Prin Ordinul Ministerului Muncii 1.452/2020 publicat, vineri în Monitorul Oficial s-a stabilit, ca începând cu luna octombrie 2020, creșterea valorii tichetului de masă.
Potrivit aceluiași act normativ, valoarea tichetului de creșă rămâne neschimbată. Ambele ordine se aplică în perioada octombrie 2020 – martie 2021.
Cu cât se majorează tichetul de masă
Valoarea tichetului de masă se majorează de la 20 la 20,01 lei, în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne la 470 de lei. Valoarea ambelor tipuri de tichete a crescut ultima oară în aprilie 2020 – cel pentru masă de la 15,18 la 20 de lei, iar cel pentru creșă de la 460 la 470 de lei.
Tichete de masă electronice se acordă presoanelor trecute de 75 de ani
Printr-o decizie a Guvernului, care a fost luată joi seară, persoanele care au vârsta de peste 75 de ani şi o pensie de 704 lei vor beneficia de tichete de masă electronice. De aceste tichete vor beneficia 260.000 de pensionari.
Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene pentru acordarea acestor tichete, Guvernul are un buget de aproximativ 100 de milioane de euro.
Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro
Guvernul sprijină studenții care vor să-și deschidă o afacere, dar pentru a beneficia de ajutor din partea statului trebuie să îndeplinească anumite condiții.
,,Studenţii antreprenori vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro dacă prin afacerile pe care le propun pentru finanţare creează maximum 5 locuri de muncă”, a mai anunțat Boloș.
Acesta a precizat că, valoarea programului naţional pentru studenţi este de 30 de milioane de euro, iar în funcţie de solicitări, prin mecanismul de supracontractare, aceasta poate fi majorată la 150 de milioane de euro.
„Programul naţional dedicat studenţilor este un apel de proiecte pentru care depunerea cererilor de finanţare va avea loc începând cu data de 15 iulie. Valoarea programului este de 30 de milioane de euro şi în funcţie de solicitări, prin mecanismul de supracontractare, valoarea poate să ajungă la 150 de milioane de euro. Este vorba de susţinerea antreprenoriatului studenţesc”, a precizat ministrul.
Prin acest program guvernamental se estimează crearea a 4.500 locuri de muncă.
Programul are în vedere trei forme de sprijin financiar. Pe de-o parte este vorba de acordarea de granturi pentru studenţi, cu valoarea minimă de 40.000 de euro pentru crearea a două locuri de muncă, însă aceasta poate creşte până la 100.000 de euro pentru un număr de maximum 5 locuri de muncă create în afacerile pe care le propun pentru finanţare.
O a doua formă de sprijin tot în cadrul proiectului este legată de asigurarea unei burse sociale pe o perioadă de şase luni, perioadă în care studenţii se formează în ceea ce priveşte abilităţile antreprenoriale.
Bursa este de 650 de lei pe lună şi apoi, o dată cu demersurile pe care le fac pentru afacerile pe care urmează să le finanţeze, pentru locurile de muncă nou create studenţii vor putea beneficia, timp de un an, de 2.250 de lei pe lună.
Voucherele de vacanță rămân valabile
Astfel, angajații vor putea opta pentru vouchere de vacanță care pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon.