AcasăSOCIALUltima zi de stare de alertă în România! - VIDEO

Ultima zi de stare de alertă în România! – VIDEO

Ultima zi de stare de alertă în România! - VIDEO (foto: Facebook/Guvernul României)

Starea de alertă, prelungită în mai multe rânduri de autorități, în lupta contra COVID-19, va fi ridicată începând din 9 martie. Ceea ce înseamnă că marți va fi ultima zi în care România se va afla sub incidența stării de alertă sanitară.

Referindu-se la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunțat, luni seară, pe 7 martie, la finele ședinței de Guvern, că „mâine (marți, 8 martie-n.red.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19, sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine (marți-n.red), la miezul nopții, va expira starea de alertă în România”.

Totodată, oficialul guvernamental a mai anunțat un aspect. „În privința situațiilor privind formularul de localizare a pasagerului și a certificatului verde, Ministerul Sănătății, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a precizat Cărbunaru, de la Palatul Victoria, în seara zilei de luni.

Ce anunțase Iohannis, după ședința de la Cotroceni

Încă de vinerea trecută, președintele Iohannis transmisese, după ce se încheiase o ședință la care participaseră premierul Ciucă, miniștrii Bode și Rafila, dar și secretarul de stat Raed Arafat, că starea de alertă nu va mai fi prelungită, după 8 martie.

„Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”, anunța Klaus Iohannis în 4 martie, după ședința privind „gestionarea epidemiei de COVID-19”.

Ce spunea Rafila, pe 1 martie

Cu câteva zile înaintea acestei ședințe de la Cotroceni, ministrul Sănătății comunicase public faptul că instituția pe care o conduce a propus Guvernului mai multe măsuri de relaxare.

„Sunt doar propuneri, luați-le ca atare. Este vorba despre accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, instituții publice, hoteluri, pensiuni și restaurante”, a anunțat, între altele, Alexandru Rafila, în fața presei, chiar pe 1 martie. Citiți detalii AICI.