei mai multi, salarii minime pe economie sau putin peste si nu primesc niciun beneficiu. Alocatiile copiilor sunt o mizerie, sunt spitale care cad pe noi, copii la orfelinate care primesc niste sume de mizerie. Nu zice nimeni, toate meseriile au gradul lor de dificultate. Haideti sa incercam sa rezolvam ceea ce este prioritar, iar apoi sa ne plangem ca nu ne ajunge.
    Iar politistii ar trebui sa incerce sa castige putin respect inainte de a se plange ca lumea ii trateaza ca pe niste nimicuri. Sa inceteze sa mai de amenzi pe seminte si sa rezolve cu adevarat problemele pentru care au fost angajati. Oricum majoritatea stiu inca din liceu ca vor aceasta meserie tocmai datorita beneficiilor…

  8. Bai romanasilor, e plin site-ul de tot felul de sekurici cu ochii mult prea albastrii, daca astia sunt aici in fiecare zi, la datorie, inseamna ca a intrat firca in ei, ceea ce e foarte bine, si arata ca minunatul stat roman, unic si indivizibil nu mai exista, e numai o vorba de ei inventata 🙂 Ha ha ha 🙂 Ce isi dau astia cu karamida de bani in piept, bai tampitilor, ne doare fix in karici de toti politaii pwulii, majoritatea sunt niste spagari si hoti ordinari, habar nu au pe ce lume traiesc, stai sa vine Apocalipsa adevarata, atunci o sa vedeti voi haos adevarat, ce e acum e inca frumos si bine, nu e inca mankatoria propriu-zisa care deja exista in ukro-na-zia pitikului dement de zdreanta de zdrelinski din Kievul azovist-banderist !! Bai, voi stiti ca acolo deja cainii in haite iii ataca pe oameni, daca esti singuri, praf te fac aia, la ce foame e acolo, si in caini, mai ales, despre asta nu auzi nimic in presa nazista ukro-na-zi si in presa nazista a Occidentului Kolektivizat ca in cartea 1984 !! Bai politailor, vedeti ce faceti cand incepe urmatorul Donbass pe steroizi, care va fi exact in Secuime, ah aha ha, va fi macel acolo, asa ca cei care raman in urma ajung nu cei dintai, ci numai carne de tun, sau si mai bine, numai scuturi umane pentru nazistul de dulap si de ciukanez 🙂

  9. 🤗
    Facem un calcul si restul de bani luam din impozitul bancilor austre daca guvernul austru nu scoate banu.

  10. Sanziene nu stiu ce tot palavragesti.Eu din tot aici nu intekeg nik,dar vad un singur lucru ,care ma distreaza.Pă poză apare militianu cu uniforma aia jegoasa,cu cascheta,loganu și cu armamentu din dotare arasat la buzunaru dă la kwor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger